Otrov razuma ili izlečenje nacije - Vojin Vidanović-poglavlja

I-02: INDUSTRIJSKA UPOTREBA

Za razliku od ženske biljke kanabisa koja se koristi za dobijanje marihuane odnosno hašiša (odnosno čiji cvetovi i lišće jesu droga zvana marihuana) muška biljka kanabisa upotrebljava se u industriji za proizvodnju konopca i jednim delom grublje odeće, obuće i materijala sličnih papiru. Ovu primenu kanabis ima oko 12 000 godina. U Americi je bila jedan od osnovnih proizvoda u vreme kolonija, pre oslobođenja. Zanimljivo je da o kvalitetu hemp proizvoda u govori da su Džordž Vašington i Tomas Džeferson (tvorci SAD) proizvodili hemp papir. U toku Drugog svetskog rata je vojska SAD kreirala kampanju »Hemp for victory« (Hemp za pobedu) kako bi podstakla proizvodnju hemp-a kao alternative celuloznim proizvodima. U praksi se pokazalo da je hemp papir dugotrajniji od celuloznog, da ne žuti i da se odlično reciklira. Proizvodi od hempa generalno su jači i/ili lakši od proizvoda od drveta. Zbog svoje izdržljivosti i lakoće reciklaže mnogi industrijski giganti poput Forda i BMW su eksperimentisali sa upotrebom hempa.

 

Vlakna kanabisa su duža, jača i otpornija od pamučnih. Ulje kanabisa ima izuzetno visoku proteinsku i energetsku vrednost – do 25% proteinskog sastava. Neki od sastojaka kanabisovog ulja kao što su amino kiseline, mogu se naći samo još u majčinom mleku. Ulje kanabisa može se preraditi u ukusne i nutricionističke proizvode. Seme kanabisa, koja se dobija u velikim količinama, danas se »steriliše« i koristi kao hrana za ptice. Zanimljivo je da proizvodi koji sadrže hemp bolje blokiraju UV zračenje. Ulje kanabisa (hemp-a) može se naći u losionima, sapunima i drugim kozmetičkim proizvodima. U smislu hrane moguća je proizvodnja energetskih štanglica, veganskih burgera, siru koji nije napravljen od mleka i određenoj vrsti hleba.

 

Dakle, zbog svih svojih karakteristika hemp se opravdano smatra značajnim i višestruko korisnim usevom.

 

Zanimljivo je da je Rudolf Dizel originalni dizel motor iz 1893. dizajnirao tako da radi na bazi biljnih ulja. Kao ekološko gorivo hemp nailazi na mnoge pobornike. Sve ove materije sadrže male količine THC-a, nedovoljne da izazovu psihoaktivne efekte.

 

Kako je kanabis (odnosno THC) generalno ilegalna supstanca, njegova proizvodnja i u industrijske svrhe (odnosno proizvodnja hempa) podlaže strogom vladinom licenciranju, što je najveća prepreka širokoj rasprostranjenosti »hemp made« proizvoda. Istina je da se istovremeno moraju uzgajati i hemp i marihuana kao muška i ženska biljka, ali i da je moguće selekcijom regulisati nivo THC-a. Za razliku od SAD, EU subvencioniše uzgajanje hemp-a. Hemp se uzgajao komercijalno do 1937. kada je Marihuana poreskim zakonom donet enormno visok porez koji je ugrozio isplativost njenog uzgajanja da bi 1950. njegova proizvodanja bila i potpuno zabranjena. Preko 30 industrijskih demokratija, uključujući i Kanadu u dokumentima koji se tiču kanabisa, izuzimaju hemp i dozvoljavaju njegov uzgoj.

 

Kanabis je do danas opstao kao biljka koja se izuzetno lako gaji, brzo raste i daje dobre useve. Kanabis aktivisti smatraju da bi šira upotreba kanabisa za proizvodnju papira, hrane i kao što ćemo uskoro videti – goriva doprinela spasavanju seće šuma zarad celuloze ili opštem zagađenju usled upotrebe tzv. nečistih izvora energije (nuklearna energija, ugalj, tečno gorivo …). Procena Severnoameričkog Hemp Industrijskog Saveta (NAHIC http://naihc.org) je da se od kanabisa može dobiti oko 25 000 proizvoda.

 

Nažalost, kriminalizacija kanabisa onemogućava šire eksperimentisanje na ovim osnovama, i svaku privatnu proizvodnju tretira kao »proizvodnju i puštanje u promet opojnih droga« u znatnom delu sveta, počev od SAD do Srbije, ignorišući većinu mogućih korisnih efekata kanabisa kao industrijske biljke. U gotovo svakoj zemlji vojska i policija organizovano pale polja kanabisa koja seljaci seju jer im donosi veću zaradu od gajenja mnogih drugih kultura.

 

U prilog dekriminalizacije industrijske proizvodnje govore i mnoga skorija istraživanja:

 

  • Prema dr Dejvidu Vestu nivoi THC-a u industrijskom kanabisu su tako mali da je nemoguće dobiti psihoaktivne efekte. Tačnije, hemp sadrži visok nivo CBD-a, supstance koja blokira THC 1.

