2021. objavljeno je preko 3.900 recenziranih naučnih radova o kanabisu!!

Često slušamo od domaće struke da ne postoji dovoljno studija o kanabisu. Istina je u potpunosti suprotna:

Prema pretrazi medicinske biblioteke Nacionalnog instituta za zdravlje SAD (PubMed.gov), recenzirani (peer reviewed) medicinski i naučni časopisi objavili su 3.914 radova na temu kanabisa između 1. januara i 1. decembra 2021. godine. Ovi članci uključuju obzervacione studije, meta-analize prethodnih istraživanja i klinička ispitivanja i bave se zadivljujućim nizom tema u rasponu od lečenja, prevencije, rizika prenatalne upotrebe kanabisa, propagande protiv ‘trave’, koristi od legalizacije, do efekata kanabisa na mačke…

Više studija o Kanabisu objavljeno je 2021. nego bilo koje druge godine! Klinički istraživači objavili su skoro 4.000 naučnih članaka o kanabisu za samo jedanaest meseci 2021. i oborili rekord od oko 3.500 naučnih radova o kanabisu objavljenih tokom 2020.

Istraživanje kanabisa je eksplodiralo otkako su pojedine države počele da legalizuju marihuanu za odrasle i medicinsku upotrebu. Od 2010. godine istraživači su objavili oko 27.000 recenziranih članaka o kanabisu. U stvari, časopisi su 2021. objavili više istraživanja o kanabisu nego u čitavoj deceniji 1990-ih, kada je objavljeno manje od 3.000 radova vezanih za ovu lekovitu biljku, i manje od 2.000 radova ukupno objavljenih tokom 1980-ih (tada kada počinje puna satanizacija biljke, progon korisnika i pooštravanje kazni za vreme vlade Ronalda Regana).

Studija iz 2018. pokazala je da su istraživači objavili devet puta više recenziranih članaka o medicinskoj marihuani u 2018. nego 2000. Preko 60 odsto ovih novih radova je klasifikovano kao originalna istraživanja, a ne kao meta-analize ili pregledi, a 66 odsto ovih radova su napisali autori iz SAD. Autori studije su zaključili da je ovaj trend vođen rastućim interesovanjem za medicinsku marihuanu, u oštroj suprotnosti sa studijama iz 20. veka koje su se često fokusirale na propagiranje mitova protiv kanabisa.

Record Number of Scientific Papers Published in 2020 About Cannabis - NORML

Uprkos tvrdnjama nekih da marihuana tek treba da bude predmet adekvatnog naučnog ispitivanja, interesovanje naučnika za proučavanje kanabisa eksponencijalno je poraslo poslednjih godina, kao i naše razumevanje biljke, njenih aktivnih sastojaka, mehanizama delovanja i efekata na i korisnike i društvo u celini“, izjavio je zamenik direktora ‘NORML’-a Pol Armentano i dodao:

„Vreme je da političari i drugi prestanu da procenjuju kanabis kroz sočivo ‘onog što ne znamo’ i umesto toga počnu da se upuštaju u diskusije zasnovane na dokazima o marihuani i reformskim politikama marihuane koje su indikativne za sve ono što znamo.”

Istraživanja vezana za kanabis će verovatno eksponencijalno rasti tokom 2020-ih, posebno sada kada američka vlada konačno počinje da ublažava svoja ograničenja protiv korova.

Da bi se razumelo koliki problem imaju naučnici i lekari kojima ne dozvoljavaju istraživanja na ljudima i pored svih dokaza i svih ostalih završenih procesa u studijama, svako direktno istraživanje Kanabisa i dalje je veliko iskušenje za mnoge američke naučnike (i one širom sveta). Oni koji planiraju da sprovode klinička ispitivanja korišćenjem kanabisa trenutno moraju da prođu kroz dug proces traženja odvojenih odobrenja za svoj projekat i od ‘Agencije za hranu i lekove (FDA)‘ i ‘Agencije za borbu protiv droga’ (DEA).

