Korisne informacije o Kanabisu i lečenju

AJURVEDSKA MEDICINA, KANABIS I LEČENJE ISHRANOM

U želji da omogućimo svima nama da se uspešno i kvalitetno lečimo, potrebno je da shvatimo značaj pravilne ishrane i života. Ispravna ishrana, redovno vežbanje, šetnje i aktivnosti u prirodi, omogućavaju pravilan rad Endokanabinoidnog sistema receptora i balans u našem telu – homeostazu.

Ajurveda kao najduže primenjivana i usavršavana metoda zdravog života i pravilne ishrane kao načina za održanje zdravlja, preventive i lečenja, svakako zaslužuje posebno mesto.

AJURVEDSKA MEDICINA I ZDRAV ŽIVOT

Ajurvedska medicina ima svoj osnovni postulat koji glasi: da je čovek deo prirode i da je savršeno zdravlje moguće ukoliko se postigne sklad između individualnog i kosmičkog života i ciklusa. U prirodi postoje mnogi ciklusi koji generišu i one unutar ljudskog organizma.

AJURVEDSKA ISHRANA

Ishrana je specijalnost ajurvede i bitno je razumevanje njenog uticaja i značaja na zdravlje, kako sa stanovišta dejstva hrane na organizam, tako iz aspekta njene pripreme.

Ajurvedska ishrana nas uči da je tok obedovanja upravo proces stvaranja zdravlja ali i bolesti, u zavisnosti od načina na koji to radimo. Ajurvedska medicina prepoznaje vegetarijanstvo kao najsuperiorniji vid ishrane, meso nije preporučljivo, ali nije zabranjeno, i postoje preporuke u smislu količine, izbora adekvatnog tipa i načina pripreme.

Takođe, jelo mora biti ukusno, pošto kontakt s hranom ima direktno dejstvo na organizam. Ishrana je individualna, a u farmaceutskom smislu pri izboru hrane koriste se principi ‘gune’ (supstanca) i ‘rase’ (ukus).

Mnoge začinske biljke imaju kombinovano dejstvo (hrane i leka), te su stoga od velikog značaja za zdravlje. Postoji više od 5.000 biljnih vrsta koje ajurvedska medicina koristi u lečenju raznih oboljenja, ali i kao dodaci ishrani. U ajurvedi je sve lek, pa i hrana, jer se sve što se unosi u organizam metabolise i ima određeno dejstvo.

KAKVE SE NAMIRNICE KORISTE I KAKO SE PRIPREMA HRANA ?

Ovde možete da nađete recepte za spremanje ajurvedskih jela i napitaka, a preporuka je da se za pravilnu upotrebu obratite nekom od ajurvedskih centara kako bi dobili savete za ishranu koje odgovaraju vama i vašem organizmu. Vrlo slično kao i sorte kanabisa, a zbog različitosti naših metabolizama, ne odgovara svaka hrana za svakoga i za svaku bolest i zato je preporuka da se obratite ajurvedskom lekaru, kako bi na najbolji način koristili ishranu za preventivu i lečenje:
Ajurvedski način primene kanabisa za lečenje depresija i uznemirenosti i drugih neuroloških poremećaja:
Kanabis je u Ajurvedskoj upotrebi u lečenju  prisutan od davnina, a primena za niz obolenja je opisana i u mnogim starim tekstovima. Od 1980, od kada je Indija uvela zabranu korišćenja, kao poslednja država prisiljena od UN i Reganove administracije SAD-a, Kanabis se povlači iz ajurvedske prakse, da bi poslednjih godina opet počeo da se primenjuje:

ajurveda_ishrana

SAVETI: Zbog stalne akcije i brzog tempa života u ‘zapadnom’ svetu, mada se razlike ubrzano brišu, prema ajurvedi, najjednostavniji način za rešavanje ovog problema je da se hranite namirnicama koje uravnotežuju, a to su povrće, žitarice, voće, sočivo, soja, mlečni proizvodi i dr. Ove namirnice takođe pomažu jačanju imuniteta, izbacivanju sluzi i čišćenju organa za varenje i disanje, jer se u jesen kod mnogih javljaju respiratorni problemi, alergije, bronhitis ili prva prehlada u godini.

Ishranu treba prilagođavati godišnjem dobu i uslovima koji tada vladaju. Na primer za vreme jesenjeg perioda se preporučuju namirnice koje odgovaraju ovom godišnjem dobu – beli i integralni pirinač, ovas, ječam, proso, kukuruz, povrće, karfiol, kupus, kineski kupus, celer, rotkvica, cvekla, krompir, šargarepa, potočarka, luk, beli luk, praziluk, bundeva, korenasto povrće. Treba jesti i beli pasulj, soju, a na trpezi treba da se nađu i zeleno lisnato povrće, brokoli, karfiol i spanać. Jedite slatko, sočno voće poput šljiva, pomorandži i nara, kruške, jabuke i banane, dok suvo voće pre jela treba držati u vodi. Koristite što kvalitetnije, hladno ceđeno ulje, susamovo i maslinovo.

Mleko, jogurt i mekani beli sir važni su za ravnotežu našeg tela i uma. Ako ne konzumirate mlečne proizvode, kao zamena mogu vam poslužiti mleko od badema, soje ili kokosa. Šećer, med i melasu konzumirajte u umerenim količinama. Uz pomoć saveta stručnjaka za ajurvedu svako od nas može da nauči kako da se hrani u skladu sa svojom prirodom, odnosno “došom”.

Međutim, postoje i saveti koji se mogu primeniti na sve. Ono što se u ajurvedi smatra veoma važnim je pravilan redosled prilikom jela.

Iako to nama može delovati neobično, obrok treba da počnemo slatkim ukusom, na primer, slatkim voćem ili kolačima. Sladak ukus podstiče pljuvačku u našim ustima i sokove za varenje u želucu, što poboljšava varenje (podstiče “kafa došu” – po ajurvedi). Osim toga, slatko je teško svarljivo pa telo odmah reaguje aktiviranjem “agnija”, vatre varenja. Ako prvo pojedemo supu, a zatim neku težu hranu, svom telu šaljemo informaciju da je hrana lako svarljiva, zbog čega se agni nedovoljno aktivira. Sa pečenjem i težim jelima koja obično na red dolaze kasnije, agni je prenapregnut i kao da se guši. Hrana ne može u potpunosti da se preradi i stvara se “ama”, sluz. Neposredne posledice su umor, naduven stomak ili mučnine posle obroka.
Za pravilan redosled ajurvedska preporuka je da treba poći od teško svarljivog ka lakše svarljivom. Zlatna pravila ajurvedske ishrane su sledeća:

* Jedite stalno u isto vreme i ne prejedajte se.

* Namirnice moraju da budu sveže i što je moguće boljeg kvaliteta. Izbegavajte korišćenje konzervi, hrane pripremljene u mikrotalasnoj rerni i podgrejane hrane.

* Pre doručka popijte malo tople vode, jer to potpomaže varenje.

* Ručak je glavni dnevni obrok i treba pripremiti samo onoliko koliko će se pojesti.

* Večera treba da bude lako svarljiva, na primer, čorba od povrća, mlečno jelo kao što je sutlijaš, a treba jesti pre 19 sati. Za večeru treba izbegavati kobasice, žuti i beli sir, salatu, voće, masna i pržena jela. Nikada ne treba da jedete neposredno pre odlaska na spavanje.

* Ne jedite ni suviše brzo ni suviše sporo, a hranu treba dobro da sažvaćete. Na kraju obroka, polovina želuca treba da bude ispunjena čvrstom hranom, četvrtina tečnom a četvrtina bi trebalo da ostane prazna.

* Jede se tek kada je prethodni obrok u potpunosti svaren. U zavisnosti od individualne snage varenja svakoga od nas, dobro je da prođe tri do šest sati između obroka. U tom periodu, možete da popijete svež sok od voća ili povrća.

* Za vreme jela možete da pijete vruću ili toplu vodu ili lasi. Lasi se pravi od jogurta sa vodom u razmeri jedan prema dva i u njega prema ukusu možete da dodate kim, đumbir ili so, ili đumbir, kardamon i žuti šećer, a može i ispasirano voće. Ovaj napitak izvanredno podstiče varenje. Izbegavajte hladna pića za vreme i posle obroka, jer otežavaju varenje.

* Posle jela nije dobro spavati ali je preporučljivo posedeti pet do 15 minuta u udobnoj fotelji.

ŠTA JE AJURVEDSKA MEDICINA:

Ajurvedska medicina je zvanično prihvaćena od strane Svetske zdravstvene organizacije kao prirodan način lečenja još 1977.godine. Ajurveda se u Indiji i nekim delovima Azije primenjuje još od davnina i smatra se da u svetu danas stanovništvo se mnogo više leči ajurvedom nego modernom medicinom.

U Srbiji se vodi kao tradicionalna medicina i uvedena je u našu zakonsku regulativu 2007 god.

