Endokanabinoidni sistem i kanabinoidi

Bolje ilegalno živ nego legalno mrtav – Šejla

Text prenosimo u origilalu. Izvor: FAKTOR

“Bolje ilegalno živ nego legalno mrtav” moto je mnogih oboljelih od teških bolesti u Bosni i Hercegovini koji se na svoju odgovornost moraju liječiti uljem od kanabisa.

Među njima je i 36-godišnja Sarajka Šejla Daidžić. Šejla je jedna od rijetkih koju nije strah u javnosti reći da se protiv opake multiple skleroze bori upravo uljem od kanabisa, koje je, iako je u mnogim evropskim zemljama odavno legalno, u BiH  još uvijek zabranjeno. Strah od nepokretnosti, kolica, sljepoće, i na kraju smrti ipak je kod nje prevagnula nad strahom od korištenja ove ilegalne supstance i strahom od zakona.

– Prvi simptomi bolesti poput zamagljenog vida, povremenog tremora ruku i nogu javili su mi se 2006. godine, ali su svi mislili da je to bilo od umora, previše rada, pada šećera. Međutim 2013. godine sam povrijedila ruku, nakon čega su se počeli još jači simptomi javljati, da bi mi se početkom prošle godine javljalo oduzimanje jedne strane tijela, gubljenje vida, pogotovo na desnom oku. U augustu su mi počele jače glavobolje, a u decembru mi je identifikovana multiple skleroza – na početku razgovora za Faktor priča Šejla.

Teška dijagnoza

Bolest je progresivno počela napredovati, pa je Šejla ubrzo izgubila vid na oba oka, nije mogla hodati, te je za nju izlazak iz kuće postao ogroman napor.

– Bila sam užasno razdražljiva i nisam mogla da kontrolišem osjećaje. Plakala sam na svaku sitnicu, a onda bih postala ravnodušna, pa ljuta. Imala sam i mentalne i motoričke ispade. Bilo je situacija da doslovno ne znam gdje se nalazim u tom trenutku, redovno sam padala, nisam mogla da hodam. Dešavalo se da se probudim i ne znam gdje sam, krenem jednom stranom ulice, nađem se na drugoj a da ne znam kako. Bila sam zatvorena u kući jer mi je bilo neprijatno, nisam znala ni da pričam, ova bolest vas napravi glupim i mutavim. Osjećala sam se nepoželjnom u društvu, jer nisam mogla započeti ni jednu temu, u momentu zaboravim šta kažem. Bila sam potpuno izgubljena. Imala sam i na licu neke nekontrolisane tikove, čudne poglede. Bila sam strašno loše, nisam mogla ni da jedem od konstantnih mučnina i nesvjestica – prisjeća se tridestšestogodišnjakinja, dodajući da je zbog bolesti morala napustiti i dotadašnji posao trgovkinje.

U osam mjeseci primila je 13 pulsnih terapija, što je kako kaže i previše, ali joj ni jedna nije donijela poboljšanja.

– Posljednju pulsnu terapiju sam imala u julu. Imala sam strašne napade, da sam ljekare u bolnici pitala da li imam tumor na mozgu ili multiplu jer su to bili nenormalni bolovi. Tada sam već postala neupotrebljiva – priča naša sagovornica.

Uz nagovor supruga i porodice ubrzo je odlučila da proba liječenje uljem od kanabisa. Na internetu je našla informacije gdje se može naći i kako se treba pravilno koristiti za bolesti poput multiple skleroze, karcinoma i autoimunih bolesti.

 

Tablete zamijenila uljem od kanabisa

– Dogovorili smo da uzmemo ulje izvan granica BiH iako je jako skupo i kod nas ilegalno. Već nakon prve kapi osjetila sam da sam malo mirnija. Kroz par dana je prestao tremor i počeo mi se vid vraćati. Sada nemam periferni vid, već centralni, ali i sa tim sam jako zadovoljna. Kroz mjesec dana sam se skroz promijenila, a najmanje 80 posto simptoma bolesti je nestalo. Nisam potpuno ozdravila, i dalje imam nekih neočekivanih ispada, ali mogu sada ono što nisam prije, da planiram dan, da izlazim, da se družim sa ljudima. Radila sam čak i nedavno kao statista na snimanju serije o Aliji Izetbegoviću. Stajala sam čitav dan na hladnoći i bila sam ponosna jer sam izdržala taj dan. Sada sam stabilna, koncentrisana, konačno nakon tri godine mogu da spavam normalno. Izlazim, čak hodam u štiklama, šminkam se, smijem se, vozim auto, družim se sa ljudima, idem na ples, treniram – ponosna je Šejla, dodajući da sve to može zahvaljujući ulju od kanabisa koje koristi već četiri mjeseca, umjesto više od 20 različitih tableta koje je do tada bezuspješno uzimala.

