Endokanabinoidni sistem i kanabinoidi

Kanabinoidni profil tetrahidrokanabivarina (THCv)

Gui Rabinski (Gooey Rabinski)
23. Jun 2015.

Kanabinoidi, ti čudesni molekuli koji kanabisu obezbeđuju njegovo medicinsko delovanje – pored euforije koju donose – a ima ih preko 111. Prvi put su otkriveni još 1964. godine u Izraelu, i tada je otkriveno da deluju u sinergiji sa ljudskim telom, da budemo još konkretniji – sa njegovim endokanabinoidnim sistemom.

Telo proizvodi vlastite kanabinoide, koji se zovu endokanabinoidi. Kanabinoidi iz biljaka – kao što je konoplja, zvanično poznati kao fitokanabinoidi, idelano pristaju specijalizovanim receptorima koji se nalaze po celom mozgu, nervnom sistemu i imunom sistemu u ljudskom telu.

Osim toga, kanabinoidi rade više od pukog dostavljanja terapeutskog efekta. Oni takođe rade u tandemu tako što regulišu jedan drugog, nešto što se naziva sveukupni efekat (entourage effect).

THCv, ili tetrahidrokanabivarin, je kanabinoid koji iako je blisko povezan sa THC-om po molekularnoj strukturi, ima veoma različito delovanje. Uglavnom ga nalazimo u sojevima sative, a THCv može da sačinjava čak 54% od svih kanabinoida kod pojedinih sojeva. Zamislite da je THCv rođak THC-a a ne njegov rođeni brat. Oba molekula odgovaraju istim receptorima u telu, bez obzira na upadljivo različita dejstva.

Najimpresivniji aspekt ovog relativno retkog kanabinoida je širok spektar bolesti i oboljenja kod kojih pokazuje željene rezultate. Mnoga oboljenja, od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) do epilepsije, preko preterane gojaznosti mogu se efikasno lečiti korišćenjem THCv-a.

Glavna uloga: suzbijanje apetita

Najizraženiji efekat THCv-a je suzbijanje apetita. To je pomalo ironično, obzirom da je kanabis poznat po tome što korisnicima daje jak apetit, poznat još i kao munchies. Međutim, to su uglavnom sojevi indike, kojima nedostaje THCv, da imaju takvo dejstvo. Sojevi sative, koji sadrže više THCv-a, deluju na potpuno suprotan način. Ovo je još jedan dokaz o velikim razlikama između sojeva sative i indike, i zašto bi i pacijenti koji koriste medicinski kanabis i rekreativni korisnici trebalo da prepoznaju koja vrsta je najbolja za njih.

GW Pharmaceuticals, britanska biofarmaceutska kompanija koja se fokusira na proizvode od kanabisa, je istraživala THCv. Oni tvrde: „U studijama koje su prethodile kliničkim istraživanjima, THCv je pokazao uticaj na telesnu težinu, telesni sadržaj masti, potrošnju energije, unos hrane i ostale parametre povezane sa gojaznošću.“

Dok THCv pokazje veliki potencijal kao suzbijač apetita, i mogao bi da bude moćno sredstvo za borbu protiv epidemije gojaznosti, on takođe nudi i druge terapeutske prednosti. Takođe je utvrđeno da poseduje antikonvulzivna svojstva, što ga čini primerenim za pacijente koji pate od epilepsije pomažući im da doživljavaju manji broj napada.

Naravno, kod većine pacijenata koji jednostavno traže bilo koju marihuanu za lečenje njihovih oboljenja, soj koji je bogat THCv-om bi zapravo bio štetan za one koji pate od bolesti kao što su HIV/SIDA, kancer ili Kronova bolest, gde je stimulacija apetita cilj terapije. Istraživanja nastavljaju da dokazuju da sve vrste trave nisu iste. Različiti sojevi pružaju veoma različita dejstva; jedan soj koji je besprekoran za određeno oboljenje, može da bude neprikladan za neko drugo.


Psihoaktivan kao i THC

Za razliku od većine drugih kanabinoida, ali slično THC-u, THCv je psihoaktivna komponenta koja dovodi do energetične i okretne euforije – sasvim suprotno od soja indike koja izaziva telesni efekat, koji vas prikuje za kauč. THCv zapravo poboljšava psihodelični osećaj koji izaziva THC, dajući mu brži početak i potenciju. Sa druge strane, sojevi kanabisa koji su bogati THCv-om takođe imaju „kraće noge“, što znači da njihovi efekti traju kraće od efekata sojeva bogatih THC-om.

