Otrov razuma ili izlečenje nacije - Vojin Vidanović-poglavlja

I-01: ŠTA JE TO KANABIS?

Izvor Wikipedija, besplatna Internet enciklopedija

 

Kanabis je jednogodišnja biljka koja pripada familiji Cannabaceae , ranije klasifikovana u red Urticales, a kasnije u red Rosales. Postoji filogenetska kontraverza da li su varijeteti koji se uzgajaju varijeteti jedne vrste (Cannabis sativa) ili predstavljaju različite vrste (kao što su Cannabis indica, Cannabis ruderalis, ili

 

Cannabis americana. Različite vrste kanabisa rastu u većini klimatskih uslova. Snažni fiberi biljke poznati su kao hemp i imaju mnoge namene, uključujući proizvodnju odeće, konopca i papira. Seme kanabisa koristi se u hrani za ptice i vredan je izvor proteina, energije i masti. Sadrži blago

 

halucinogene i druge psihoaktivne i fiziološki aktivne hemikalije poznate kao “kanabinoidi”, odnosno aktivnu supstancu THC. Cvetovi (engl. buds) i listovi (engl. leaves) biljke koriste se rekreativno i medicinski; tako pripremljeni često se nazivaju marijuana (arhaično: marihuana; videti ulične nazive)i danas se obično konzumiraju oralno pušenjem ili vaporizacijom. Koncentrovanan THC koji se dobija iz smolastog sekreta bljke poznata je kao hašiš. Istorijski, tinkture, čajevi i ulja su veoma poznati preparati, posebno medicinski.

 

Fiziologija biljke

 

Scientific classification

Kingdom: Plantae Podela: Magnoliophyta Klasa: Magnoliopsida Red: Rosales Familija: Cannabaceae Rod: Cannabis

Vrsta:         sativa

 

Binomial name

 

Kanabis  se  reprodukuje  seksualno.  Ženska Cannabis sativa

billjka formira cvetove koji reprodukuju stotine semenki.

Muške biljke dostižu seksualnu zrelost nekoliko nedelja pre ženskih. Iako geni odlućuju koji će biti pol biljke, faktori sredine mogu priomeniti pol biljke. Dakle biljke kanabisa su prirodni hermafroditi, sa muškim i ženskim delovima. ‘Feminizirano’ seme u komercijalnoj prodaji dobijeno je od veštačko ženskih biljaka kojima se hormonskim tretmanom uklanjaju muške odlike.

 

Kanabis koristi C3 fotosintezu, tako da ne zavisi od noćnog ciklusa i absorpcije karbon dioksida. Kanabis u fazi vegetativnog rasta može izdržati 24 sata uslova dnevnog svetla, iako neki uzgajivači zagovaraju male periode odmora kako se biljka ne bi izmorila. Cvetanje se događaja kada tama pređe 11 sati po danu i može trajati i šest nedelja.

 

THC aktivni sastojak

 

Glavna psihoaktivna supstanca je -9 –tetrahydrocannabinol (takođe poznat kao D-9-THC ili THC), iako sama biljka sadrži ukupno 60 kanabinoida uključujućidva druga u značajno visokoj koncentraciji – kanabinol i kanabidiol.

 

Razlike u hemijskom sastavu vrsta kanabisa mogu izazvati veoma različite reakcije kod ljudi, i kompleksnost sastava biljke je jedan od razloga zašto su efekti značajno drugačiji od sintetičke verzije THC-a – dronabinola. Iako je potentnost većine vrsta kanabisa teška za merenje, većina biljaka kanabisa sadrži ispod 8% THC-a. Selektivno uzgajanje modernim tehnikama kultivacije (npr. “hydroponics”) stvorile su vrste sa 25% THC-a. Postoje i vrste koje sadrže 2-3% THC-a, kao što su one koje se posebno uzgajaju za hemp. Njihovo pušenje izaziva veoma blage efekte. Na THC sadržaj značajno utiče pol biljke, pri čemu ženske biljke proizvode značajno više.

Vrste koje nemaju seme, dobijene iz jednopolinisanih ženskih biljaka, sa visokim procentom THC-a se ponekada nazivaj sinsemilla (Španski: “bez smena”).

I-02: INDUSTRIJSKA UPOTREBA

Click to add a comment

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar Login

Ostavite Odgovor

Otrov razuma ili izlečenje nacije - Vojin Vidanović-poglavlja

More in Otrov razuma ili izlečenje nacije - Vojin Vidanović-poglavlja

II-02 KANABIS VODI DROGAMA

BuxnaJuly 12, 2015

II-03. LOŠA DECA I KRIMINALCI

BuxnaJuly 12, 2015

II-01: EFEKTI KONZUMIRANJA KANABISA

BuxnaJuly 12, 2015

I-03: MEDICINSKA UPOTREBA

BuxnaJuly 12, 2015

I-04: OPOJNA DROGA

BuxnaJuly 12, 2015

I-02: INDUSTRIJSKA UPOTREBA

BuxnaJuly 12, 2015

Sadržaj

BuxnaJuly 12, 2015
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2