Novo

Sajam konoplje Spannabis

Od 20. do 22. marta 2015. godine se održala nova edicija Spannabis-a.

Spannabis je jedan od najvažnijih sajmova konoplje, evropske i svetske panorame. Ako bacimo pogled na brojke (u ovoj ediciji je prisustvovalo oko 34000 posetilaca, 200 izlagača i preko 500 firmi iz ovog sektora) može se potvrditi da smo pred jednim od najvećih događaja vezanih za marihuanu koji se organizuju širom planete.

Sajmovi, pored očiglednog komercijalnog i poslovnog okupljanja što u stvarnosti i jesu, služe nam da izmerimo ritam konopljine panorame iz nekoliko motiva: glavni, ovde se radi o jednoj savršenoj zdravstvenoj radiografiji jednog sektora, i gde se na istom mestu okupljaju poslovanje, pokreti zajednica ili aktivista, i šira javnost. Može se reći, svi učesnici koji na jedan ili drugi način čine ovaj pokret. I nema ničeg boljeg nego od prisustvovanja jednom ovako velikom sajmu i znati kakvo je stanje u Španiji.

I posle ponovne posete Spannabis-u ove godine i zatim varenja (bukvalan prevod;)  svih prikupljenih informacija, mišljenja su pozitivna iako malo i kontradiktorna.

Mogli smo utvdeti lično da aspekt ekonomskog sektora funkcioniše, ili bolje rečeno, i dalje funkcioniše. Mnoge firme, kako domaće tako i inostrane, biraju Spannabis za izlaganje svojih proizvoda i za poslovanje na vrhunski dekorisanim štandovima i bez štednje na troškovima ukazujući na dobro poslovanje. U suprotnom, bili bismo svedoci pada firmi koje učestvuju, a nije bilo tako. Firme i predstavnici iz celog sveta dolaze na ovaj sajam da bi zaključili poslovanja koja donose prihod. Možda je ovo i najočiglednije. Ali ne možemo zaboraviti da glavna funkcija jednog sajma jeste poslovanje.

Takođe postalo je jasno da se pokreti (možemo reći Udruženja i ostali učesnici društvenog aktivizma kanabisa),  i pored problema sa kojima se suočavaju, nastavljaju boriti za zajedničko dobro, tj. za legalizaciju jedne supstance i nekih korisnika koji se još uvek ne nalaze zaštićenim i svaki put stavljeni pred nepravedne zakone. I uprkos ostvarenom napretku u nekoliko provincia Španije, još uvek ima puno prepreka koje treba prevazići.

I na kraju, broj posetilaca je takođe porastao: 4000 novih posetilaca od predhodne edicije je nezanemarljiv broj. Heterogeni posetioci, raznih profila, porekla i stanja imali su jedan zajednički interes: kanabis.

Posebno priznanje zaslužuju razgovori, okrugli stolovi i organizovane konferencije pod imenom  World Cannabis Conferences, gde smo mogli konstatovati da se nivo naučnog istraživanja i terapijske primene kanabisa nalaze na prvoj međunarodnoj liniji.

U petak po podne se održao veoma zanimljiv okrugli sto, predvođena doktorom Fernandom Kaudeviljom (Fernando Caudevilla) a u vezi sa medicinskom i terapeutskom upotrebom , isto tako i naučnim napretkom koji se odvija u Španiji. Rezumiraćemo i rećićemo da postoji napredak u ovoj oblasti i da još uvek treba mnogo istraživati i potrebna su mnoga klinička ispitivanja da bi se potvrdile neke od današnjih pretpostavki.

