Dani Kanabisa

Nova holandska vladina koalicija konačno podržala legalnu proizvodnju konoplje

Nova holandska vladna koalicija konačno podržala legalnu proizvodnju konoplje

Nova holandska vlada će u deset opština započeti probnu regulisanu proizvodnju konoplje namenjenu tamošnjim kofišopovima. Ovaj plan pretstavlja temeljan korak u pravcu legalizacije posle dve decenije represija.

Nedavno formirana vladna koalicija u Holandiji je nemoguća kombinacija četiri stranke, uključujući dva hrišćanska udruženja: konzervativno-liberalne Narodne stranke za slobodu i demokratiju, poznate kao VVD na čijem čelu stoji predsednik vlade Mark Rutte, progresivnih Demokrata 66, centrističkog Hrišćanskodemokratskog izazova (CDA) i u mnogome konzervativnije Hrišćanske unije.

Problem zadnjih vrata“

Upravo zahvaljujući partiji D66 u Holandiji konačno počinje da se rešava „paradoks zadnjih vrata“ u tamošnjoj legislativi konoplje.

Prethodnici holandske vlade su nekoliko dekada tvrdili da im međunarodni ugovori protiv narkotika onemogućuju uvesti bilo kakav oblik regulisane proizvodnje konoplje.

Ovaj problem (problem zadnjih vrata) leži u tome što u zemlji mogu legalno da posluju svetski poznati kofišopovi u kojim ljudi mogu legalno kupovati i konzumirati manju količinu konoplje, dok je u isto vreme sama proizvodnja, gajenje i kupoprodaja na veliko u celoj Holandiji zabranjena. Vlasnici kofišopova ovu situaciju opisuju rečima da konoplja koju prodaju „svaki dan pada s neba“. Većinom liberalne Demokrate 66 (skraćeno D66) podržavaju legalizaciju konoplje već više godina. U februaru su uspeli da dobiju podršku većine parlamenta za svoj predlog regulacije gajenja, prevoza i prodaje konoplje za kofišopove. Ipak postoji problem: celu stvar mora još da odobri senat u kojem ovaj predlog nema podršku većine. Tokom sedam meseci, u procesu formiranja nove koalicione vlade, u redovima poštovalaca konoplje, postojao je strah da će D66 na kraju morati da poklekne pred hrišćanskim strankama koje su se usprotivile napretku. Ove slutnje su bile demantovane 10. oktobra kada je bio objavljen koalicioni dogovor na 60 strana nazvan „Poverenje u budućnost“.

Istorijski prelom

Iako pasus posvećen zakonskoj regulaciji konoplje ima samo par rečenica, ipak se radi o istorijskom prelomu:
„Vlada se obavezuje da će do 6 meseci otpočeti jedinstvene eksperimente sa tolerisanim gajenjem konoplje namenjene za rekreacione potrebe. Ova eksperimentalna proizvodnja će se odvijati od šest do deset velikih i srednje velikih mesnih zajednica sa ciljem da se odredi da li i kako je moguće legalno proizvedenu dostavljati direktno i legalno u kofišopove – i kakav će to imati efekat. Posle nezavisne ocene ovih eksperimenata, vlada će odlučiti koje sledeće korake treba preduzeti.“

Vlasnici kofišopova opisuju tzv. „paradoks zadnjih vrata“ rečima da konoplja koja se prodaje „svaki dan pada s neba“.

Da pojasnimo – u Holandiji postoji 388 mesnih zajednica od kojih 103 imaju jedan ili više kofišopova. Ukupan broj ovih lokala u zemlji se smanjuje: sa više od 1500 prodavnica u devedesetim godina je broj opao na 573 u 2016. godini, ukazuju aktuelni podaci. Iako je eksperiment teritorijalno ograničen, on je vrlo značajan time što pretsavlja promenu u poređenju sa dosadašnjom politikom. Holandske vlade su nekoliko decenija tvrdile da im međunarodni dogovori protiv narkotika onemogćuju da uvedu bilo kakav oblik proizvodnje konoplje. S obzirom na talas legalizacije koji se širi u savremenom svetu, ova tvrdnja danas više ne može da opstane.