Dok je najrasprostranjeniji kod sativa sojeva kanabisa, sadžaj THCv-a je najviši u afričkim vrstama. Osim suzbijanja apetita i smanjenja konvulzija, ovaj relativnio nepoznat kanabinoid takođe pruža neuroprotektivna dejstva, što znači da vešto ublažava simptome Parkinsonove bolesti i odlaže njeno napredovanje. Ovo neuroprotektivno dejstvo je takođe veoma korisno kod neuroloških oboljenja kao što je multipla skleroza. Jedna od najperspektivnijih primena THCv-a je lečenje metaboličkih oboljenja, uključujući tu i dijabetes.

THCv takođe poseduje sposobnost da blokira CB1 kanabinoidne receptore u telu, što znači da može da amortizuje efekte drugih kanabinoida koji deluju na ove receptore. THCv, zajedno sa THC-om, je jedan od retkih kanabinoida koji deluju i na CB1 i na CB2 receptore u ljudskom telu. Takvi kanabinoidi igraju bitnu ulogu u podešavanju dejstava drugih kanabinoida (entourage effect).

Istraživanje koje je sprovedeno u Insitutu medicinskih nauka je otkrilo da THCv ispoljava različita delovanja zavisno od njegove potencije. Pri niskim dozama, THCv blokira CB1 receptore, što znači da je apsorpcija THC-a umanjena. Međutim kod visokih doza, THCv aktivira CB1 receptore. Istraživači veruju da ovakva dinamika može da omogući delotvorno lečenje stanja kao što je hronično oboljenje jetre.

Anksioznost i stres

Terapeutska dejstva THCv-a su očigledno veoma široka. Utvrđeno je da je THCv delotvoran tretman za stres, anksioznost i druge mentalne poremećaje – uključujući tu i PTSP. Saglasno tvrdnjama Stip Hils Labsa (Steep Hills Labs), vodeće laboratorije za istraživanje i razvoj kanabisa iz Berklija u Kaliforniji: „Za THCv je utvrđeno da umanjuje ili čak potpuno zaustavlja napade panike, i da kao rezultat toga može biti veoma efikasan u nadgledanju PTSP-a i drugih mentalnih oboljenja koja uključuju anksioznost ili stres.“

Sličnost THCv-a sa THCa, kiselim prethodnikom THC-a, daje nadu istraživačima da on takođe ima i protivupalno dejstvo i da se može koristiti za lečenje raznih stanja u organizmu koja su povezana sa upalama.

Nalazi se samo u pojedinim sojevima

Sojevi kanabisa koji sadže THCv u značajnim količinama su relativno retki. Ogromna većina sojeva koji su dostupni na crnom tržištu su uglavnom indika-dominantni, i zbog toga sadrže veoma malo THCv-a. Obzirom da neki sojevi sative mogu da sadrže i do polovine njihovog kanabinoidnog sadržaja u obliku THCv-a, njihova dostupnost pacijentima je glavna briga.

Jedan od najnavođenijih sojeva kanabisa koji sadrži velike količine THCv-a je Durban Poison. Uzorci su pokazali da ima više od 0,5% THCv-a u biljkama, što pokazuje odnos od 20:1 THC-a prema THCv-u. Ispitivanje jednog soja – Pineapple Purps, pokazalo je odnos THC-a prema THCv-u od 3:1, sa sadržajem THCv-a u iznosu od preko 4%. Jedan soj sative, Doug’s Varin, je prvi uzgojeni soj koji sadrži relativno velike količine THCv-a. Uzorci su pokazali odnos THC-a i THCv-a od 6:7.

Pojava legalne medicinske marihuane i mreže dispanzera u saveznim državama kao što su Kalifornija i Kolorado omogućila je pacijentima da nabavljaju cele biljke, cvetove, prerađevine od kanabisa namenjene oralnoj upotrebi, tinkture i koncentrate sativa dominantnih sojeva sa većim sadržajem THCv-a. Međutim, dok većina saveznih država ne usvoji program medicinskog kanabisa, samo nekolicina pacijenata će biti u stanju da se odreknu crnog tržišta u korist visoko kvalitetnih poznatih sojeva kanabisa koji su testirani u laboratorijama.

Nažalost, ova informacija je zasnovana na samo nekolicini nekliničkih studija, od kojih je većina izvođena na miševima ili pacovima. To je zbog statusa Razred 1 koji kanabis poseduje u SAD. Na taj način vlada poručuje da kanabis nema nikakvu medicinsku vrednost i da je veoma opasan (heroin takođe ima isti status – Razred 1).

Dok se ne sprovede još istraživanja i dok ne započnu klinička ispitivanja na ljudima, i istraživači i pacijenti mogu samo da zamišljaju neverovatne – i često suprotstavljene u odnosu na sojeve indike bogate THC-om – efekte THCv-a. Ovaj izuzetan kanabinoid pokazuje veliki potencijal za lečenje bolesti kao što su epilepsija, PTSP, Parkinsonova bolest i preterana gojaznost.