Ajurvedska medicina je više od same medicine to je zapravo nauka o životu i predstavlja drevnu metodu prirodnog lečenja. Poreklom je iz Indije, gde su se pre 6.000 godina pojavili prvi zapisi koji su se prenosili na buduća pokolenja.Naime, u to doba ljudski životni vek počeo je da se skraćuje, a stopa obolevanja da raste. Rishiji -mudri ljudi (poznavaoci realnosti) sastali su se da bi razmotrili šta da učine u toj situaciji.

ajurvedska_medicina

Procesuiranjem hrane (karana) menja se svojstvo supstanci (Guna), a njihovim kombinovanjem (samvog) omogućuje se da do izražaja dođe neko svojstvo sastojka koje se inače ne bi izrazilo. Takođe, ajurvedska medicina nam poručuje da postoje pravila u vezi sa konzumiranjem hrane koja zavise i od snage probave, te omogućuju da se namirnica pravilno metaboliše.

Ajurvedska kuhinja deli hranu po izvoru (biljna ili životinjska), dejstvu na organizam, načinu konzumiranja, ukusu, svojstvima i inteligenciji koja postoji u namirnici, lako se ajurvedska hrana ne deli po energetskoj vrednosti (kalorijama), niti po savremenoj klasifikaciji (belančevine, masti, šećeri…), može se uspešno primeniti i prilagoditi modernom naučnom shvatanju.

Sama priprema zahteva izvesno znanje i posvećenost, sveže namirnice, a upravo takva se i konzumira(nema zamrzavanja, podgrevanja i slično).

KAKVA JE AJURVEDSKA MEDICINA U PRAKSI?

U zavisnosti od porekla bolesti, ajurvedska medicina primenjuje individualno i veoma specifično lečenje obolelog. Ipak, ako govorimo o tretmanima (načinima), postoje dva pristupa: kućno i kliničko. Kućno lečenje najčešće se sastoji od primene specifične ishrane (prema telesnom tipu i patologiji), korekcije životnog stila i lekova te određenih vežbi i načina opuštanja.

Kliničko lečenje, poznato kao terapijski panča karma tretmani, primenjuje se kada je potrebno brže doći do rezultata. Pacijent se podvrgava različitim tretmanima pročišćavanja kako bi se uspostavio balans u telu. Obično se radi nekoliko tretmana dnevno, jedan za drugim, u trajanju od oko dva sata, minimalno nedelju dana u kontinuitetu.

Jedan od glavnih ciljeva koji ima ajurvedska medicina je da se postigne shodana (eliminacija toksina iz tela) ili shamana (ublažavanje simptoma i smirivanje poremećaja u organizmu), što zavisi od starosti, pola, stanja organizma i faze bolesti.

AJURVEDSKA MASAŽA , VEŽBE  I ODNOS PREMA FITOTERAPIJI

Kao i sve instrukcije u ajurvedi, i one koje se tiču vežbanja takođe su individualne. Umerene ajurvedske vežbe do nivoa naprezanja 50 odsto od sopstvenog kapaciteta najčešće su od koristi. Ajurvedska medicina preporučuje i blagotvorne masaže.

U svim masažama stimulišu se marme – tačke na kojima se nadi (meridijani) završavaju na površini kože. U tim tačkama zna često biti akumuliran stres, a gotovo sve ajurvedske masaže zasnovane su na tome da ih aktiviraju. Ajurvedska masaža uljem veoma je korisna za zdravlje, što se odnosi i na konzumiranje biljnih čajeva, uzimanje ajurvedskih suplemenata i povremeno pročišćavanje organizma. Sve su to načini kojima osoba može da unapredi zdravlje.

Treba napomenuti da neka nova istraživanja dovode ajurvedsku masažu kao i akupunkturu u direktnu vezu sa aktiviranjem i boljim funkcionisanjem Endokanabinoidnog sitema receptora i kanabinoida u našem telu.

KADA I U KOJIM SLUČAJEVIMA TREBA ODABRATI AJURVEDU

Ajurvedska medicina je celovit sistem medicine, a kako ovo lečenje obuhvata proces intenzivnih unutrašnjih promena, svako ko je spreman da ih primeni može imati ogromnu korist. Ajurveda se kao i konvencionalna  medicina, bavi lečenjem svih  bolesti.
Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com/zdrav-zivot/ajurvedska-medicina-ajurveda-ishrana/

ayurvedska-hrana

Većinu namirnica preporučujemo i zdravima, a sve ajurvedske preporučene namirnice se takođe poslednjih godina primenjuju kod pomoći u lečenju kancera i drugih obolenja, mnoge imaju antitumorna svojstva i odlično se kombinuju sa uljem od cvetova kanabisa u sinergijskom – ‘entourage’ (ukupnom i pojačanom) efektu.