Ovo može potrajati godinu dana ili više. Čak i kada je odobrenje obezbeđeno, decenijama su istraživači bili zakonski ograničeni na upotrebu kanabisa koji uzgaja na jednoj farmi Univerzitet u Misisipiju. Izvor koji je već dugo kritikovan zbog lošeg kvaliteta proizvoda (granje, lišće, seme, materjal sa manje od 8% THC), koji u potpunosti ne odražava sorte i vrste proizvoda koji su trenutno dostupni na legalnom tržištu. Sistem farmacijske kontrole ne dozvoljava da se koriste već proverene sorte i ekstrakti koje pacijenti sa uspehom koriste. Štaviše ova ‘državna trava’ je namerno ograničena na 8 procenata THC-a i zapravo je genetski bliža industrijskoj konoplji nego marihuani, što je rezultiralo slabijim dejstvom i ugrozilo nekoliko važnih kliničkih ispitivanja.

„Čak i ako poštujemo pravila koja je propisala vlada i koristimo jedini federalno regulisan izvor za Kanabis, mi zapravo još uvek ne proučavamo tačne materijale koji se prodaju u državnim ambulantama i kojima se pripisuju prijavljene zdravstvene beneficije“, rekao je za časopis ‘Analitical Cannabis’ prošle godine dr Džošua Levi, pomoćnik profesora otorinolaringologije i direktor rezidentnog istraživanja na Odeljenju za otorinolaringologiju Univerziteta Emori.

„Nisam svestan nijednog leka u istoriji razvoja lekova koje se toliko koristi u medicinske svrhe, ali je još uvek strogo regulisan [na ovaj besmislen krivični način kažnjavanja korisnika i sprečavanja punih istraživanja]. Mislim da će potreba pacijenata i tržište, sami po sebi, podstaknuti bezuslovnu reformu“, rekao je on.

Nakon desetina ljutitih pisama političara i tužbi istraživača, DEA je konačno pristala da licencira dodatne uzgajivače kanabisa. Agencija je takođe odobrila proizvodnju 3,2 miliona grama (3,2 tone) cvetova kanabisa za istraživanje 2022. godine, što je povećanje od 60 odsto u odnosu na ovogodišnji rod. Za sada je nejasno da li će DEA zaista na vreme da odobri dodatne uzgajivače kako bi zadovoljila potražnju za istraživačkim kanabisom, ali demokrate su upravo dodale amandman na Bajdenov nedavni zakon koji omogućava naučnicima da proučavaju najkvalitetnije sorte kanabisa kupljene od države. legalne medicinske ambulante ili prodavnice za punoletne.

866 Cannabis Testing Illustrations & Clip Art - iStock


IRKA: Naučno najistraživaniji lek u svetu je kanabis sa preko 3.900 recenziranih naučnih radova samo u 2021. godini, pa ipak od srpskih lekara stalno čujete obmane da nema dovoljno istraživanja!? Da li vrh medicine u Srbiji zapravo ne čita i ne prati baš ništa od nauke ili ne znaju engleski pa radije izmišljaju?
I ono najvažnije: Kada i da li će se nauka o kanabisu, posebno o Endokanabinoidnom sistemu (EKS) našeg tela, početi ozbiljno da uči na srpskim medicinskim fakultetima i školama? Posebno sada kada znamo zahvaljujući svim ovim studijama, da je EKS zadužen za samo zdravlje, reguliše homestazu u telu, sve metaboličke funkcije i pravilan rad sistema našeg tela od centralnog nervnog, imunološkog do hormonalnog. Sme li srpska nauka i medicina ovoliko da zaostaju za svetom i istraživanjima, smeju li pacijenti ovoliko dugo da čekaju?

Setimo se da je prvi predlog zakona o lečenju kanabisom dr Savić podneo još 2015. i da je Srbija već mogla da bude u vrhu svetske prirodne medicine. Vrlo sličan zakon je usvojila Makedonija godinu dana kasnije, njene apoteke su već godinama pune kanabis ekstrakata, lekari su putem redovnih seminara i kanabis konferencija obrazovani i prepisuju ekstrakte i deci, dok domaće farmacije prerađuju cvetove odgajane u uzgajivačnicama u Makedoniji..