Još jedna konferencija kojoj smo mogli prisustvovati u subotu pre podne bila je prezentacija inicijative Odgovoran Propis (Regulación Responsable), i isto tako, postalo je jasno da postoji linija jasne i dobro definisane akcije, ali da uključuje i neke nejasnoće… na primer, prizvala nam je pažnju problematika koja postoji u uskoj vezi sa komercijalizacijom kanabisa. Možda Pokret Propisa teži idealizovanju određenih stvari, kao što je na primer u velikom broju slučajeva što su potrošači kanabisa takođe i uzgajivači, ili se žele priključiti Udruženjima ili Društvenim Klubovima Konoplje. Kada se u stvari ne mogu približiti ovom položaju. Prava sloboda leži u pristupu jednoj stupstanci na način kojim se najbolje adaptira našim potrebama i željama, i neko može biti potrošač marihuane bez da prolazi kroz ove procedure. Ne trebamo strahovati zbog ovakvih pristupa konoplji trećih lica, ni trgovine jednom supstancom, zato što će se desiti jednog trenutka kada bude regulisana, želeli mi to ili ne. Dodiruje apsurdnost misao da legalizacija ili regularizacija jedne supstance jeste samo za određenje profile ljudi. Ono što treba shvatiti jeste da tržišta koje proizilaze iz korena propisa ili legalizacije moraju biti kontrolisana na isti način ili u istoj meri kao i ostala tržišta. I možda jedino što treba da bi se ovo uradilo jeste stroga kontrola kvaliteta i jaka odbrana prava potrošača, bez daljnjih ograničenja. Ako sami sebi postavljamo ograničenja (kao što je količina kanabisa koju možete imati u vašem domu, ili kako možemo doći do iste), teško da ćemo dostići naše ciljeve.

Isto tako je bilo ohrabrujuće slušati relevantne ličnosti kao što je Urugvajac Hulio Kalsada (Julio Calzada), zvezda regulisanja kanabisa u svojoj rodnoj zemlji kao generalni sekretar Nacionalnog Odbora za Drogu vlade Muhike (Mujica), ili Kanađanina Mark Emeri (Marc Emery), aktiviste kanabisa, urednika, poslovođe i političara poznatog kao ‘’Princ Konoplje’’. Obojica su učestvovali, u subotu, jednom razgovoru zajedno sa Portugalcem Horhe Kintas (Jorge Quintas), profesorom Kriminologije Pravnog Fakulteta iz Oporta, i Virhinija Montanjes (Virginia Montañés – novinarka i antropolog) kao predvodnicom, u kome se predstavljala međunarodna situacija kanabisa.

Iz njihovih reči i iskustava mogli smo zaključiti da ne postoje unapred pripremljeni podaci ni modeli koje treba pratiti kada se radi o regulisanju ili legalizaciji marihuane. Ono što možemo pratiti je primer iz drugih zemalja koje napreduju u ovom smislu, kao što su SAD, Urugvaj, ili čak nesavršen model Holandije, ali ne možemo ignoristi činjenicu  da svaka zemlja, svako društvo, je jedan drugačiji svet, sa različitim potrebama, zbog čega svaka situacija zahteva različita ali i zajednička rešenja. Isto tako, naša društva žive u nesigurnim vremenima, sa potrebom da se prodube trenutne političke i društvene promene (ali bez ikakve garancije da put koji se pruža ka horizontu jeste tačan, tj. korektan za postizanje željenog za sve nas), što se isto dešava i sa regulisanjem kanabisa. Znamo da je ono što želimo sloboda proizvodnje i potrošnje jedne supstance i da se poštuju naša prava kao potrošača i kao ljudskih bića, ali nisu nam jasni koraci koje trebamo napraviti da bi to postigli, ni na koji konkretan način trebamo to uraditi da ne bi počinili greške.

Ako bi mogli izvući čvrste zaključke o međunarodnim iskustvima u tom pogledu, to su zaključci veoma jednostavni: da se rat protiv droga, takav i kakav poznajemo, pokazao kao potpuni promašaj u svim askpektima; da ne postoji nikakvo uputstvo za postizanje naših ciljeva, trebamo činiti da bi naučili, i da se ispravljamo ako smo pogrešili; i da su, kao i uvek, najveći gubitnici siromašni i ugroženi u društvu, posebno žene.

Bili smo svedoci da postoji, sve veća, svest u određenim aspektima naše borbe za regulisanje konoplje, i kako žene sve više pokušavaju (i postižu) biti saslušane i traže svoja prava kao osobe, kao ključni igrači u ovom konopljinom sektoru, a svi imaju zadatak da ih podrže da bi se ova situacija normalizovala.
Ali vratićemo se na početak iznošenja našeg mišljenja o Spannabis-u 2015 i možemo zaključiti da je iskustvo bilo donekle protivurečno.

Iznenađeni smo da živimo u jednom ključnom trenutku aktivizma, naučnih istraživanja, politike i društvenih pokreta, a da se sala u kojoj su se održavale konferencije  W.C.C.-a nije popunila u potpunosti ni u jednoj prilici. Na svim konferencijama kojim smo prisustvovali sala nije bila popunjena ni trećinu kapaciteta. Dok su hodnici ostalih zona sajma bili prepunjeni posetiocima koji su tragali za poklonima izlagača ili u pravljenju dugih redova da bi igrali rulet i osvojili neki poklon. Razumemo, ali nismo saglasni.  Situacija kanabisa u zemlji zahteva učešće svih nas.

Ostali smo sasvim zbunjeni kada smo videli kako su kako posetioci tako i poslodavci sve više zainteresovani za bio-ekološke proizvode koji poštuju životnu sredinu, dok su plivali u moru brošura, kataloga i papirića neslavno bačenih na pod, iako je prostor obezbeđen velikim brojem kantama za odlaganje smeća. Možda će nam neko reći da preterujemo, ali detalji kao što su ovi govore sami za sebe…

I kao zaključak svega ovoga, svesni heterogenosti scene kanabisa u našoj zemlji (Španija), i u pogledu na sledeću ediciju Spannabis-a (koju nećemo propustiti), čini nam se veoma bitno nastaviti u podizanju svesnosti, širenju i usađivanju određenih vrednosti javnosti i društvu. Trebamo nastaviti normalizovanje naše situacije i biti dosledni.

Imamo jedan velik izazov pred nama, jednu čudnu situaciju koju čine mnogi i različiti interesi, i sa kojim se suočavamo sa različitim ‘’neprijateljima’’.  Iako nas košta velikog napora moramo imati dovoljno snage i moralne iskrenosti da bi bili kritični prema nama samima, da se ne bi prepustili borbi postojećeg ega ovog sektora, i da bi postigli saosećanje svakog od učesnika kulture konoplje. Tako da na kraju možemo postići naš zajednički cilj: biti poštovani i biti istinski slobodni.

Izvor: http://www.cannabis.es/web/features/reportajes/64-spannabis-2015

Prevod IRKA tim

Click to add a comment

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar Login

Ostavite Odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Novo

More in Novo

Ko se plaši biljke još? Geniji ne, njima Trava pomaže

FritzTheCatSeptember 17, 2019

Kanabis na recept u EU – nova Rezolucija EU Parlamenta o Kanabisu

FritzTheCatSeptember 13, 2019

4. MAJ Koncert ZA dekriminalizaciju: Proslava svetskog dana Kanabisa

FritzTheCatApril 4, 2019

Realnost: Promena politike o Kanabisu i korisnicima – Srbija 2018?

FritzTheCatMarch 19, 2018

Srbija: Prva oslobađajuća presuda za Kanabis zbog lečenja i posedovanja!

FritzTheCatFebruary 19, 2018

Imućna porodica poklonila preko 30 miliona dolara za Kanabis istraživanje

rundozucoDecember 4, 2017

Tri i po meseca pritvora za teško bolesnog aktivistu zbog uzgoja leka za sebe!

FritzTheCatSeptember 21, 2017

Kome zakon o topuzu leži tragovi mu smrde nečoveštvom – izjava o hapšenju majke i LEKA

FritzTheCatSeptember 15, 2017

Međunarodni seminar o lečenju Kanabisom Beograd 2017 gost Dr Melamed (SAD) 23 jun KC REX

FritzTheCatJune 3, 2017

Donacije za seminar ‘Kanabis u medicini i praksi’ Beograd 2017 i gostovanje Dr. Melameda (SAD) od 20-27 juna

FritzTheCatJune 3, 2017

KANABIS ZA ZDRAVO SRCE I MOZAK! CBD za efikasno lečenje moždanog udara i srčanog zastoja

FritzTheCatMay 30, 2017

Svetski Dan Kanabisa Beograd 2017 Ada Ciganlija (foto i video)

rundozucoMay 10, 2017

Cann10 The 2nd International Medical Cannabis Conference Tel Aviv 2017

FritzTheCatMay 3, 2017

DOBRODOŠLI: 6. maj Svetski Dan Kanabisa Beograd 2017 – Ada Ciganlija

FritzTheCatApril 28, 2017

SKANDAL: Zastrašivanje i smena načelnice psihijatrije posle podrške kanabisu na Javnoj raspravi!

FritzTheCatMarch 25, 2017

JAVNA RASPRAVA o izmenama ZKPS: Stručne činjenice, nauka i argumenti protiv predloženog rešenja! (video)

FritzTheCatDecember 28, 2016

#FreeDraganAlargic BALKAN CANNABIS HERO IS ARRESTED !!!

FritzTheCatDecember 14, 2016

LEGALIZUJTE! Prva Konferencija o medicinskom Kanabisu u Evropskom parlamentu

FritzTheCatDecember 4, 2016

Usage of full extracts of cannabis flowers (RSO) in combination with vegetable oil

FritzTheCatNovember 19, 2016

Upotreba ekstrakta cvetova Kanabisa (‘ulja’) u kombinaciji sa biljnim uljima (kokos)

FritzTheCatNovember 8, 2016

Radionica o pravilnoj primeni Kanabisa i ekstrakata – SKK Beograd IRKA KC REX

FritzTheCatNovember 6, 2016

‘CURING’ – Dozrevanje i povećanje kvaliteta i količine kanabinoida u cvetovima

FritzTheCatOctober 31, 2016

Saveti o korišćenju ulja od cvetova kanabisa – SKK Beograd IRKA i Legend Radio (video)

FritzTheCatOctober 30, 2016

Cene kanabisa i ulja u regionu oktobar 2016 – Ulje je Kanabis!

FritzTheCatOctober 30, 2016

Potrebna POMOĆ majci koja leči multiplu sklerozu Kanabisom, za sudski proces!

FritzTheCatOctober 7, 2016

Recepti

rundozucoSeptember 26, 2016

APEL OGORČENE MAJKE: Koliko vredi dečiji život u Srbiji?!

rundozucoJuly 16, 2016
skk-novi-sad-obavestenje

SKK Novi Sad – Obaveštenje !

rundozucoJune 30, 2016

Donacije za seminar – Dr. Melamede (SAD) i dr Bouso (Španija) u Beogradu 31 maja-2 juna!

FritzTheCatMay 25, 2016

PAŽNJA!!! Upravo je UHAPŠENA ANA ANTIĆ MAJKA 3 PREDIVNA DETETA OBOLELA OD MS-a

FritzTheCatMay 5, 2016
Kanatvorine

SKK BG predstavlja KANAtvorine koje možete naći u prostorijama kluba

rundozucoApril 28, 2016

Svetski Dan Kanabisa Beograd 2016 – Kanabis Manifest 4:20 (video)

FritzTheCatApril 24, 2016

DAY OF LIBERATION DAN OSLOBAĐANJA – IRKA i Marija 4:20 Beograd

FritzTheCatApril 24, 2016

Intervju sa Jovanom Jovanovićem I Majom Vasić – Osvaldo

rundozucoApril 11, 2016

UNGASS 2016 Pismo Ministarstvu inostranih poslova: koji je stav Srbije?

FritzTheCatApril 5, 2016

Ana Antić: healing ms with cannabis – SKK Beograd IRKA

FritzTheCatApril 3, 2016

#420 – Dan Kanabisa Beograd 22 April 2016

rundozucoMarch 16, 2016

Ko je zapravo LUD a ko glup? O uništenju i spasu srpske privrede

FritzTheCatMarch 16, 2016

Studija: Kanabis i procvat privrede su međusobno povezani!

FritzTheCatMarch 16, 2016

Ideju čije je vreme došlo je nemoguće sprečiti!

FritzTheCatJanuary 31, 2016

Političari bez promene zakona o Kanabisu NE krećite u IZBORE!

FritzTheCatJanuary 31, 2016

JEDNO SJEME, JEDNA IDEJA, JEDNA BORBA – ZA SLOBODAN BALKANABIS!

FritzTheCatJanuary 23, 2016

Najveće istraživanje na tinejdžerima do sada: Marihuana ne izaziva pad inteligencije!

FritzTheCatJanuary 20, 2016

Srpska Rašomonijada oko Kanabisa i lažne ‘legalizacije’ traje: ŠTA JE ZAPRAVO LEK?! (Tv Pink)

FritzTheCatJanuary 19, 2016

Verujte da ste pobednik! Kanabis, stres i lečenje

FritzTheCatJanuary 4, 2016

Nacrt Sporazuma o saradnji UG IRKA i drugih Udruženja

rundozucoDecember 27, 2015

SKK Beograd: Prvi zvanični socijal kanabis klub u Srbiji

rundozucoDecember 23, 2015

PREVARA teško bolesne majke koja se leči uljem od Kanabisa!!!

FritzTheCatDecember 20, 2015

Hrvatska – Potpuna legalizacija kanabisa – Najbolja pomoć oboljelim osobama

rundozucoNovember 18, 2015

Kanabis Marš Beograd Za pravo na lek i izbor I deo 4. 09. 2015

rundozucoNovember 8, 2015

Vrhovni sud Meksika: zabrana sadnje i korišćenja Marihuane je PROTIVUSTAVNA!

FritzTheCatNovember 6, 2015

Lečenje DIJABETESA Kanabisom – SVEDOČENJA SRBIJA!

FritzTheCatOctober 27, 2015

Mr. ph. Vanja Mileusnić: Kanabis u medicini i prevenciji EXPO MEDIC 2015 (video)

FritzTheCatOctober 25, 2015

Lončar obećao: Legalizacija Kanabisa za medicinu i ulje od cvetova do kraja godine!

FritzTheCatOctober 19, 2015

Dr. Milan Savić: Lečenje kanabisom, indikacije i primena EXPO MEDIC 2015 (video)

FritzTheCatOctober 19, 2015

Tribina o lečenju kanabisom EXPO MEDIC Beograd 16.10.2015 (video)

FritzTheCatOctober 19, 2015

РТС: Борба за легализацију канабиса не јењава у Србији! СКК Београд (видео)

FritzTheCatOctober 15, 2015

Naučnik – Dr. Rafael Mešulam i nauka o Kanabisu (dokumentarni film)

FritzTheCatOctober 10, 2015

Svedočenje: Izlečenje raka stomaka i metastaza uljem od cvetova Kanabisa, Srbija

FritzTheCatOctober 7, 2015

Medicinska upotreba kanabisa u svetu – Oktobar 2015

FritzTheCatOctober 6, 2015

Kanabis supozitoriji: Najefikasniji način korišćenja ulja od cvetova kanabisa

FritzTheCatOctober 4, 2015

Američka lekarska organizacija poziva na dekriminalizaciju kanabisa!

FritzTheCatOctober 4, 2015

SKK Sombor doneo statut

rundozucoSeptember 26, 2015

SLOBODA ZA ZORANA !

rundozucoSeptember 15, 2015

Kako dozirati konopljino ulje za decu?