IRKA tim

More in Korisne informacije o Kanabisu i lečenju

NAUKA: DUGOTRAJNO KORIŠĆENJE ULJA CVETOVA KANABISA JE BEZBEDNO I EFIKASNO!

FritzTheCatMarch 10, 2023

Kanabis u terapiji raka dojke, glioma, kože, debelog creva, glave, vrata i dr. studije iz Nemačke, SAD, Kanade, Izraela, Češke iz 2022/23

FritzTheCatFebruary 23, 2023

Karlos Santana o Kanabisu: “Sve je o svesnosti”

FritzTheCatOctober 26, 2022

Studija: Šest puta efikasnije lečenje raka dojke uz pun ekstrakt cveta Kanabisa!

FritzTheCatOctober 19, 2022

Studija: Sposobnost vožnje bicikla na kanabisu!

FritzTheCatOctober 18, 2022

NAUKA: Kanabis u lečenju multiple skleroze

FritzTheCatOctober 14, 2022

Studija je pokazala znatno veću terapijsku korist delta 9 THC u odnosu na CBD

FritzTheCatMarch 31, 2022

Studije pokazuju da upotreba kanabisa smanjuje stopu smrtnosti tokom velikih operacija i hospitalizacije

FritzTheCatMarch 12, 2022

Studija: 73% pacijenata sa hroničnim bolom prestalo je da uzima opioide ili benzedine nakon terapije kanabisom!

FritzTheCatMarch 9, 2022

Studija: Koje lekove pacijenti masovno zamenjuju kanabisom i zašto?

FritzTheCatMarch 6, 2022

Studija: Zdravlje korisnika kanabisa je bolje od onih koji ne koriste!

FritzTheCatJanuary 28, 2022

GDE JE SVE KANABIS DOZVOLJEN U SVETU (do početka 2022)?

FritzTheCatJanuary 9, 2022

Skoro svi pacijenti koji leče kancer pomoću Kanabisa imaju poboljšanja u lečenju!

FritzTheCatDecember 10, 2021

Kanabis je u Srbiji DEKRIMINALIZOVAN obavezujućom odlukom UN! Ali..

FritzTheCatFebruary 6, 2021

Ishrana uz Kanabiovo ulje

BuxnaJanuary 4, 2021

Kanabis u terapiji kovid-19 infekcije može da spreči teške oblike i smrt – pokazuju naučne studije

FritzTheCatDecember 24, 2020

KANABIS je i zvanično LEK! Istorijska odluka UN

FritzTheCatDecember 2, 2020

NAUKA: Legalan kanabis znatno smanjuje upotrebu alkohola, duvana i prepisanih lekova!

FritzTheCatDecember 23, 2019

Kanabis je bezbedna i efikasna terapija kod mladih pacijenata sa autizmom

FritzTheCatNovember 24, 2019

Neželjena dejstva upotrebe Kanabisa – studija, Izrael 2016

FritzTheCatSeptember 27, 2019

4. MAJ Koncert ZA dekriminalizaciju: Proslava svetskog dana Kanabisa (video)

FritzTheCatApril 4, 2019

Legalizacija i dekriminalizacija Kanabisa u 21. veku

FritzTheCatFebruary 19, 2019

5 Razloga zašto kanabis na pojedince utiče različito

rundozucoApril 17, 2018

Srbija: Prva oslobađajuća presuda za Kanabis zbog lečenja i posedovanja!

FritzTheCatFebruary 19, 2018

HVALA DRŽAVI ŠTO MI NE DA DA SE LEČIM ONIM ŠTO MI POMAŽE – Lubica Mirković

rundozucoJanuary 29, 2018

Medicinska i lična (preventivna) upotreba Kanabisa u Kaliforniji

rundozucoJanuary 10, 2018
Lečenje bolesti kostiju Kanabisom

BEZ KOSTI U GRLU: Kako kanabis moze da pobedi bolesti kostiju

rundozucoDecember 22, 2017
Industrijska Konoplja

Konoplja daje upotrebljivo biodizel gorivo pokazuju rezultati nove studije

rundozucoDecember 19, 2017
Rockefeller-medicine

Medicinu zapadnog društva smatramo medicinom Rokfelerovih

rundozucoDecember 19, 2017

Đorđe: Pobedio sam Kronovu bolest i Hočkinov limfom Kanabisom!

rundozucoDecember 5, 2017
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2