
U želji da omogućimo svima nama da se uspešno i kvalitetno lečimo, potrebno je da shvatimo značaj pravilne ishrane i života. Ispravna ishrana, redovno vežbanje, šetnje i aktivnosti u prirodi, omogućavaju pravilan rad Endokanabinoidnog sistema receptora i balans u našem telu – homeostazu.
Ajurveda kao najduže primenjivana i usavršavana metoda zdravog života i pravilne ishrane kao načina za održanje zdravlja, preventive i lečenja, svakako zaslužuje posebno mesto.
AJURVEDSKA MEDICINA I ZDRAV ŽIVOT
Ajurvedska medicina ima svoj osnovni postulat koji glasi: da je čovek deo prirode i da je savršeno zdravlje moguće ukoliko se postigne sklad između individualnog i kosmičkog života i ciklusa. U prirodi postoje mnogi ciklusi koji generišu i one unutar ljudskog organizma.
AJURVEDSKA ISHRANA
Ishrana je specijalnost ajurvede i bitno je razumevanje njenog uticaja i značaja na zdravlje, kako sa stanovišta dejstva hrane na organizam, tako iz aspekta njene pripreme.
Ajurvedska ishrana nas uči da je tok obedovanja upravo proces stvaranja zdravlja ali i bolesti, u zavisnosti od načina na koji to radimo. Ajurvedska medicina prepoznaje vegetarijanstvo kao najsuperiorniji vid ishrane, meso nije preporučljivo, ali nije zabranjeno, i postoje preporuke u smislu količine, izbora adekvatnog tipa i načina pripreme.
Takođe, jelo mora biti ukusno, pošto kontakt s hranom ima direktno dejstvo na organizam. Ishrana je individualna, a u farmaceutskom smislu pri izboru hrane koriste se principi ‘gune’ (supstanca) i ‘rase’ (ukus).
Mnoge začinske biljke imaju kombinovano dejstvo (hrane i leka), te su stoga od velikog značaja za zdravlje. Postoji više od 5.000 biljnih vrsta koje ajurvedska medicina koristi u lečenju raznih oboljenja, ali i kao dodaci ishrani. U ajurvedi je sve lek, pa i hrana, jer se sve što se unosi u organizam metabolise i ima određeno dejstvo.
KAKVE SE NAMIRNICE KORISTE I KAKO SE PRIPREMA HRANA ?
SAVETI: Zbog stalne akcije i brzog tempa života u ‘zapadnom’ svetu, mada se razlike ubrzano brišu, prema ajurvedi, najjednostavniji način za rešavanje ovog problema je da se hranite namirnicama koje uravnotežuju, a to su povrće, žitarice, voće, sočivo, soja, mlečni proizvodi i dr. Ove namirnice takođe pomažu jačanju imuniteta, izbacivanju sluzi i čišćenju organa za varenje i disanje, jer se u jesen kod mnogih javljaju respiratorni problemi, alergije, bronhitis ili prva prehlada u godini.
Ishranu treba prilagođavati godišnjem dobu i uslovima koji tada vladaju. Na primer za vreme jesenjeg perioda se preporučuju namirnice koje odgovaraju ovom godišnjem dobu – beli i integralni pirinač, ovas, ječam, proso, kukuruz, povrće, karfiol, kupus, kineski kupus, celer, rotkvica, cvekla, krompir, šargarepa, potočarka, luk, beli luk, praziluk, bundeva, korenasto povrće. Treba jesti i beli pasulj, soju, a na trpezi treba da se nađu i zeleno lisnato povrće, brokoli, karfiol i spanać. Jedite slatko, sočno voće poput šljiva, pomorandži i nara, kruške, jabuke i banane, dok suvo voće pre jela treba držati u vodi. Koristite što kvalitetnije, hladno ceđeno ulje, susamovo i maslinovo.
Mleko, jogurt i mekani beli sir važni su za ravnotežu našeg tela i uma. Ako ne konzumirate mlečne proizvode, kao zamena mogu vam poslužiti mleko od badema, soje ili kokosa. Šećer, med i melasu konzumirajte u umerenim količinama. Uz pomoć saveta stručnjaka za ajurvedu svako od nas može da nauči kako da se hrani u skladu sa svojom prirodom, odnosno “došom”.
