Ishrana

U dosadašnjoj komunkaciji sa velikim brojem obolelih, uvideli smo važnost i bitnost promene i načina ishrane kao integralnog dela svake terapije, te i imamo obavezu i odgovornost da se u delu ove naše inicijative pozabavimo i ovom tematikom.Potrudili smo se da vam damo neke ideje.
U slučaju karcinoma preporučljivo je korišćenje reichi i cordiceps gljiva (ima ih po zdravim hranama) kao i  sok od pšenične trave, đumbira i kurkume ( Biber pojačava iskoristivost kurkume za 200%.).
Kada je u pitanju MS čaj od reichi gljiva je veoma koristan.

Sva pitanja vezana za kanabis možete nam postaviti na mail ili u naš inbox na facebook-u. Takođe se u vezi ishrane možete posavetovati i sa nutricionistom Milanom Nikolićem ( https://www.facebook.com/milanvegan?fref=ts)

Iz ishrane je poželjno izbaciti sve životinjske masti i proteine ( meso, mleko i mlečne proizvode, jaja ) kao i belo brašno, beli šećer i so. Uvesti što više svežeg voća i povrća.
Na kraju možete naći linkove sa raznim receptima. Takođe prilažemo i dve veganske knjige sa receptima.

Na sajtu cronometer.com postoji aplikacija koja omogućava praćenje nutricionističkih podataka. Najveći izvori omega 3 masnih kiselina su laneno seme, konopljino seme, čia semenke, dosta manje, ali ipak značajno, seme bundeve, orasi i na kraju zeleno lisnato povrće, ako se unosi u dovoljnim količinama ima dovoljno omega 3 masne kiseleine. Bitan je i unos ostalih masnih kisleina – omega 6, omega 9 – s tim da popualcija unosi previše omega 6 masnih kiselina i time kvari odnos.

Seme konoplje je izvor bogatog ulja koje sadrži minerale, proteine i dijetalna vlakna, gama-linolensku kiselinu ( GLA ), vrlo retku i hranljivu supstancu koja se nalazi jedino u majčinom mleku. Sadrži sve esencijalne amino i masne kiseline ( najuravnoteženiji je izvor omega 3 i omega 6 masnih kiselina ), vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D i E
Naravno, ribe i druge vodene životinje imaju omega 3 masne kiseline. Međutim, samo dok su u sirovom stanju jer svaka termička obrada uništava masne kiseline.
Najbolje je mleko od semenki konoplje jer ima najbolje proteine ( aminokiselinksi sadržaj ) i najlakše se usvaja u obliku napitka, odnosno mleka.
U receptima kao zaslađivač preporučuju se sveže urme koje možete naći na pijacama ili u prodavnicama zdrave hrane.Postoje i kandirane urme koje su kuvane u šećeru, ali one nisu uključene u ove recepte.
Zaslašivače kao pirinčani slad, javorov sirup, agava sirup ili malteks možete kupiti u većini supermarketa ili prodavnica zdrave hrane.

IRKA NAPOMENA: Uz ulje nikako koristiti zeolit i aktivni ugalj, ”ispira” se celo telo pa i ulje.

View Comments (3)

3 Komentara

 1. Rasta

  December 4, 2015 at 22:23

  Spremiću čaj, javljam utiske 🙂

 2. Vera Rankovic

  January 19, 2015 at 18:14

  Kad u receptima pominjete kanabis na sta tacno mislite: na cvet na list ili na seme… negde kazete seme od konoplje ali negde kazete samo kanabis. Trebalo bi to pojasniti.

  • Buxna

   January 22, 2015 at 19:18

   Misli se na cvet u vecini slucajeva.

Ostavite Odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *