Legalizacija i Zakoni u Svetu

Izveštaj LaGuardijine komisije- Sociološko istraživanje- Organizacija osoblja

U Oktobru 1939. policijski komesar Lewis J. Valentine postavio je zamenika glavnog inspektora Daniela Curtaynea, poručnika Edwarda Coopera, narednika Bernarda Boylana i detektiva Josepha Louresa iz odreda za suzbijanje narkotika grada Njujorka da bi sarađivali sa gradonačelnikovom Komisijom za marihuanu. Policijski zvaničnici su predali listu inteligentnih mladih policajaca koji potiču iz odgovarajućeg okruženja. Sa ove liste je odabrano šest policajaca: dve policajke, i četiri policajca, od kojih je jedan tamnoput. To su bili: Mr. James Coen, Mr. William Connolly, Mr. Benjamin Weissner, Mr. John Hughes, Miss Adelaide Knowles and Miss Olive Cregan. Ovi policijski službenici su ohrabrivani da čitaju literaturu o marihuani i da se upoznaju  sa nekim karakteristikama ove biljke, kao i sa cigaretama marihuane. Postali su stručnjaci za detektovnje arome  zapaljene marihuane, pa su stoga bili u mogućnosti da prepoznaju i identifikuju njeno korišćenje pri društvenim okupljanjima.

Redovna postavljanja na dužnost je obavljao direktor istraživanja. U određenim intervalima, svaki policijski službenik je diktirao opšti izveštaj o svom radu i saznanjima,  stenografu koji je angažovala komisija. Česte konferencije su održavane u kancelarijama direktora istraživanja, pri čemu se detaljno raspravljalo o individualnim izveštajima koji su evaluirani.

Napravljen je pokušaj da se članovima “marihuana odreda” omogući psihološki pristup  bitnim karakterisitkama njihove dužnosti. Policijskim službenicima nije bilo dozvoljeno da bilo kada otkriju svoje aktivnosti ostalim članovima jedinice, ili da čine hapšenja. Ovaj dogovor je od najveće važnosti kako bi se mogla održati efektivna uloga istražitelja, a da ni u kom slučaju  ne budu prepoznati kao policijski službenici. Iako su bili članovi policijske jedinice i u stalnom kontaktu sa prekršiocima zakona, saradnja njihovih neposrednih rukovodioca je išla do ekstremnog nivoa, dozvoljavajući da “marihuana odred” izveštava direktno direktoru istraživanja.

Dok su bili na dužnosti, odred je praktično “živeo” u okruženju gde se sumnjalo na pušenje marihuane i uličnu prodaju. Bili su česti u bilijar klubovima, barovima i roštiljima, školama za ples, drugim plesnim dvoranama gde su išli sa svojim ličnim partnerima, pozorištima – iza bine i među gledalištem –  u dvoranama za vožnju rolšua, podzemnim železnicama, javnim toaletima, parkovima i dokovima. Oni u se saživljavali sa ljudima iz ovakvog okruženja, slučajnim poznanicima sa ulice, uličarima oko škola, podzemnih železnica i autobuskih stanica. Pravili su se  “Englezi”, kao nisu iz grada, kao studenti su, ili srednjoškolci

Izuzetno uvažavamo svakog od ovih policijskih službenika ponaosob, jer su pokazali izvanredne karakteristike. Pomoć koju je pružio zamenik glavnog inspektora Daniel Curtayne, poručnik Edward Cooper, narednik Bernard Boylan, i detektiv Joseph Loures kroz čitavo istraživanje, zaslužuje da bude pomenuta, kao i da joj se iskaže zahvalnost. Mora da smo im s vremena na vreme bili izvor uznemiravanja, ali su naši zahtevi uvek dočekivani sa dobrim raspoloženjem, a pomoć je davana od srca.

Načini snabdevanja

Marihuana se uglavnom koristi u formi cigarete. Povremeno neke individue žvaću “travu” a čini se da dobiju iste efekte kao i oni koji je puše. Uobičajena imena za cigarete su: travka pobrljavka, sprava, vuja, dž, indijska konoplja, trava, čaj, smešna cigara. Cigarete marihuane se razlikuju po veličini od duvanskih cigareta: one su dugačke, kratke, debele ili tanke.

Cena varira u zavisnosti od prihvaćenog mišljenja o potentnosti marihuane koja se koristi za cigarete, a ovo se čini određuje mesto porekla. Najjeftinija je vrsta koju zovu “sass-fras”, a dobija se oko tri cigarete za 50 centi. Pravi se od marihuane koja raste u SAD. Pušači ne smatraju ovu marihuanu posebno jakom. Oni su zaključili da moraju da konzumiraju veći broj cigareta da bi dostigli željeni efekat koji neformalno nazvan “visina”. Ovo mišljenje, koje su iskazali pušači administrativne oblasti Menhetn, se razlikuje od mišljenja zvaničnika koji veruju da je marihuana koja se gaji u SAD jednako potentna kao i ona koja se gaji u drugim zemljama.

“Panatella” cigareta, povremeno nazvana “meserole”, smatra se više potentnom nego “sass-fras” i obično košta 25 centi po komadu. Konoplja od koje se pravi “panatella” dolazi iz Centralne i Južne Amerike.

“Gandža” se smatra najbolje rangirana među pušačima marihuane. Dobija se za oko dolar po cigareti. “Udarac” koji dolazi od upotrebe ove cigarete dolazi brže nego onaj koji daju “sassafras” ili “penatella“. Čini se da je došlo do konsenzusa da marihuana od koje se pravi “gandža” dolazi iz Afrike. Prodaja ovih cigareta je ograničena na klijentelu čiji je ekonomski status na višem nivou od običnih pušača marihuane.

Potvrđeni korisnik marihuane će lako napraviti razliku u kvalitetu i jačini različitih vrsta, kao što stalni korisnik cigareta ili cigara može da razlikuje kvalitet duvana. Uvozni cigaret-papir se često koristi da bi ubedili kupce da je “čaj stigao brodom”.

Postoje dva kanala za distribuciju cigareta marihuane – nezavisni prodavci i „čajdžinice“. Iz opšteg posmatranja, iz razgovora sa vlasnicima „čajdžinica“, i diskusijama sa uličnim prodavcima, istražitelji su procenili da je u Harlemu bilo oko 500 „čajdžinica“ i najmanje 500 uličnih prodavaca.

„Čajdžinica“ je soba ili apartman u koji se ljudi skupljaju da bi pušili marihuanu. Većina takvih mesta je locirana u Harlemu. Naš je utisak da su vlasnik, agent za iznajmljivanje, kućepazitelj, ili čistač, svesni razloga iznajmjivanja. „Čajdžinica“ je opremljena nameštajem prema zahtevu klijentele. Obično, svaka „čajdžinica“ ima udoban nameštaj, radio, gramofon, ili u najvećem broju slučajeva džuboks. Osvetljenje je manje više zatamnjeno, pri čemu plava dominira. Mirišljavi štapići su deo unutrašnjeg uredjenja prostorija. Zidovi su često dekorisani slikama golotinja sugerišući perverzne sekualne radnje. Unutrašnje uređenje, kao što je opisano, od izuzetnog je značaja za pripremu učesnika u pušenju marihuane.

Najveći broj “čajdžinica” je svoju prodaju ograničio na marihuanu. Neka mesta prodaju marihuanu i viski, a nekoliko mesta je služilo za bavljenje prostitucijom. Pronajena je samo  jedna “čajdžinica” koja je služila kao javna kuća, I u kojoj je moguće kupiti marihuanu, viski, I opium.

Pušač marihuane dostiže veće zadovoljstvo ako puši u prisustvu drugih.  U “čajdžinici” on ima stav opuštene osobe, oslobodjene nervoze I biriga o realnosti života. “Čajdžinica” odaje utisak vrlo prisnog socijalnog kluba. Pušač stalno pristupa razgovoru sa strancima, slobodno diskutujući svoje prijatne reakcije prema drogi I filozofirajući na temu odnosa prema životu na način koji , u trenucima, izgleda kao da je van njegovog intelektualnog nivoa. Stalni prizor je izuzetna raspoloženost da se medjusobno podeli dim cigarete. Živahna I bučna atmosfera nije preovladala I u retkim situacijama kada su se javljali znaci neprijateljskog stava kod nekih pušača, bili su isterani ili primorani da budu tolerantniji I da se smire.