S obzirom na poboljšanje njenog zdravlja, Šejla planira uskoro i da se vrati na posao, što je prije nekoliko mjeseci djelovalo nemogućim. Sve ovo, kako kaže, dokazuje djelotvornost čudotvornog ulja.

– Skoro sam bila u jednoj banji na liječenju, gdje sam upoznala čovjeka koji je bio sav u grčevima i u kolicima. Ja sam ga jedan dan pitala hoće li da proba moje ulje. Kada ga je uzeo sa drugog sprata je sam sišao na ručak, pa je plivao u bazenu. Žao mi je što to nisam to snimila jer on do tada nikako nije mogao hodati. To je bilo nevjerovatno i to je dokaz da ulje zaista djeluje – prepričava Šejla.

Ulje od kanabisa ne izaziva nikakve nuspojave ukoliko se oboljeli pridržavaju pravila njegovog korištenja i količine koju je potrebno uzimati. Nije ugodno za popiti, ali kako poručuje Šejla, vrijedi se strpiti, jer je njegova učinkovitost zaista nevjerovatna. Zbog toga se nada da će Bosanci i Hercegovci uskoro imati pravo da koriste ovo ulje bez ikakvih prepreka i strahova od kršenja zakona.

Preskupo crno tržište

– Svugdje u svijetu sa ovom dijagnozom ne bi bio problem kupiti ovo ulje, ali kod nas nažalost nije tako. Mi moramo kupovati na crnom tržištu, to je jako teško, komplikovano i mnogo skuplje. Sama nabavka, odlazak, prijevoz, rizik koji to nosi – sa svim tim se suočavaš. Jedan mililitar ulja na crnom tržištu košta 30 eura, što znači da za pola mjeseca – mjesec najmanje potrošiš 300 eura, mada sve zavisi od osobe do osobe, koliko uzima i koliko može da priušti – navodi ova hrabra Bosanka, dodajući da su ona i njena porodica zbog toga svu ušteđevinu potrošili te da su i prodavali stvari kako bi došli do novca.

Zbog toga naglašava ogromnu važnost legalizacije ulja kanabisa u medicinske svrhe u BiH.

– Ulje je bogato vitaminima, omega 3 kiselinama, daje i vitaminsku potporu. Zato je neophodno oboljelima od karcinoma i multiple skleroze, ali dobro je i za neke druge bolesti. Mi bismo u BiH sami mogli uzgajati i izvoziti ulje. Mogli bismo imati ekonomsku dobit i pomoglo bi se ljudima da liječe oboljenja, zbog toga je neophodno da se što prije legalizuje –  tvrdi Šejla Daidžić.

Šejla i mnogi oboljeli u BiH bit će prinuđeni dolaziti do ovog ljekovitog ulja na ilegalne načine sve dok se ne usvoji zakon koji bi dozvolio njegovu upotrebu za liječenje. Oboljeli se nadaju da će se to ubrzo desiti s obzirom na to da je u posljednje dvije godine u BiH intenzivirana priča oko legalizacije ulja od kanabisa u medicinske svrhe, a oformljena je i ekspertna radna grupa pri Vijeću ministara BiH koja se bavi ovi pitanjem.
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić također je prije nekoliko mjeseci potvrdio da su u toku konsultacije sa stručnjacima o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, ali nije mogao reći kada će se to eventualno dogoditi.