Novi plan holandske vlade je dočekan sa pozitivnim reakcijama. U roku od tri nedelje, interes za eksperiment je pokazalo 27 gradova. Reakcija od strane kofišopova bi mogla da se okarakteriše kao pažljivi optimizam. Joakim Helms, predsednik unije kofišopova nazivane BCD („Nacionalna unija prodavaca konoplje“) je izjavio da ovaj plan bi mogao značiti kraj „bizarne situacije“ koje ovde traje već nekoliko desetina godina. „Kada čovek zađe u kofišop, on ne zna šta u stvari kupuje.“, rekao je holandskim novinama NRC Handelsblad.

Spekulacije i očekivanja

Detalji planiranih eksperimenata tek još treba da budu razrađeni, što dovodi do daljnjih neosnovanih tvrdnji i spekulacija. Naprimer, prema jednoj od njih, jedina holandska firma će gajiti 140 različitih sorti koje će dostavljati do svih gradova kojih se tiče ovaj plan.
Jedna stvar je ipak sigurna: u projekat žele da se uključi puno ljudi, uključujući najveće kanadske kompanije koje se brzo šire po celom svetu – Canopy Growth i Tilray. Aktivisti pozdravljaju inicijativu, međutim naglašavaju da se radi tek o prvom i privremenom koraku. Unija za prestanak prohibicije konoplje (VOC) je navela u štampanoj izjavi:
„Za uspeh planiranih lokalnih eksperimenata su ključne brojnost i raznolikost: dovoljan broj uzgajivača i velika skala sorti. VOC se je uvek zalagala za iskorišćenje dosadašnjih uskustava uzgajivača. Zbog toga nam je žao, što u plan nisu uključeni mali domaći uzgajivači. Skoro svaki dan dolazi do policijskih racija kod građana koji gaje nešto malo biljaka za ličnu upotrebu. Stambene zadruge i predsednici mesnih zajednica redovno iseljavaju domaće uzgajivače i to bez intervencije suda. To mora odmah da prestane.“ Dve nacionalne holandske unije kofišopova, BCD i Platform Cannabis Companies (PCN) su se spojile pod nazivom Cannabis Connect. Reč je o savezu preduzetnika iz sektora konoplje koji nude platformu za razmenu informacija i znanja u cilju pozitivnog delovanja na vladinu politiku u kontekstu konoplje. Savez se takođe trudi da sjedini kofišopove u cilju povećanja njihovog uticaja na proces odlučivanja u vezi sa legalizacijom.

Vrlo je važno uključiti u proces legalizacije postojeće kofišopove pošto njihovi pretstavnici imaju 40 godina iskustva kako sa mušterijama tako i sa proizvodima.

Tokom sedam meseci, dok se je formirala nova koaliciona vlada, poštovaoci konoplje su strahovali da će D66 ipak morati da poklekne pred hrišćanskim strankama koje su se usprotivile napretku. Glasnogovornik PCN Wouter van Egmond je za holandsku televiziju rekao:
„Za nas kao sektor je važno da sve počinje kod mušterije. Ako bismo dobijali slabu konoplju od države, mušterije ne bi kupovale. Zato je veoma važno uključiti u proces legalizacije naš sektor jer imamo 40 godina iskustva kako sa mušterijama tako i sa proizvodima.“

Negde mora da se gaji

Van Egmondova jedinstvena firma Kofišop Xpresso se nalazi u Zwijndrechtu, gradu sa oko 45.000 stanovnika udaljenom okolo 90 kilometara od Amsterdama. Ovaj grad ima veliku šansu da učestvuje u planiranim vladnim eksperimentima sa regulisanom proizvodnjom. Njegov gradonačelnik Dominic Schrijer glasno zastupa regulisanu proizvodnju i usku saradnju sa kofišopom Xpresso: „Konoplja negde mora da se gaji. Gajimo je pod nadzorom u velikom kompleksu staklenika gde imamo potrebne veštine i znanje i gde je njena produkcija bezbedna.“