Jedna od najinteresantnije uredjenih “čajdžinica”, koja očigledno nije išla u korak sa tradicionalnim vrednostima gledano iz ugla biznisa, aranžirala je krov zgrade u Harlemu postavivši niz šatora. Prisutni bi pristupili pušenju svojih cigareta u šatorima. Kada bi željeni efekat bio dostignut, svi bi izlazili na otvoreno gde bi ulazili u diskusije o svom divljenju zvezadama I lepoti prirode.

Zbog mogućnosti širenja zaraze, treba obratiti pažnju na ono što izgleda da je uobičajeni način “navlačenja” na pušenje. To je ustanovljena praksa pri kojoj se cigareta marihuane zapali I posle uvlačenja dima ili dva prosledjuje se sledećoj osobi. Procedura se ponavlja sve dok svi prisutni dobiju priliku da uzmu dim ili dva cigarete.

Povremeno bi vlasnik “čajdžinice” mogao da ima ulične prodavce koji bi prodavali njihovu robu na drugim lokacijama, u isto vreme promovišući “čajdžinicu” onima koji žele da marihuanu puše u objektu.

Može se naći drugačiji metod distribucije. Posle prikladnog predstavljanja, neko mogao da kupi cigarete na odredjenim mestima. Ovo nije jednostavna procedura, ali može biti ostvarena. U nekim kafanama, restaoranima, I barovima, naši istražitelji su mogli da stupe u kontakt sa nekim ko bi ih predstavio uličnom prodavcu koji redovno obilazi ova mesta kako bi prodavao cigarete. Čini se da vlasnici ovakvih mesta nisu svesni ovakve prakse, I u mnogo slučajeva bi otpustili zaposlenog za kog se zna da je direktđo ili indirektno povezan sa prodajom marihuane.

U retkim slučajevima bi vodiči na javnim mestima, ako im se adekvatno priđe mogli da upute nekog na mesto gde “vutra” može da se kupi. Nije bilo dokaza da je vodič primio novac za posredništvo. Portiri na terminalima, većinom tamnoputi, izgleda da su direktnije povezani sa trgovinom marihuane. Bili su više pričljivi o temi i bilo im je lakše da uspostave vezu između kupca i prodavca.

Pušenje marihuane je vrlo uobičajeno u bioskopima po Harlemu prema zapažanjima istražitelja. Imamo razloga da verujemo da u nekim slučajevima, možda tek nekoliko, da su zaposleni prodavali cigarete u objektima. U Harlemovoj hali za ples, pušenje je bilo često zapaženo ili u toaletu ili u prostoriji za igru. Članovi plesne škole, kao i muzičari, često su viđani dok puše. Nije bilo dokaza o prodaji od strane zaposlenih u objektu,  niti je išta ukazivalo da vlasnik ili zaposleni dobijaju korist od dozvoljavanja ovakve prakse. Iako pušenje marihuane nije podsticano, ništa nije urađeno da bi se zabranila takva praksa.

Postoje naročiti delovi administrativne oblasti Menhetn gde prodaja marihuane izgleda da je lokalizovana: 1)  Harlem distrikt; 2) oblast oko Brodveja, malo istočno i zapadno od Brodveja, pokrivajući oblast od 42. ulice do S9. ulice. Tačno je da se cigarete mogu kupiti i u ostalim oblastima, ali to nije lako dostižno kao na dva pomenuta lokaliteta.

 

Izvor: http://www.druglibrary.org/schaffer/library/studies/lag/organiz.htm

Prevod IRKA tim

Click to add a comment

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar Login

Ostavite Odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Legalizacija i Zakoni u Svetu

More in Legalizacija i Zakoni u Svetu

Neželjena dejstva upotrebe Kanabisa – studija, Izrael 2016

FritzTheCatSeptember 27, 2019

Kanabis na recept u EU – nova Rezolucija EU Parlamenta o Kanabisu

FritzTheCatSeptember 13, 2019

4. MAJ Koncert ZA dekriminalizaciju: Proslava svetskog dana Kanabisa

FritzTheCatApril 4, 2019

Legalizacija i dekriminalizacija Kanabisa u 21. veku

FritzTheCatFebruary 19, 2019

Mark Emeri u Beogradu – Kolarac ‘2018 LibertyCon’ (Foto-Video)

rundozucoApril 17, 2018

Realnost: Promena politike o Kanabisu i korisnicima – Srbija 2018?

