AIDS, Hepatitis i autoimuna oboljenja

Bolje ilegalno živ nego legalno mrtav – Šejla

Text prenosimo u origilalu. Izvor: FAKTOR

“Bolje ilegalno živ nego legalno mrtav” moto je mnogih oboljelih od teških bolesti u Bosni i Hercegovini koji se na svoju odgovornost moraju liječiti uljem od kanabisa.

Među njima je i 36-godišnja Sarajka Šejla Daidžić. Šejla je jedna od rijetkih koju nije strah u javnosti reći da se protiv opake multiple skleroze bori upravo uljem od kanabisa, koje je, iako je u mnogim evropskim zemljama odavno legalno, u BiH  još uvijek zabranjeno. Strah od nepokretnosti, kolica, sljepoće, i na kraju smrti ipak je kod nje prevagnula nad strahom od korištenja ove ilegalne supstance i strahom od zakona.

– Prvi simptomi bolesti poput zamagljenog vida, povremenog tremora ruku i nogu javili su mi se 2006. godine, ali su svi mislili da je to bilo od umora, previše rada, pada šećera. Međutim 2013. godine sam povrijedila ruku, nakon čega su se počeli još jači simptomi javljati, da bi mi se početkom prošle godine javljalo oduzimanje jedne strane tijela, gubljenje vida, pogotovo na desnom oku. U augustu su mi počele jače glavobolje, a u decembru mi je identifikovana multiple skleroza – na početku razgovora za Faktor priča Šejla.

Teška dijagnoza

Bolest je progresivno počela napredovati, pa je Šejla ubrzo izgubila vid na oba oka, nije mogla hodati, te je za nju izlazak iz kuće postao ogroman napor.

– Bila sam užasno razdražljiva i nisam mogla da kontrolišem osjećaje. Plakala sam na svaku sitnicu, a onda bih postala ravnodušna, pa ljuta. Imala sam i mentalne i motoričke ispade. Bilo je situacija da doslovno ne znam gdje se nalazim u tom trenutku, redovno sam padala, nisam mogla da hodam. Dešavalo se da se probudim i ne znam gdje sam, krenem jednom stranom ulice, nađem se na drugoj a da ne znam kako. Bila sam zatvorena u kući jer mi je bilo neprijatno, nisam znala ni da pričam, ova bolest vas napravi glupim i mutavim. Osjećala sam se nepoželjnom u društvu, jer nisam mogla započeti ni jednu temu, u momentu zaboravim šta kažem. Bila sam potpuno izgubljena. Imala sam i na licu neke nekontrolisane tikove, čudne poglede. Bila sam strašno loše, nisam mogla ni da jedem od konstantnih mučnina i nesvjestica – prisjeća se tridestšestogodišnjakinja, dodajući da je zbog bolesti morala napustiti i dotadašnji posao trgovkinje.

U osam mjeseci primila je 13 pulsnih terapija, što je kako kaže i previše, ali joj ni jedna nije donijela poboljšanja.

– Posljednju pulsnu terapiju sam imala u julu. Imala sam strašne napade, da sam ljekare u bolnici pitala da li imam tumor na mozgu ili multiplu jer su to bili nenormalni bolovi. Tada sam već postala neupotrebljiva – priča naša sagovornica.

Uz nagovor supruga i porodice ubrzo je odlučila da proba liječenje uljem od kanabisa. Na internetu je našla informacije gdje se može naći i kako se treba pravilno koristiti za bolesti poput multiple skleroze, karcinoma i autoimunih bolesti.

 

Tablete zamijenila uljem od kanabisa

– Dogovorili smo da uzmemo ulje izvan granica BiH iako je jako skupo i kod nas ilegalno. Već nakon prve kapi osjetila sam da sam malo mirnija. Kroz par dana je prestao tremor i počeo mi se vid vraćati. Sada nemam periferni vid, već centralni, ali i sa tim sam jako zadovoljna. Kroz mjesec dana sam se skroz promijenila, a najmanje 80 posto simptoma bolesti je nestalo. Nisam potpuno ozdravila, i dalje imam nekih neočekivanih ispada, ali mogu sada ono što nisam prije, da planiram dan, da izlazim, da se družim sa ljudima. Radila sam čak i nedavno kao statista na snimanju serije o Aliji Izetbegoviću. Stajala sam čitav dan na hladnoći i bila sam ponosna jer sam izdržala taj dan. Sada sam stabilna, koncentrisana, konačno nakon tri godine mogu da spavam normalno. Izlazim, čak hodam u štiklama, šminkam se, smijem se, vozim auto, družim se sa ljudima, idem na ples, treniram – ponosna je Šejla, dodajući da sve to može zahvaljujući ulju od kanabisa koje koristi već četiri mjeseca, umjesto više od 20 različitih tableta koje je do tada bezuspješno uzimala.

S obzirom na poboljšanje njenog zdravlja, Šejla planira uskoro i da se vrati na posao, što je prije nekoliko mjeseci djelovalo nemogućim. Sve ovo, kako kaže, dokazuje djelotvornost čudotvornog ulja.

– Skoro sam bila u jednoj banji na liječenju, gdje sam upoznala čovjeka koji je bio sav u grčevima i u kolicima. Ja sam ga jedan dan pitala hoće li da proba moje ulje. Kada ga je uzeo sa drugog sprata je sam sišao na ručak, pa je plivao u bazenu. Žao mi je što to nisam to snimila jer on do tada nikako nije mogao hodati. To je bilo nevjerovatno i to je dokaz da ulje zaista djeluje – prepričava Šejla.