Gui Rabinski je pisac i autor čije tekstove objavljuju magazini kao što su High Times, Cannabis Culture i Cannabis Health Journal. On je autor ovogodišnjeg izdanja „Razmevanje medicinske marihuane“ koje je dostupno na Amazonu. On takođe tvituje sa naloga @GooeyRabinski.

Prevod: Slobodan Petrović i IRKA tim
14. Jul 2015.

Izvor: https://www.whaxy.com/learn/tetrahydrocannabivarin-THCV

Endokanabinoidni sistem i kanabinoidi

More in Endokanabinoidni sistem i kanabinoidi

Studije: AKUPUNKTURA DELUJE TAKO ŠTO AKTIVIRA ENDOKANABINOIDNI SISTEM!

FritzTheCatMarch 20, 2023

Kanabis u terapiji raka dojke, glioma, kože, debelog creva, glave, vrata i dr. studije iz Nemačke, SAD, Kanade, Izraela, Češke iz 2022/23

FritzTheCatFebruary 23, 2023

2021. objavljeno je preko 3.900 recenziranih naučnih radova o kanabisu!!

FritzTheCatMay 25, 2022

Studija: Zdravlje korisnika kanabisa je bolje od onih koji ne koriste!

FritzTheCatJanuary 28, 2022

Kanabis u terapiji kovid-19 infekcije može da spreči teške oblike i smrt – pokazuju naučne studije

FritzTheCatDecember 24, 2020

Neželjena dejstva upotrebe Kanabisa – studija, Izrael 2016

FritzTheCatSeptember 27, 2019

5 Razloga zašto kanabis na pojedince utiče različito

rundozucoApril 17, 2018

Svetska zdravstvena organizacija – CBD bezbedan, koristan i treba da bude dostupan!

rundozucoDecember 23, 2017
Lečenje bolesti kostiju Kanabisom

BEZ KOSTI U GRLU: Kako kanabis moze da pobedi bolesti kostiju

rundozucoDecember 22, 2017

Izraelski istraživači pokušavaju da izleče autizam kanabisom

rundozucoNovember 18, 2017

Drugi (II) međunarodni seminar: ‘Kanabis u medicini i praksi’ Beograd 2017 (Video play list)

rundozucoAugust 3, 2017

Međunarodni seminar o lečenju Kanabisom Beograd 2016: dr Melamed (SAD) i dr Bouso (Španija) KC REX

FritzTheCatMay 26, 2017

Sorte Kanabisa: Podela po dejstvu i sastavu kanabinoida i terpena za medicinu

FritzTheCatNovember 5, 2016

Legalization of cannabis for medicinal purposes in Macedonia – II Symposium (video)

FritzTheCatOctober 30, 2016

Dr. Lumír Hanuš – Zbog čega je Kanabis uspešan lek? (video)

rundozucoJuly 14, 2016

Zločin protiv Čovečnosti 2016 ( pismo Dr. Roberta Melameda )

rundozucoJuly 14, 2016

Dr. Itan Ruso o kliničkom nedostatku Endokanabinoida i CBD-u (video)

rundozucoJuly 7, 2016

Razumevanje kanabinoidnih receptora

rundozucoFebruary 14, 2016

Marihuana kao preventivni lek

rundozucoFebruary 3, 2016

Kanabinoidi i imuni sistem: Imuno – kanabinoidna modulacija

rundozucoFebruary 1, 2016

Razumevanje Endokanabinoidnog sistema receptora i načina na koji Kanabis leči

FritzTheCatNovember 10, 2015

Naučnik – Dr. Rafael Mešulam i nauka o Kanabisu (dokumentarni film)

FritzTheCatOctober 10, 2015

‘ENTOURAGE EFFECT’ – cela biljka Marihuane je LEK!

FritzTheCatAugust 20, 2015

Dr. Itan Ruso: Nedostatak endokanabinoida i medicinski kanabis

FritzTheCatJuly 9, 2015

Vodič za početnike o endokanabinoidnom sistemu

rundozucoJune 16, 2015

Demistifikacija kanabisa-medicinska upotreba-dr. Lumír Ondřej Hanuš-Ljubljana – (Video)

rundozucoJune 4, 2015

Vizuelni prikaz endokanabinoidnog sistema receptora i funkcija u telu čoveka

rundozucoJune 3, 2015

Dr. Melamede: genetska modulacija i kanabis na seminaru u Sloveniji 29.05.2015 – (Video)

rundozucoJune 3, 2015

Terpeni iz marihuane i njihova dejstva

rundozucoJune 3, 2015

Razumevanje medicinskog kanabisa i nastanak kanabinoida

rundozucoMarch 19, 2015
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2