Međutim, postoje i saveti koji se mogu primeniti na sve. Ono što se u ajurvedi smatra veoma važnim je pravilan redosled prilikom jela.
Iako to nama može delovati neobično, obrok treba da počnemo slatkim ukusom, na primer, slatkim voćem ili kolačima. Sladak ukus podstiče pljuvačku u našim ustima i sokove za varenje u želucu, što poboljšava varenje (podstiče “kafa došu” – po ajurvedi). Osim toga, slatko je teško svarljivo pa telo odmah reaguje aktiviranjem “agnija”, vatre varenja. Ako prvo pojedemo supu, a zatim neku težu hranu, svom telu šaljemo informaciju da je hrana lako svarljiva, zbog čega se agni nedovoljno aktivira. Sa pečenjem i težim jelima koja obično na red dolaze kasnije, agni je prenapregnut i kao da se guši. Hrana ne može u potpunosti da se preradi i stvara se “ama”, sluz. Neposredne posledice su umor, naduven stomak ili mučnine posle obroka.
Za pravilan redosled ajurvedska preporuka je da treba poći od teško svarljivog ka lakše svarljivom. Zlatna pravila ajurvedske ishrane su sledeća:
* Jedite stalno u isto vreme i ne prejedajte se.
* Namirnice moraju da budu sveže i što je moguće boljeg kvaliteta. Izbegavajte korišćenje konzervi, hrane pripremljene u mikrotalasnoj rerni i podgrejane hrane.
* Pre doručka popijte malo tople vode, jer to potpomaže varenje.
* Ručak je glavni dnevni obrok i treba pripremiti samo onoliko koliko će se pojesti.
* Večera treba da bude lako svarljiva, na primer, čorba od povrća, mlečno jelo kao što je sutlijaš, a treba jesti pre 19 sati. Za večeru treba izbegavati kobasice, žuti i beli sir, salatu, voće, masna i pržena jela. Nikada ne treba da jedete neposredno pre odlaska na spavanje.
* Ne jedite ni suviše brzo ni suviše sporo, a hranu treba dobro da sažvaćete. Na kraju obroka, polovina želuca treba da bude ispunjena čvrstom hranom, četvrtina tečnom a četvrtina bi trebalo da ostane prazna.
* Jede se tek kada je prethodni obrok u potpunosti svaren. U zavisnosti od individualne snage varenja svakoga od nas, dobro je da prođe tri do šest sati između obroka. U tom periodu, možete da popijete svež sok od voća ili povrća.
* Za vreme jela možete da pijete vruću ili toplu vodu ili lasi. Lasi se pravi od jogurta sa vodom u razmeri jedan prema dva i u njega prema ukusu možete da dodate kim, đumbir ili so, ili đumbir, kardamon i žuti šećer, a može i ispasirano voće. Ovaj napitak izvanredno podstiče varenje. Izbegavajte hladna pića za vreme i posle obroka, jer otežavaju varenje.
* Posle jela nije dobro spavati ali je preporučljivo posedeti pet do 15 minuta u udobnoj fotelji.
ŠTA JE AJURVEDSKA MEDICINA:
Ajurvedska medicina je zvanično prihvaćena od strane Svetske zdravstvene organizacije kao prirodan način lečenja još 1977.godine. Ajurveda se u Indiji i nekim delovima Azije primenjuje još od davnina i smatra se da u svetu danas stanovništvo se mnogo više leči ajurvedom nego modernom medicinom.
U Srbiji se vodi kao tradicionalna medicina i uvedena je u našu zakonsku regulativu 2007 god.
Ajurvedska medicina je više od same medicine to je zapravo nauka o životu i predstavlja drevnu metodu prirodnog lečenja. Poreklom je iz Indije, gde su se pre 6.000 godina pojavili prvi zapisi koji su se prenosili na buduća pokolenja.Naime, u to doba ljudski životni vek počeo je da se skraćuje, a stopa obolevanja da raste. Rishiji -mudri ljudi (poznavaoci realnosti) sastali su se da bi razmotrili šta da učine u toj situaciji.
