Bol, terapija Kanabisom

Kako medicinska marihuana može da pomogne kod lečenja dijabetesa?

Bret Vilkins (Brett Wilkins)
5. Jun 2013.

Već duže vreme povezujemo medicinsku marihuanu sa prednostima za obolele od HIV/SIDA, multiple skleroze i kancera. Sada, nova studija zaključuje da ova biljka može pomoći i pacijentima koji su oboleli od dijabetesa.

Istraživanje koje je objavljeno u Američkom žurnalu medicine (American Journal of Medicine) povezalo je redovnu upotrebu marihuane sa sniženjem nivoa insulina, smanjenjem telesne težine i povišenim nivoima „dobrog“ holesterola. Ovo opažanje je pokrenulo debatu o tome da li bi medicinski kanabis mogao da se koristi kao efikasni tretman za dijabetes.

„Epidemiološke studije su pokazale niže stope preovlađivanja gojaznosti i dijabetesa kod korisnika marihuane u poređenju sa ljudima koji nisu nikada koristili marihuanu, što ukazuje na vezu između kanabinoida i perifernih metaboličkih procesa,“ napisali su autori studije.

Istraživači Elizabet Pener (Elizabeth Penner), Hana Bietner (Hannah Buettner) i Dr Mari A. Mitelman (Murray A. Mittelman) su proučavali slučajeve 4657 odraslih muškaraca i žena iz Ankete o nacionalnom zdravlju i ishrani (National Health and Nutrition Examinations Survey – NHANES) između 2005. i 2010. godine. Oni ispitanici koji su pušili marihuanu pokazivali su niže nivoe insulina i insulinske rezistencije od onih koji nikada nisu koristili marihuanu ili su je pušili samo povremeno. Korisnici marihuane su takođe imali manji obim struka i viši nivo HDL holesterola od onih koji nisu koristili marihuanu.

Dr Mitelmen (MIttelman) je istakao da je ovo istraživanje „prva studija koja istražuje odnos upotrebe marihuane i insulina, glukoze i insulinske rezistencije.

Reakcije lekara i pacijenata

Dr Džozef S. Alpert (Joseph S. Alpert), glavni i odgovorni urednik Američkog žurnala za medicinu (American Journal of Medicine) i profesor medicine na Univerzitetu Arizone, želeo je da zna “da li je moguće da će THC (tetrahidrokanabinol – glavni psihoaktivni sastojak iz biljke kanabisa) u budućnosti biti uobičajeno izdavan na recept pacijentima koji pate od dijabetesa ili metaboličkog sindroma zajedno sa lekovima za dijabetes i/ili insulinom da bi se poboljšalo vođenje ove hronične bolesti?”

Pokušavajući da odgovori na ovo pitanje Časopis o medicinskoj marihuani (The Medical Marijuana Review) je razgovarao sa lekarima i pacijentima obolelim od dijabetesa da bi saznali više o potencijalu medicinske marihuane kao leku za oboljenje koje pogađa skoro 19 miliona Amerikanaca, sa skoro 2 miliona novih slučajeva prijavljenih svake godine, prema statistikama Američkog udrženja za dijabetes (American Diabetes Association).

„Manjina izričito tvrdi da kanabis kod njih smanjuje nivo šećera u krvi. Većina njih koristi kanabis za tretiranje uobičajenih simptoma ili simptoma koji nisu povezani sa dijebetesom,“ kaže Dr Vilijam Eldelmen (William Eldelman) pobornik prirodne medicine koji živi u Los Anđelesu (Los Angeles). Eldelmen takođe tvrdi da je medicinska marihuana posebno korisna kod stimulacije apetita.

„Ponekad, ako je pacijent već uzeo insulin ali nema apetita, kanabis mu omogućava da pojede hranu koja mu je potrebna da bi izbegao krizu,“ rekao je Dr Eldelmen, i dodao da je biljka kanabisa „takođe korisna kod lečenja bolova izazvanih perifernom neuropatijom,“ bolovima ili utrnulošću izazvanim oštećenjem nerava.