FritzTheCatMarch 19, 2018

Srbija: Prva oslobađajuća presuda za Kanabis zbog lečenja i posedovanja!

FritzTheCatFebruary 19, 2018

Pravna pomoć za sve osuđene za uzgoj u Srbiji!

rundozucoFebruary 1, 2018

Medicinska i lična (preventivna) upotreba Kanabisa u Kaliforniji

rundozucoJanuary 10, 2018

Poziv sponzorima, izlagačima i posetiocima – Balkanabis Expo

rundozucoDecember 30, 2017

Svetska zdravstvena organizacija – CBD bezbedan, koristan i treba da bude dostupan!

rundozucoDecember 23, 2017
Rockefeller-medicine

Medicinu zapadnog društva smatramo medicinom Rokfelerovih

rundozucoDecember 19, 2017

IRKA na panelu o Kanabisu Centra za marginu

rundozucoDecember 3, 2017
Coffeeshop Xpresso

Nova holandska vladina koalicija konačno podržala legalnu proizvodnju konoplje

rundozucoDecember 3, 2017

Pravni osnovi za ukidanje prohibicije o kojima se malo zna a još manje priča

rundozucoNovember 23, 2017

Ličnosti legalizacije: Miloš Simić – Po mišljenju Magazina ‘Legalizace’

rundozucoNovember 19, 2017

RBiH je na dobrom putu legalizacije Kanabisa – Bravo za saborce, čekaju se političari

rundozucoNovember 8, 2017

3. Kanabis Marš – Beograd 2017 (Video – foto)

rundozucoOctober 25, 2017

3. Kanabis Marš – Beograd (foto)

rundozucoOctober 4, 2017

Da li je oduzimanje leka namenjenog detetu i teško bolesnom KRIVIČNO DELO i takođe akt fašizma? – 4

rundozucoSeptember 20, 2017

3 Kanabis Marš!! 30 septembar 2017 Beograd, Skupština Srbije

rundozucoSeptember 16, 2017

Kome zakon o topuzu leži tragovi mu smrde nečoveštvom – izjava o hapšenju majke i LEKA

FritzTheCatSeptember 15, 2017

Dobro došli u Fašističku Republiku Srbiju – 3

rundozucoSeptember 15, 2017

IRKA – Predlog izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu – Amandman na čl. 7

rundozucoSeptember 10, 2017

Slovenija: ISTORIJSKA oslobađajuća presuda za aktiviste za uzgoj, prodaju i pomoć u lečenju Kanabisom!

FritzTheCatSeptember 1, 2017

Država koja ljudima brani da se leče je FAŠISTIČKA !

rundozucoAugust 8, 2017

Međunarodni seminar o lečenju Kanabisom Beograd 2016: dr Melamed (SAD) i dr Bouso (Španija) KC REX

FritzTheCatMay 26, 2017

Još jedna SKANDALOZNA PRESUDA bolesnom ocu za malo trave!

rundozucoMay 8, 2017

Konoplja na radiju – Zakonske promene u Srbiji 2017.

rundozucoFebruary 27, 2017

U IME NARODA! Protest bolesnih i članova porodica ispred zgrade Vlade Srbije

rundozucoFebruary 12, 2017

Još jedan rođendan bez slavlja

rundozucoJanuary 30, 2017

Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe – RTV (video)

rundozucoJanuary 23, 2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o PKS (video play list)

rundozucoJanuary 19, 2017

Predlog o izmenama Zakona o kontrolisanim psihoaktivnim supstancama – Zelena stranka

FritzTheCatJanuary 9, 2017

KORENI REVOLUCIJE MEDICINSKE PRIMENE KANABISA U ISTOČNOJ EVROPI (Leafly)