BuxnaSeptember 8, 2015

Kanabis Marš Beograd zahtevi ZA legalizaciju i svedočenja 4. 09. 2015 (video)

rundozucoSeptember 7, 2015

Kanabis Marš Beograd, 4. septembar 2015. Foto Saša Čolić

rundozucoSeptember 7, 2015

Kanabis Marš-04.09.2015. (Foto)

rundozucoSeptember 6, 2015

Snežana Medan, majka – otvoreno pismo Premijeru i svim odgovornima

rundozucoAugust 24, 2015

VAŠE ćutanje NAS ubija

rundozucoAugust 23, 2015

IRKA majce za Kanabis Marš

rundozucoAugust 17, 2015

Saveti za korišćenje ulja: JEDNOSTAVNA ZAMENA ZA ČEPIĆE!

FritzTheCatAugust 17, 2015

Poziv na Kanabis Marš Predsedniku Vlade Aleksandru Vućiću, svim partijama i medijima

FritzTheCatAugust 17, 2015

Oksikontin za decu od 11 godina

rundozucoAugust 17, 2015

KANABIS MARŠ 4. septembar 2015 Trg Republike Beograd

FritzTheCatAugust 15, 2015

Šta kaže nov predlog zakona o legalizaciji kanabisa u Italiji

rundozucoAugust 12, 2015

Studija pokazala da THC može da ograniči oštečenja izazvana srčanim udarom

rundozucoAugust 11, 2015

Nova studija pokazuje da upotreba kanabisa ne izaziva saobraćajne nesreće

rundozucoAugust 7, 2015

Marihuana doprinosi rastu neurona i čini nas pametnijima

rundozucoAugust 7, 2015

Kuća napravljena od konoplje

rundozucoAugust 7, 2015

Kanabinoidni profil tetrahidrokanabivarina (THCv)

rundozucoAugust 6, 2015

Istraživanje: THC pomaže kod transplantacije jetre

rundozucoAugust 6, 2015

Istraživanje pokazalo da kanabinoidi ublažavaju agresiju

rundozucoAugust 6, 2015

Istraživači sa Harvarda objašnjavaju kako kanabinoidi štite mozak od HIV-a

rundozucoAugust 6, 2015

Nova studija kaže da se kanabis pokazao kao efikasan u lečenju Kronove bolesti

rundozucoAugust 6, 2015

Ritualna upotreba kanabisa – treći dio

rundozucoAugust 2, 2015

Ritualna upotreba kanabisa – drugi dio

rundozucoAugust 2, 2015

Ritualna upotreba kanabisa – prvi dio

rundozucoAugust 2, 2015

Dani Kanabisa: Sasa Mićić lečenje ms-a Kanabisom Novi Sad 10 jul 2015

rundozucoJuly 23, 2015

DANI KANABISA Ana Miković: Lečim epilepsiju Kanabisom! Beograd 11. jul 2015

rundozucoJuly 22, 2015

(Не)Квалитет уља од цветова и преваре у Србији, јул 2015

FritzTheCatJuly 21, 2015

10 argumenata koji govore u prilog legalizacije kanabisa

rundozucoJuly 16, 2015

Ljudi koji žive u kućama od trave: hempkrit je ultimativni građevinski materijal

rundozucoJuly 16, 2015

Tri vrhunske prednosti kanabisa kod epilepsije

rundozucoJuly 16, 2015

Avion od konoplje koji će koristiti biogorivo proizvedeno od konoplje biće realnost za godinu dana

rundozucoJuly 16, 2015

Građevisnki materijali od konoplje

rundozucoJuly 16, 2015

Tkanja i odeća od konoplje

rundozucoJuly 16, 2015

Studija otkriva da kanabis značajno umanjuje neuropatske bolove

rundozucoJuly 16, 2015

Svež kanabis bi trebalo da se smatra i klasifikuje kao povrće

rundozucoJuly 16, 2015

Baterije od konoplje bi mogle zauvek da promene način skladištenja energije

rundozucoJuly 16, 2015
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i naj važnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2