To je upravo razlog zbog kojeg Dejvid Larkin (David Larkin) puši medicinsku marihuanu. Pedesetčetvorogodišnjak iz Portlanda u Oregonu (Portland, Oregon) koji već 10 godina ima dijabetes tipa 1 izjavio je za Časopis o medicinskoj marihuani da je kanabis „neophodan“ deo njegovog režima lečenja. Larkin je opisao simptome koji uključuju „goreći bol“ u donjim ekstremitetima, kao i mučninu i gubitak apetita. On tvrdi da medicinska marihuana pomaže kod ublaživanja skoro svih ovih simptoma.

Neki lekari su skeptični kada se govori o korisnosti medicinske marihuane u lečenju dijabetesa. Dr Domeniko Aćili (Domenico Accili) profesor medicine na Univerzitetu Kolumbija (Columbia University) i direktor Centra za istraživanje dijabetesa i endrokrinologije u Nju Jorku (New York) je izjavio za Časopis o medicinskoj marihuani da „ne postoje čvrsti dokazi koji bi ukazali da je upotreba kanabisa korisna kod lečenja dijabetesa.“ Američko udruženje za dijabetes je takođe odbilo nalaze nove studije, napominjući da je istraživanje bilo opservaciona studija a ne kontrolisani eksperiment.

Dr Aćili, koji je upravo osvojio Stajnerovu nagradu (Steiner Award) za 2013. godinu za izuzetna postignuća u lečenju dijabetesa, je dodao da se medicinska marihuana suočava sa dodatnim preprekama „obzirom na složenost odobravanja novih lekova za dijabetes.“

Pacijentkinja iz Kanade obolela od dijabetesa takođe nije bila voljna da prihvati medicinsku marihuanu za lečenje svoje bolesti. Luiz Galion (Louise Gullion) šezdesetdvogodišnjakinja iz Grimšaua u Alberti (Grimshaw, Alberta) obolela od dijabetesa tipa 2, rekla je u jednom intervjuu da pati od „stomačnih problema“ tj. nedostatka apetita i mučnine koji su posledica insulinskog režima. Ona uzima NovoRapid pre svakog obroka, Levemir ujutru i uveče, i Gliclazid dva puta dnevno. Od kad uzima insulin dobila je oko 17 kilograma na težini.

„Ja sam čula da medicinska marihuana pomaže u lečenju, ali ja ne pušim i nemam nameru da počinjem u ovim godinama”, rekla je Galion.

Istraživači su naglasili da je potrebno još studija da bi se ustanovila efikasnost kanabisa u lečenju dijabetesa.

„Očajnički su nam potrebna dodatna osnovna i klinička istraživanja o kratkoročnim i dugoročnim efektima marihuane na različite kliničke okolnosti, kao što su kancer, dijabetes i slabost starijih osoba,“ napisao je Dr Alpert u Američkom žurnalu medicine. „Želeo bih da pozovem Nacionalni institut za zdravlje (National Institute of Health – NHS) i Upravu za sprovođenje zakona o drogi (Drug Enforcement Administration – DEA) da sarađuju u razvoju politike za sprovođenje masovne naučne istrage koja bi dovela do pravilne upotrebe i prepisivanja THC-a u sintetičkom ili biljnom obliku.“

Ali sve dok američka vlada klasifikuje kanabis kao drogu 1. razreda, što znači da nema „trenutno prihvaćenu medicinsku upotrebu“, sprovođenje dodatnih istraživanja o dijabetesu i marihuani će biti otežano.

Prevod: Slobodan Petrović i IRKA tim
29. Avgust 2015.