FritzTheCatJanuary 9, 2017

Javna rasprava o izmenama ZKPS: Svedočenja i dokazi bolesnih BORBA ZA LEK! (video)

rundozucoJanuary 3, 2017

Najveća Internacionalna Pobeda za Medicinski Cannabis!

rundozucoJanuary 1, 2017
irka

Izjava UG IRKA o PROCESU protiv Dragana Alargića

rundozucoDecember 31, 2016

JAVNA RASPRAVA o izmenama ZKPS: Stručne činjenice, nauka i argumenti protiv predloženog rešenja! (video)

FritzTheCatDecember 28, 2016

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama – dan 1. (Foto)

rundozucoDecember 27, 2016

Snimci Javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama (video)

rundozucoDecember 26, 2016

Захтев Министарству здравља, Скупштини Р. Србије, Влади Р. Србије за јавну расправу о ЗКПС-у

rundozucoDecember 26, 2016

Počinju javne rasprave o bitnim zakonima o lečenju

rundozucoDecember 25, 2016

Prijava Udruženja bolesnih za javnu raspravu za 26. decembar 2016 – (PKS)

rundozucoDecember 25, 2016

KVAKA 22 za Travu – kako obesmisliti i iskoristiti Zakon u Srbiji!

FritzTheCatDecember 17, 2016

LEGALIZUJTE! Prva Konferencija o medicinskom Kanabisu u Evropskom parlamentu

FritzTheCatDecember 4, 2016

Zvanično saopštenje povodom sramne presude za lečenje Kanabisom

rundozucoNovember 23, 2016

Zahtev Ustavnom Sudu – SKKSO

rundozucoNovember 15, 2016

Zabranjeni forum – 03.11.2016 (Video)

rundozucoNovember 7, 2016

Legalizacija kanabisa u Srbiji – SKK Beograd IRKA i Legend Radio (video)

FritzTheCatOctober 30, 2016

Legalization of cannabis for medicinal purposes in Macedonia – II Symposium (video)

FritzTheCatOctober 30, 2016
Industrijska Konoplja

Uzgajivači konoplje: Ne treba nam uvoz, s uzgojem Marihuane u Hrvatskoj procvetala bi zemlja

FritzTheCatOctober 30, 2016

Zeleno svetlo za legalizaciju medicinskog kanabisa u BiH!

FritzTheCatOctober 30, 2016

Kako je Kanabis postao zabranjen i zašto?

rundozucoOctober 13, 2016

Kanabis za nove bolnice, škole i obnovu ekonomije umesto finansiranja MAFIJE!

FritzTheCatOctober 12, 2016

Tribina Zrenjanin – Video play list

rundozucoOctober 12, 2016

Izjavljujem da se moj sin Irfan Ribić uspješno liječi uljem kanabisa! (podrška saborcima)

FritzTheCatOctober 11, 2016

Svedočenja bolesnih ispred zgrade rts-a pre tačno godinu dana

rundozucoOctober 6, 2016

Šta je od Kanabisa za medicinsku upotrebu dostupno u Evropi?

FritzTheCatAugust 3, 2016

OBRAZUJEMO – Sativex vs ulje cvetova Kanabisa

rundozucoJuly 14, 2016

Dr. Lumír Hanuš – Zbog čega je Kanabis uspešan lek? (video)

rundozucoJuly 14, 2016

Zločin protiv Čovečnosti 2016 ( pismo Dr. Roberta Melameda )

rundozucoJuly 14, 2016

Ana: Izlečila sam kancer dojke Kanabisom! 4:20 Beograd 2016 – Video

rundozucoJune 21, 2016

Serbian doctor about healing with cannabis – Interview for France TV April 2016 – Video

rundozucoJune 21, 2016

Odbačena optužnica protiv supruge Saše Mićića

rundozucoJune 18, 2016

SRBIJA: Kada Kanabis spašava živote! Bolje ilegalno ŽIV nego legalno mrtav (video)

rundozucoJune 10, 2016

Predavači i satnica 31 maj i 1 jun – Međunarodni seminar o kanabisu Beograd 2016

FritzTheCatMay 27, 2016

TV KANAL 9, NOVI SAD: OTVORENI EKRAN, 10.05.2016. Maja Vasić – SKK NS (Video)

rundozucoMay 16, 2016

‪#‎FreeAna -‬Solidarno protiv sistema – ZA ANIN ZAKON

rundozucoMay 12, 2016

RTV Sreće u poseti Socijalnom Kanabis klubu Sombor IRKA

FritzTheCatMay 8, 2016

Odgovor na dalje vređanje bolesne i hapšene majke Ane od sindikata policije (PSS)