Ulje od kanabisa ne izaziva nikakve nuspojave ukoliko se oboljeli pridržavaju pravila njegovog korištenja i količine koju je potrebno uzimati. Nije ugodno za popiti, ali kako poručuje Šejla, vrijedi se strpiti, jer je njegova učinkovitost zaista nevjerovatna. Zbog toga se nada da će Bosanci i Hercegovci uskoro imati pravo da koriste ovo ulje bez ikakvih prepreka i strahova od kršenja zakona.

Preskupo crno tržište

– Svugdje u svijetu sa ovom dijagnozom ne bi bio problem kupiti ovo ulje, ali kod nas nažalost nije tako. Mi moramo kupovati na crnom tržištu, to je jako teško, komplikovano i mnogo skuplje. Sama nabavka, odlazak, prijevoz, rizik koji to nosi – sa svim tim se suočavaš. Jedan mililitar ulja na crnom tržištu košta 30 eura, što znači da za pola mjeseca – mjesec najmanje potrošiš 300 eura, mada sve zavisi od osobe do osobe, koliko uzima i koliko može da priušti – navodi ova hrabra Bosanka, dodajući da su ona i njena porodica zbog toga svu ušteđevinu potrošili te da su i prodavali stvari kako bi došli do novca.

Zbog toga naglašava ogromnu važnost legalizacije ulja kanabisa u medicinske svrhe u BiH.

– Ulje je bogato vitaminima, omega 3 kiselinama, daje i vitaminsku potporu. Zato je neophodno oboljelima od karcinoma i multiple skleroze, ali dobro je i za neke druge bolesti. Mi bismo u BiH sami mogli uzgajati i izvoziti ulje. Mogli bismo imati ekonomsku dobit i pomoglo bi se ljudima da liječe oboljenja, zbog toga je neophodno da se što prije legalizuje –  tvrdi Šejla Daidžić.

Šejla i mnogi oboljeli u BiH bit će prinuđeni dolaziti do ovog ljekovitog ulja na ilegalne načine sve dok se ne usvoji zakon koji bi dozvolio njegovu upotrebu za liječenje. Oboljeli se nadaju da će se to ubrzo desiti s obzirom na to da je u posljednje dvije godine u BiH intenzivirana priča oko legalizacije ulja od kanabisa u medicinske svrhe, a oformljena je i ekspertna radna grupa pri Vijeću ministara BiH koja se bavi ovi pitanjem.
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić također je prije nekoliko mjeseci potvrdio da su u toku konsultacije sa stručnjacima o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, ali nije mogao reći kada će se to eventualno dogoditi.

IRKA komentar 
DOKLE će svi mediji i odgovorni političari u Srbiji da cenzurišu istinu o jedinom leku koji može da pomogne kod velikog broja obolenja i da omogući normalan život? Zašto i za čije interese blokiraju ovako bitna saznanja srpskoj javnosti? Pre ili kasnije će urednici i odgovorni krivično odgovarati za zabranu lečenja i informacija o izuzetnom leku! Nemoguće je da su samo oni “neupućeni”

Preneo IRKA tim
Direktan link: http://faktor.ba/vijest/bolje-ilegalno-ziv-nego-legalno-mrtav-sejla-je-uljem-kanabisa-vratila-vid-i-ponovo-prohodala-271248#3

 

More in AIDS, Hepatitis i autoimuna oboljenja

NAUKA: Kanabis u lečenju multiple skleroze

FritzTheCatOctober 14, 2022

Sa multiplom sklerozom u Srbiji: Na nama eksperimentišu, a Kanabis mi je vratio život!

FritzTheCatMay 30, 2021

Kanabis u terapiji kovid-19 infekcije može da spreči teške oblike i smrt – pokazuju naučne studije

FritzTheCatDecember 24, 2020

HVALA DRŽAVI ŠTO MI NE DA DA SE LEČIM ONIM ŠTO MI POMAŽE – Lubica Mirković

rundozucoJanuary 29, 2018

Đorđe: Pobedio sam Kronovu bolest i Hočkinov limfom Kanabisom!

rundozucoDecember 5, 2017

Međunarodni seminar o lečenju Kanabisom Beograd 2016: dr Melamed (SAD) i dr Bouso (Španija) KC REX

FritzTheCatMay 26, 2017

Najvažnija dobrobit uzgoja za lične potrebe lečenja, leži u samoj aktivnosti uzgoja.

rundozucoMarch 10, 2016

Kanabis i kronova bolest Dr Zoran Milenković (VMA) diskusija sa pacijentima (video)

FritzTheCatJanuary 13, 2016

РТС: Борба за легализацију канабиса не јењава у Србији! СКК Београд (видео)

FritzTheCatOctober 15, 2015

Istraživači sa Harvarda objašnjavaju kako kanabinoidi štite mozak od HIV-a

rundozucoAugust 6, 2015

Kanabis pomaže u uspešnosti lečenja Hepatitisa C

FritzTheCatJuly 22, 2015

Marihuana bi zapravo mogla da izleči HIV infekciju

rundozucoJuly 16, 2015

Kanabis i bolna senzorna neuropatija povezana sa HIV-om

rundozucoJune 12, 2015

Medicinska marihuana postiže potpuno povlačenje Kronove bolesti

rundozucoFebruary 17, 2015

THC iz medicinske Marihuane pomaže u sprečavanju širenja HIV/AIDS-a

rundozucoDecember 20, 2014

ISTRAŽIVANJA DOKAZUJU DA JE MARIHUANA DOBRA ZA LEČENJE KRONOVE BOLESTI

BuxnaJuly 28, 2014

Svetska zdravstvena organizacija poziva na dekriminalizaciju korišćenja droge

BuxnaJuly 20, 2014

Prema medicinskoj studiji marihuana može pomoći u borbi protiv virusa HIVa

milosradovanovicJune 18, 2014
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2