IRKA komentar 
DOKLE će svi mediji i odgovorni političari u Srbiji da cenzurišu istinu o jedinom leku koji može da pomogne kod velikog broja obolenja i da omogući normalan život? Zašto i za čije interese blokiraju ovako bitna saznanja srpskoj javnosti? Pre ili kasnije će urednici i odgovorni krivično odgovarati za zabranu lečenja i informacija o izuzetnom leku! Nemoguće je da su samo oni “neupućeni”

Preneo IRKA tim
Direktan link: http://faktor.ba/vijest/bolje-ilegalno-ziv-nego-legalno-mrtav-sejla-je-uljem-kanabisa-vratila-vid-i-ponovo-prohodala-271248#3

 

Click to add a comment

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar Login

Ostavite Odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Endokanabinoidni sistem i kanabinoidi

More in Endokanabinoidni sistem i kanabinoidi

5 Razloga zašto kanabis na pojedince utiče različito

Miloš MarkovićApril 17, 2018

HVALA DRŽAVI ŠTO MI NE DA DA SE LEČIM ONIM ŠTO MI POMAŽE – Lubica Mirković

Miloš MarkovićJanuary 29, 2018

Svetska zdravstvena organizacija – CBD bezbedan, koristan i treba da bude dostupan!

Miloš MarkovićDecember 23, 2017
Lečenje bolesti kostiju Kanabisom

BEZ KOSTI U GRLU: Kako kanabis moze da pobedi bolesti kostiju

Miloš MarkovićDecember 22, 2017

Đorđe: Pobedio sam Kronovu bolest i Hočkinov limfom Kanabisom!

Miloš MarkovićDecember 5, 2017

Imućna porodica poklonila preko 30 miliona dolara za Kanabis istraživanje

Miloš MarkovićDecember 4, 2017
Coffeeshop Xpresso

Nova holandska vladina koalicija konačno podržala legalnu proizvodnju konoplje

Miloš MarkovićDecember 3, 2017

Izraelski istraživači pokušavaju da izleče autizam kanabisom

Miloš MarkovićNovember 18, 2017

Drugi (II) međunarodni seminar: ‘Kanabis u medicini i praksi’ Beograd 2017 (Video play list)

Miloš MarkovićAugust 3, 2017

Međunarodni seminar o lečenju Kanabisom Beograd 2016: dr Melamed (SAD) i dr Bouso (Španija) KC REX

FritzTheCatMay 26, 2017

Sorte Kanabisa: Podela po dejstvu i sastavu kanabinoida i terpena za medicinu

FritzTheCatNovember 5, 2016

Legalization of cannabis for medicinal purposes in Macedonia – II Symposium (video)

FritzTheCatOctober 30, 2016

Dr. Lumír Hanuš – Zbog čega je Kanabis uspešan lek? (video)

Miloš MarkovićJuly 14, 2016

Zločin protiv Čovečnosti 2016 ( pismo Dr. Roberta Melameda )

Miloš MarkovićJuly 14, 2016

Dr. Itan Ruso o kliničkom nedostatku Endokanabinoida i CBD-u (video)

Miloš MarkovićJuly 7, 2016

Dr. Melamede (SAD) i dr Bouso (Španija) u Beogradu 31. maja u REX-u! Seminar – Lečenje Kanabisom

FritzTheCatMay 18, 2016

Najvažnija dobrobit uzgoja za lične potrebe lečenja, leži u samoj aktivnosti uzgoja.

Miloš MarkovićMarch 10, 2016

Razumevanje kanabinoidnih receptora

Miloš MarkovićFebruary 14, 2016

Kanabis je značajno blagotvoran za bipolarni poremećaj

Miloš MarkovićFebruary 6, 2016

Marihuana kao preventivni lek

Miloš MarkovićFebruary 3, 2016

Kanabinoidi i imuni sistem: Imuno – kanabinoidna modulacija

Miloš MarkovićFebruary 1, 2016

VAŽNO!!! Prvi virtuelni Svetski Kanabis Samit

Miloš MarkovićJanuary 20, 2016

Razumevanje Endokanabinoidnog sistema receptora i načina na koji Kanabis leči

FritzTheCatNovember 10, 2015

Naučnik – Dr. Rafael Mešulam i nauka o Kanabisu (dokumentarni film)

FritzTheCatOctober 10, 2015

‘ENTOURAGE EFFECT’ – cela biljka Marihuane je LEK!

FritzTheCatAugust 20, 2015

Kanabinoidni profil tetrahidrokanabivarina (THCv)

Miloš MarkovićAugust 6, 2015

Dr. Itan Ruso: Nedostatak endokanabinoida i medicinski kanabis

FritzTheCatJuly 9, 2015

DANI KANABISA 10-12 jul 2015 Novi Sad, Beograd, Banja Trepča, Banja Luka

FritzTheCatJuly 9, 2015

Vodič za početnike o endokanabinoidnom sistemu

Miloš MarkovićJune 16, 2015

Demistifikacija kanabisa-medicinska upotreba-dr. Lumír Ondřej Hanuš-Ljubljana – (Video)

Miloš MarkovićJune 4, 2015

Vizuelni prikaz endokanabinoidnog sistema receptora i funkcija u telu čoveka

Miloš MarkovićJune 3, 2015

Dr. Melamede: genetska modulacija i kanabis na seminaru u Sloveniji 29.05.2015 – (Video)

Miloš MarkovićJune 3, 2015

Terpeni iz marihuane i njihova dejstva

Miloš MarkovićJune 3, 2015

Tribina IRKA Krusevac 18 april 2015

Miloš MarkovićApril 23, 2015

Razumevanje medicinskog kanabisa i nastanak kanabinoida

Miloš MarkovićMarch 19, 2015

Rafael Mešulam – O endokanabinoidnom sistemu i njegovoj ulozi u organizmu

Miloš MarkovićMarch 17, 2015

Budućnost Kanabisa – Endokanabinoidni sistem i čovek Dr. Robert Malamede

Miloš MarkovićMarch 17, 2015

Kanabis je lek i u Izraelu uspešno lečimo decu od kancera i drugih bolesti!

Miloš MarkovićMarch 14, 2015

Endokаnаbinoidi izlаze nа videlo kаo supresori аngiogeneze i širenjа tumorа

Miloš MarkovićFebruary 19, 2015

Mehanizmi antitumornog dejstva kanabinoida: Apoptoza i Autofagija

Miloš MarkovićFebruary 19, 2015

Četiri neverovatna dokaza zašto je marihuana odlična za naš mozak

Miloš MarkovićFebruary 7, 2015

Dekarboksilacija kanabisa i ulja od cvetova

Miloš MarkovićFebruary 6, 2015

Kanabinoidni profil: Brzi kurs za CBC

Miloš MarkovićJanuary 28, 2015

5 zdravstvenih koristi kanacihromena CBC

Miloš MarkovićJanuary 26, 2015

Trava kao vitamin?

Miloš MarkovićJanuary 25, 2015

Naučnici kažu da THC može da spreči bolesti sledećih generacija

Miloš MarkovićJanuary 24, 2015

Kanabinoidni profili: Brzi kurs za CBG

Miloš MarkovićJanuary 21, 2015

Kanabinoidni profili: Brzi kurs za THCv

Miloš MarkovićJanuary 21, 2015

Kanabinoidni profili: Brzi kurs za CBD

Miloš MarkovićJanuary 14, 2015

Kanabionoidni profili: Upoznajte svoje CB receptore

Miloš MarkovićJanuary 10, 2015

Kanabionoidni Profili: Brzi kurs za THC

Miloš MarkovićJanuary 9, 2015

Kanabinoidni profil: Kratak kurs za THCA (bazična kiselina sadržana u svežoj biljci)

Miloš MarkovićJanuary 9, 2015

Klinička istraživanja Delta 9-THC kod pacijenata sa povratnom glioblastoma multiformom

Miloš MarkovićDecember 26, 2014

Studija objašnjava kako i zašto kanabis leči rak !

Miloš MarkovićDecember 20, 2014

Studija koja rasvetljava antikancerogeno delovanje kanabisa

Miloš MarkovićDecember 20, 2014

Kako ulje Kanabisa ubija celije karcinoma?

Miloš MarkovićDecember 20, 2014

Kanabinoidi uništavaju ćelije leukemije otkriva studija iz 13.10.2013godine

Miloš MarkovićDecember 20, 2014

Endokanabinoidni sistem endo i fito kanabinoidi – Dr. Lumir O. Hanuš

FritzTheCatSeptember 30, 2014

Endokanabinoidni sistem u ljudskom telu – Studije i osnove otkrića

FritzTheCatAugust 29, 2014
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i naj važnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2