
Najkorisnije seme na planeti
Nutricionistička vrednost konopljinih semenki:
Izvod iz studije:
Semenke Cannabis sativa L. bile su važan izvor prehrane hiljadama godina u starim kulturama sveta. Verzije biljke Cannabis koje se ne koriste kao droga, poznate pod imenom konoplja, nisu dodatno proučavane zbog svojih hranljivih potencijala u nedavnim godinama, niti je konoplja iskorišćena do neke veće mere od strane industrijskih procesa i tržišta hrane koja su se razvijala tokom 20. veka.
Poslednje decenije to se u mnogome promenilo, a seme konoplje je postalo nezaobilazan dodatak za pravilnu i kompletnu ishranu, jer osim osnovnih neophodnih vitamina, minerala sadrži i neophodne nezasićene masne kiseline u visokom procentu preko 93%. 100 grama konopljinog semena sadrži više korisnih proteina od iste količine mesa.
Postoji veliki broj vrsta biljke Cannabis, od koje se samo mali broj koristi za nelegalne svrhe, a većina je poznata pod imenom konoplja. Konoplja nije značajnije proučavana za industrijske procese sve do 20. veka.
Konoplja je orašasta biljka koja prosečno sadrži preko 30% ulja i 25% proteina sa značajnim količinamav prehrambenih vlakana, vitamina i minerala. Ulje konoplje se sastoji od 80% polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) i izuzetno je bogat izvor dve esencijalne masne kiseline (EFAs) – linoleinske kiseline (18:2 Omega 6) i alfa-linoleinske kiseline (18:3 Omega 3). Odnos Omega-6 prema Omega-3 (n6/n3) obično se kreće između 2:1 i 3:1 što se smatra optimalnim za ljudsko zdravlje. Nadalje, biološki metabolizmi dve esencijalne masne kiseline , gamma-linoleinske kiseline (18:3 Omega-6; ‘GLA’) i stearinske kiseline (18:4 Omega-3; ‘SDA’) takođe su prisutni u ulju konoplje.
Dva glavna proteina koja konoplja sadrži su edestin i albumin. Ovi visokokvalitetni proteini se lako vare i sadrže značajne količine svih esencijalnih aminokiselina. Osim toga, semenke konoplje sadrže izuzetno visoke nivoe arginina aminokiselina koje su se koristile za tretiranje raznih poremećaja hiljadama godina u tradicionalnoj orijentalnoj medicini. Nedavna klinička ispitivanja identifikovala su ulje semena konoplje kao funkcionalnu hranu, a studijehranjenja životinja dokazuju dugotrajnu korist semena konoplje kao veoma dragocenog nutricionističkog resursa..
Važno: Kako bi naš Endokanabonoidni sistem pravilno funkcionisao, bitno je da u telo unosimo dovoljno omega 3 i ommega 6 kiselina i sve preporučene prirodne antioksidanse u ishrani. Omega kiseline direktno utiču na stvaranje kanabinoidnih receptora, najbitnijeg signalnog i komandnog sistema receptora u našem telu, neophodnog za pravilan rad našeg organizma, za regulisanje kompletne homeostaze tela i imunog sistema.
Seme konoplje ima najbolji odnos omega 3/6 polinezasićenih masnih kiselina kao i kolicinu, što jako povoljno utiče na metabolizam CB1/CB2 receptora kao i na sintezu arahidonske ( paukove) kiseline, iz koje se i sintetiše anandamid ( endo THC ), i reguliše protivupalni efekat ( bez ovih nezasićenih kiselina, višak arahidinske kiseline izaziva upalu ). Savršeno, kako samo priroda ume.
Za one koje koriste ulje od cvetova kanabisa ili kanabis za lečenje, jako je bitno da ECS i receptori budu u idealnom stanju. Najbolji prirodni izvor omega 3 i 6, kao i ostalih jedinjenja, potrebnih za dobro funcionisanje tela i ECS je upravo seme od konoplje. Seme od lana takođe sadrži veliki procenat omega kiselina.
Studija: http://www.konoplja.co.rs/images/pdf/…konopljinih-semenki-studija.pdf
Abstrakt preuzet sa : http://www.konoplja.co.rs/index.php/istorijat/benefiti-zdravlja/vrednost-konopljinih-semenki
Priredio IRKA tim
Facebook
Twitter
Google+
YouTube
Tumblr
RSS