Izvorni članci: 2021 Was a Record Year For Cannabis Research, Review Finds
‘Norml’: Record Number of Scientific Papers Published About Cannabis in 2021

Preveo i priredio: Miloš Simić

Click to add a comment

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar Login

Ostavite Odgovor

More in Endokanabinoidni sistem i kanabinoidi

Studija: Zdravlje korisnika kanabisa je bolje od onih koji ne koriste!

FritzTheCatJanuary 28, 2022

Kanabis u terapiji kovid-19 infekcije može da spreči teške oblike i smrt – pokazuju naučne studije

FritzTheCatDecember 24, 2020

Neželjena dejstva upotrebe Kanabisa – studija, Izrael 2016

FritzTheCatSeptember 27, 2019

5 Razloga zašto kanabis na pojedince utiče različito

rundozucoApril 17, 2018

Svetska zdravstvena organizacija – CBD bezbedan, koristan i treba da bude dostupan!

rundozucoDecember 23, 2017
Lečenje bolesti kostiju Kanabisom

BEZ KOSTI U GRLU: Kako kanabis moze da pobedi bolesti kostiju

rundozucoDecember 22, 2017

Izraelski istraživači pokušavaju da izleče autizam kanabisom

rundozucoNovember 18, 2017

Drugi (II) međunarodni seminar: ‘Kanabis u medicini i praksi’ Beograd 2017 (Video play list)

rundozucoAugust 3, 2017

Međunarodni seminar o lečenju Kanabisom Beograd 2016: dr Melamed (SAD) i dr Bouso (Španija) KC REX

FritzTheCatMay 26, 2017

Sorte Kanabisa: Podela po dejstvu i sastavu kanabinoida i terpena za medicinu

FritzTheCatNovember 5, 2016

Legalization of cannabis for medicinal purposes in Macedonia – II Symposium (video)

FritzTheCatOctober 30, 2016

Dr. Lumír Hanuš – Zbog čega je Kanabis uspešan lek? (video)

rundozucoJuly 14, 2016

Zločin protiv Čovečnosti 2016 ( pismo Dr. Roberta Melameda )

rundozucoJuly 14, 2016

Dr. Itan Ruso o kliničkom nedostatku Endokanabinoida i CBD-u (video)

rundozucoJuly 7, 2016

Razumevanje kanabinoidnih receptora

rundozucoFebruary 14, 2016

Marihuana kao preventivni lek

rundozucoFebruary 3, 2016

Kanabinoidi i imuni sistem: Imuno – kanabinoidna modulacija

rundozucoFebruary 1, 2016

Razumevanje Endokanabinoidnog sistema receptora i načina na koji Kanabis leči

FritzTheCatNovember 10, 2015

Naučnik – Dr. Rafael Mešulam i nauka o Kanabisu (dokumentarni film)

FritzTheCatOctober 10, 2015

‘ENTOURAGE EFFECT’ – cela biljka Marihuane je LEK!

FritzTheCatAugust 20, 2015

Kanabinoidni profil tetrahidrokanabivarina (THCv)

rundozucoAugust 6, 2015

Dr. Itan Ruso: Nedostatak endokanabinoida i medicinski kanabis

FritzTheCatJuly 9, 2015

Vodič za početnike o endokanabinoidnom sistemu

rundozucoJune 16, 2015

Demistifikacija kanabisa-medicinska upotreba-dr. Lumír Ondřej Hanuš-Ljubljana – (Video)

rundozucoJune 4, 2015

Vizuelni prikaz endokanabinoidnog sistema receptora i funkcija u telu čoveka

rundozucoJune 3, 2015

Dr. Melamede: genetska modulacija i kanabis na seminaru u Sloveniji 29.05.2015 – (Video)

rundozucoJune 3, 2015

Terpeni iz marihuane i njihova dejstva

rundozucoJune 3, 2015

Razumevanje medicinskog kanabisa i nastanak kanabinoida

rundozucoMarch 19, 2015

Rafael Mešulam – O endokanabinoidnom sistemu i njegovoj ulozi u organizmu

rundozucoMarch 17, 2015

Budućnost Kanabisa – Endokanabinoidni sistem i čovek Dr. Robert Malamede

rundozucoMarch 17, 2015
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2