 

  • Protivnici legalizacije hempa misle da će hemp polja služiti za ukrštanje i proizvodnju kanabisa, međutim ukrštanje velikih količina marihuane i hempa dovodi do pada THC-a (pri proizvodnji kanabisa

1 West, David P, Hemp and Marijuana: Myths and Realities (Madison, WI: North American Industrial Hemp Council, 1998), p.

 

 

muške biljke – hemp – se brzo ubijaju). 12 marta 1998. Kanada je legalizovala gajenje hempa pod uslovom da je nivo THC-a do 0,3% i da se sve semenke setifikuju2.

 

  • Centar za biznis i ekonomsko istraživanje Univerziteta u državi Kentaki (jednom od nekada velikih proizvođača hemp-a) procenio je da bi neto profit farmera varirao od 200 – 600$ za akr sertifikovanog semena. Jedina isplatljivija00000 biljka je duvan3.

 

  • Zanimljivo je da je februara 2004. doneta prva presuda da DEA (Agencija SAD za borbu protiv narkotika) nemože zabraniti upotrebu hemp-a i uopšte proizvoda koji na prirodan način sadrže THC 4.

 

  • Do sada su države SAD: Merilend, Havai, Severna Dakota i Minesota dopustile proizvodnju hempa 5.

 

KORIST OD UZGANJA HEMP-a

 

  • Izdržljivost: Hemp, kao i svaki kanabis, rate u velikom varijetetu klima i vrsta zemljišta. Ne zahteva upotrebu pesticida, i ostavlja zemlju upotrebljivom za naredni usev. Hemp daje 3-8 suvih tona vlakana po akru što je četvorostruko povoljnije od šume.

 

  • Papir: Hemp se može obraditi u fini papir koji se može reciklirati nekoliko puta češće od celuloznog papira. Boja i sastav hemp-a zahtevaju manje hemikalija od obrade drveta. Takođe širokom upotrebom hempa bi se spasile zelene površine a time i značajni prirodni rezervati životinjskih i biljnih vrsta i izvor kiseonika i smanjivač globalnog zagrevanja

 

  • Odeća: Hemp može uspešno da zameni pamuk. Sa ekološke strane oko 50% upotrebljenih pesticida se stavlja na pamuk, što nije potrebno hempu.

 

  • Hrana: Od hemp (kanabis) ulja se može proizvesti kalorična i zdrava hrana. Vredi pogledati sajt coolhemp.com na kome su u ponudi energetski kolači, smrznuti dezerti, proteinski prah, sladoledi i sl. Oni nemaju ukus konopca, ne sadrže THC, ukusni su i pristupačnih cena.

 

  • Gorivo: Najzanimljiviji projekat sa tematikom biogoriva je svakako Hemp Car – hempcar.org kao i sajt Nacionalnog biodizel borda www.biodiesel.org. Ova dva projekta najveći su pobornici upotrebe »biodizel« goriva koje se pravi od mešavine hemp ulja, drugih biljnih ulja i životinjskih masti. Biodizel se može koristiti u nemodifikovanim dizel motorima. Upotrebom biodizela značajno bi se smanjila zagađenost, smanjila zavisnost sveta od nafte. Biodizel se može mešati sa klasičnim benzim dizelom u bilo kojoj proporciji. Biodizel proizvodi 100% manje sulfor dioksida i 80% manje karbon dioksida. Biodizel je sigurniji za transport jer nije toskičan, prirodno se razgrađuje i teže je zapaljiv. Miris biodizela je sličan mešavini mirisa hempa, pomfrija i kokica. Ne proizvodi sumpor (a time smanjuje rizik od kiselih kiša) i ne doprinosi globalnom zagrevanju. Kada bi se samo 6% SAD zasadilo hempom za proizvodnju biodizela, bile bi podmirene Američke potrebe za naftom6.

Linkovi:

 

Hempcar project www.hempcar.org

Cool Hemp food www.coolhemp.com

 

 

2 West, David P, Hemp and Marijuana: Myths and Realities (Madison, WI: North American Industrial Hemp Council, 1998)., pp. 4, 21.

3 Tompson, Eric C., PhD, Berger, Mark C., PhD, and Allen, Steven N., Economic Impacts of Industrial Hemp in Kentucky (Lexington, KY: University of Kentucky, Center for Business and Economic Research, 1998), p. 21.

4  Terence Chea, Associated Press, “Appeals Court Rejects DEA Bid To Outlaw Hemp Foods,” Feb. 6, 2004.

 

5 Montgomery, Lori, Washington Post Staff Writer, Maryland Authorizes the Production of Hemp, The Washington Post, May 19,

 

 

I-03: MEDICINSKA UPOTREBA

 

Click to add a comment

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar Login

Ostavite Odgovor

Otrov razuma ili izlečenje nacije - Vojin Vidanović-poglavlja

More in Otrov razuma ili izlečenje nacije - Vojin Vidanović-poglavlja

II-02 KANABIS VODI DROGAMA

BuxnaJuly 12, 2015

II-03. LOŠA DECA I KRIMINALCI

BuxnaJuly 12, 2015

II-01: EFEKTI KONZUMIRANJA KANABISA

BuxnaJuly 12, 2015

I-03: MEDICINSKA UPOTREBA

BuxnaJuly 12, 2015

I-04: OPOJNA DROGA

BuxnaJuly 12, 2015

I-01: ŠTA JE TO KANABIS?

BuxnaJuly 12, 2015

Sadržaj

BuxnaJuly 12, 2015
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2