Procesuiranjem hrane (karana) menja se svojstvo supstanci (Guna), a njihovim kombinovanjem (samvog) omogućuje se da do izražaja dođe neko svojstvo sastojka koje se inače ne bi izrazilo. Takođe, ajurvedska medicina nam poručuje da postoje pravila u vezi sa konzumiranjem hrane koja zavise i od snage probave, te omogućuju da se namirnica pravilno metaboliše.
Ajurvedska kuhinja deli hranu po izvoru (biljna ili životinjska), dejstvu na organizam, načinu konzumiranja, ukusu, svojstvima i inteligenciji koja postoji u namirnici, lako se ajurvedska hrana ne deli po energetskoj vrednosti (kalorijama), niti po savremenoj klasifikaciji (belančevine, masti, šećeri…), može se uspešno primeniti i prilagoditi modernom naučnom shvatanju.
Sama priprema zahteva izvesno znanje i posvećenost, sveže namirnice, a upravo takva se i konzumira(nema zamrzavanja, podgrevanja i slično).
KAKVA JE AJURVEDSKA MEDICINA U PRAKSI?
U zavisnosti od porekla bolesti, ajurvedska medicina primenjuje individualno i veoma specifično lečenje obolelog. Ipak, ako govorimo o tretmanima (načinima), postoje dva pristupa: kućno i kliničko. Kućno lečenje najčešće se sastoji od primene specifične ishrane (prema telesnom tipu i patologiji), korekcije životnog stila i lekova te određenih vežbi i načina opuštanja.
Kliničko lečenje, poznato kao terapijski panča karma tretmani, primenjuje se kada je potrebno brže doći do rezultata. Pacijent se podvrgava različitim tretmanima pročišćavanja kako bi se uspostavio balans u telu. Obično se radi nekoliko tretmana dnevno, jedan za drugim, u trajanju od oko dva sata, minimalno nedelju dana u kontinuitetu.
Jedan od glavnih ciljeva koji ima ajurvedska medicina je da se postigne shodana (eliminacija toksina iz tela) ili shamana (ublažavanje simptoma i smirivanje poremećaja u organizmu), što zavisi od starosti, pola, stanja organizma i faze bolesti.
AJURVEDSKA MASAŽA , VEŽBE I ODNOS PREMA FITOTERAPIJI
Kao i sve instrukcije u ajurvedi, i one koje se tiču vežbanja takođe su individualne. Umerene ajurvedske vežbe do nivoa naprezanja 50 odsto od sopstvenog kapaciteta najčešće su od koristi. Ajurvedska medicina preporučuje i blagotvorne masaže.
U svim masažama stimulišu se marme – tačke na kojima se nadi (meridijani) završavaju na površini kože. U tim tačkama zna često biti akumuliran stres, a gotovo sve ajurvedske masaže zasnovane su na tome da ih aktiviraju. Ajurvedska masaža uljem veoma je korisna za zdravlje, što se odnosi i na konzumiranje biljnih čajeva, uzimanje ajurvedskih suplemenata i povremeno pročišćavanje organizma. Sve su to načini kojima osoba može da unapredi zdravlje.
Treba napomenuti da neka nova istraživanja dovode ajurvedsku masažu kao i akupunkturu u direktnu vezu sa aktiviranjem i boljim funkcionisanjem Endokanabinoidnog sitema receptora i kanabinoida u našem telu.
KADA I U KOJIM SLUČAJEVIMA TREBA ODABRATI AJURVEDU
Ajurvedska medicina je celovit sistem medicine, a kako ovo lečenje obuhvata proces intenzivnih unutrašnjih promena, svako ko je spreman da ih primeni može imati ogromnu korist. Ajurveda se kao i konvencionalna medicina, bavi lečenjem svih bolesti.
Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com/zdrav-zivot/ajurvedska-medicina-ajurveda-ishrana/

Većinu namirnica preporučujemo i zdravima, a sve ajurvedske preporučene namirnice se takođe poslednjih godina primenjuju kod pomoći u lečenju kancera i drugih obolenja, mnoge imaju antitumorna svojstva i odlično se kombinuju sa uljem od cvetova kanabisa u sinergijskom – ‘entourage’ (ukupnom i pojačanom) efektu.
Facebook
Twitter
Google+
YouTube
Tumblr
RSS