FritzTheCatMay 8, 2016

PAŽNJA!!! Upravo je UHAPŠENA ANA ANTIĆ MAJKA 3 PREDIVNA DETETA OBOLELA OD MS-a

FritzTheCatMay 5, 2016

#22APR – Svedočenja sa skupa – Stefan (Video)

rundozucoApril 27, 2016

#22APR – Svedočenja sa skupa – Katarina (Video)

rundozucoApril 26, 2016

#22APR – Svedočenja sa skupa – Brankica (Video)

rundozucoApril 26, 2016

#22APR – Svedočenja sa skupa – Snežana (Video)

rundozucoApril 26, 2016

SVETSKI DAN KANABISA BEOGRAD – HEROJI SRBIJE ♥ – Foto

rundozucoApril 25, 2016

Svetski Dan Kanabisa Beograd 2016 – Kanabis Manifest 4:20 (video)

FritzTheCatApril 24, 2016

DAY OF LIBERATION DAN OSLOBAĐANJA – IRKA i Marija 4:20 Beograd

FritzTheCatApril 24, 2016

IZBORI 2016 Legalizacija kanabisa Grada i Zelena stranka

rundozucoApril 15, 2016

Miloš Simić govori o hapšenju Dragana Alargića

rundozucoApril 11, 2016

UNGASS 2016 Pismo Ministarstvu inostranih poslova: koji je stav Srbije?

FritzTheCatApril 5, 2016

IZBORI 2016: Legalizacija KANABISA – PRAVO na izbor i LEK! (video)

FritzTheCatApril 1, 2016

Tuzla 2016 – Za Slobodan BALKANABIS

rundozucoMarch 16, 2016

#420 – Dan Kanabisa Beograd 22 April 2016

rundozucoMarch 16, 2016

Ko je zapravo LUD a ko glup? O uništenju i spasu srpske privrede

FritzTheCatMarch 16, 2016

Studija: Kanabis i procvat privrede su međusobno povezani!

FritzTheCatMarch 16, 2016

Počeo je SPANNABIS najveća Svetska Konferencija o Kanabisu

rundozucoMarch 11, 2016

Legalizacija Marihuane u Hrvatskoj – RTL

rundozucoMarch 8, 2016

Legalizacija Marihuane u BiH – ( Dnevnik BiH )

rundozucoMarch 7, 2016

ZA SLOBODAN BALKANABIS!

rundozucoFebruary 23, 2016

Konoplja na radiju – Sanjin Jašar

rundozucoFebruary 19, 2016

Ideju čije je vreme došlo je nemoguće sprečiti!

FritzTheCatJanuary 31, 2016

Političari bez promene zakona o Kanabisu NE krećite u IZBORE!

FritzTheCatJanuary 31, 2016

JEDNO SJEME, JEDNA IDEJA, JEDNA BORBA – ZA SLOBODAN BALKANABIS!

FritzTheCatJanuary 23, 2016

VAŽNO!!! Prvi virtuelni Svetski Kanabis Samit

rundozucoJanuary 20, 2016

Srpska Rašomonijada oko Kanabisa i lažne ‘legalizacije’ traje: ŠTA JE ZAPRAVO LEK?! (Tv Pink)

FritzTheCatJanuary 19, 2016

Lečenje kanabisom biće ravno otkriću penicilina !

rundozucoJanuary 7, 2016

Nacrt Sporazuma o saradnji UG IRKA i drugih Udruženja

rundozucoDecember 27, 2015

Who need Cannabis, morphium is fantastic medicine! Dr Grujičić 20.12.2015

rundozucoDecember 27, 2015
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i naj važnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2