Izvor: http://medireview.com/…/how-medical-marijuana-could…/

Bol, terapija Kanabisom

More in Bol, terapija Kanabisom

Studije: AKUPUNKTURA DELUJE TAKO ŠTO AKTIVIRA ENDOKANABINOIDNI SISTEM!

FritzTheCatMarch 20, 2023

NAUKA: DUGOTRAJNO KORIŠĆENJE ULJA CVETOVA KANABISA JE BEZBEDNO I EFIKASNO!

FritzTheCatMarch 10, 2023

Studija je pokazala znatno veću terapijsku korist delta 9 THC u odnosu na CBD

FritzTheCatMarch 31, 2022

Studija: 73% pacijenata sa hroničnim bolom prestalo je da uzima opioide ili benzedine nakon terapije kanabisom!

FritzTheCatMarch 9, 2022

Studija: Koje lekove pacijenti masovno zamenjuju kanabisom i zašto?

FritzTheCatMarch 6, 2022

Studija: Kanabis je bezbedan i efikasan kod lečenja starijih osoba!

FritzTheCatOctober 26, 2019
Lečenje bolesti kostiju Kanabisom

BEZ KOSTI U GRLU: Kako kanabis moze da pobedi bolesti kostiju

rundozucoDecember 22, 2017

Dr. Itan Ruso o kliničkom nedostatku Endokanabinoida i CBD-u (video)

rundozucoJuly 7, 2016

Lečenje opijatske zavisnosti Kanabisom – svedočenje iz Srbije

FritzTheCatFebruary 17, 2016

Širenje kancera – STOP morfijumu

rundozucoFebruary 8, 2016

Studija: Marihuana je bezbedna, efikasna kod bola i popravlja raspoloženje!

FritzTheCatOctober 5, 2015

Nova studija je otkrila da marihuana može da obezbedi olakšanje za pacijente koji pate od migrena

rundozucoAugust 29, 2015

Studija: Pristup medicinskoj marihuani smanjuje zloupotrebu lekova protiv bolova

rundozucoAugust 11, 2015

Studija otkriva da kanabis značajno umanjuje neuropatske bolove

rundozucoJuly 16, 2015

THC pomaže laboratorijskim pacovima da se oslobode morfinske zavisnosti

rundozucoJune 20, 2015

Kanabis i bolna senzorna neuropatija povezana sa HIV-om

rundozucoJune 12, 2015

Delotvornost kanabinoida u suzbijanju hroničnih nemalignih neuropatskih bolova

rundozucoMarch 2, 2015

Švajcarska: Kanabis kao analgetik umesto sintetičkih

rundozucoMarch 1, 2015

Skoro jednoglasno: 92% pacijenata kažu da medicinska marihuana funkcioniše

rundozucoFebruary 9, 2015

Marihuana i bol

rundozucoJanuary 19, 2015

Marihuana pomaže kod bola izazvanog artritisom

rundozucoJanuary 13, 2015

Studija : CBD može da umanji bol i uspori bolest kod pacijenata sa tumorom dojke!

rundozucoJanuary 1, 2015

Marihuana ocenjena kao najbolja u lecenju fibromijalgije

rundozucoDecember 24, 2014

Medicinska Marihuana, za olakšavanje simptoma kod Fridrajhove ataksije

rundozucoDecember 20, 2014

DA li MARIHUANA POMAŽE KOD ARTRITISA?

rundozucoDecember 17, 2014

Upotreba kanabisa u cilju prekida zavisnosti od narkotika

BuxnaDecember 14, 2014

SVEDOČENJA: Lečenje Marihuanom Kronove bolesti, Reumatoidnog artitisa, HIV, depresije i teške zavisnosti u Srbiji

FritzTheCatOctober 4, 2014

Isparavanje (vaporizacija) marihuane smanjuje bol, nova klinička studija otkriva

BuxnaSeptember 11, 2014

Vupi Goldberg: Zaboravite advil, marihuana je bolja!

BuxnaJune 13, 2014
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2