Coffeeshop’s mapa

Izvor: bigbudsmag.com

IRKA tim

Dani Kanabisa

More in Dani Kanabisa

4. MAJ Koncert ZA dekriminalizaciju: Proslava svetskog dana Kanabisa (video)

FritzTheCatApril 4, 2019

Mark Emeri u Beogradu – Kolarac ‘2018 LibertyCon’ (Foto-Video)

rundozucoApril 17, 2018

3. Kanabis Marš – Beograd 2017 (Video – foto)

rundozucoOctober 25, 2017

3. Kanabis Marš – Beograd (foto)

rundozucoOctober 4, 2017

3 Kanabis Marš!! 30 septembar 2017 Beograd, Skupština Srbije

rundozucoSeptember 16, 2017

Drugi (II) međunarodni seminar: ‘Kanabis u medicini i praksi’ Beograd 2017 (Video play list)

rundozucoAugust 3, 2017

Kanabis u medicini i praksi Beograd II međunarodni seminar – Tribina u KC Rex, 23.06.2017. (Foto-Video)

rundozucoAugust 2, 2017

Kanabis u medicini i praksi Beograd II međunarodni seminar – radionica sa dr Bobom 22.06.2017 Boatel Charlie (Foto)

rundozucoAugust 2, 2017

Program i učesnici Međunarodnog seminara o Kanabisu Beograd 2017

FritzTheCatJune 12, 2017

Tribina u Somboru održana 30.05.2017. (foto)

rundozucoJune 7, 2017

Međunarodni seminar o lečenju Kanabisom Beograd 2017 gost Dr Melamed (SAD) 23 jun KC REX

FritzTheCatJune 3, 2017

Donacije za seminar ‘Kanabis u medicini i praksi’ Beograd 2017 i gostovanje Dr. Melameda (SAD) od 20-27 juna

FritzTheCatJune 3, 2017

Međunarodni seminar o lečenju Kanabisom Beograd 2016: dr Melamed (SAD) i dr Bouso (Španija) KC REX

FritzTheCatMay 26, 2017

Svetski Dan Kanabisa Beograd 2017 Ada Ciganlija (foto i video)

rundozucoMay 10, 2017

DOBRODOŠLI: 6. maj Svetski Dan Kanabisa Beograd 2017 – Ada Ciganlija

FritzTheCatApril 28, 2017

Radionica o pravilnoj primeni Kanabisa i ekstrakata – SKK Beograd IRKA KC REX

FritzTheCatNovember 6, 2016

Kanabis je naš LEK Ana i Jovan – Kanabis Marš#2 (Video)

rundozucoOctober 6, 2016

Kanabis Marš#2 – ZA pravo na izbor! Novi Sad 24.09.2016. (Video)

rundozucoSeptember 30, 2016

Kanabis Marš #2 – Gradimirova poruka odgovornima – Novi Sad (Video)

rundozucoSeptember 30, 2016

Kanabis Marš 2016 Kada je kanabis slobodan! (Video)

rundozucoSeptember 30, 2016

Kanabis Marš #2 – Novi Sad – 24.09.2016. (Foto)

rundozucoSeptember 26, 2016

Kanabis MARŠ 2!! Novi Sad 24 septembar 2016

rundozucoAugust 21, 2016

#22APR – Svedočenja sa skupa – Milijana (Video)

rundozucoApril 27, 2016

#22APR – Svedočenja sa skupa – Stefan (Video)

rundozucoApril 27, 2016

#22APR – Svedočenja sa skupa – Bane (Video)

rundozucoApril 27, 2016

#22APR – Svedočenja sa skupa – Katarina (Video)

rundozucoApril 26, 2016

#22APR – Svedočenja sa skupa – Brankica (Video)

rundozucoApril 26, 2016

#22APR – Svedočenja sa skupa – Snežana (Video)

rundozucoApril 26, 2016

SVETSKI DAN KANABISA BEOGRAD – HEROJI SRBIJE ♥ – Foto

rundozucoApril 25, 2016

Svetski Dan Kanabisa Beograd 2016 – Kanabis Manifest 4:20 (video)

FritzTheCatApril 24, 2016
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2