Istorija konoplje

Ko se plaši biljke još? Geniji ne, njima Trava pomaže

Ko se plaši biljke još? Geniji i pravi naučnici ne, i mnogim poznatima Kanabis je pomagao na mnogo načina

Tako Mark Tven, veliki prijatelj Nikole Tesle, za Kanabis kaže da je najbolji lek koji postoji i skoro da nema te bolesti gde neće pomoći, fizičke ili psihičke.

Čuveni naučnik iz 20. veka Karl Sagan, je čak napisao svojevrstan manifest o Kanabisu, a sam govorio kako mu je pomogao u otkrivanju mnogih tajni svemira, ali mu je takođe omogućio da prvi put uživa i shvati muziku i umetnost koju do tada nije razumeo.

Šekspir ju je kako izgleda redovno koristio. Ostaci Kanabisa su nađeni u njegovoj luli.

A osnivači Kraljevskog društva, engleski geniji Robert Huk i Robert Bojl bili su toliki obožavaoci Kanabisa, da su bili inspirisani da čak i na predavanjima hvale njegove efekte.

Huk je poznat po izumu mikroskopa i otkrivanju biljnih ćelija, među mnogim svojim dostignućima. A Robert Bojl je poznat kao prvi savremeni hemičar. Ali par je delio “šokantnu” tajnu, obojica su voleli da se “naduvaju” Travom.

„Obojica su bili zagovornici kanabisa i znali su svojstva biljke iz stalnih istraživanja“, objašnjava dr Dejvid Harison sa Univerziteta Liverpool u ekskluzivnom intervjuu.

„Huk i Bojl bili su, kao i svi rani članovi Kraljevskog društva, prirodni filozofi, i navikli su da prvo eksperimentišu na sebi pre nego što su nešto postavili u arenu za predavanja. Gledali su lekove na drugačiji način nego danas – bili su na neki način prosvećeniji i zanimali su ih lekovita svojstva kanabisa”, rekao je.

Harisonova revolucionarna istraživanja otkrila su da je arhitekta restauracije i naučnik, Huk u 17. veku bio privučen mnogim koristima biljke Kanabis.

“Kao i njegovi savremenici, zanimao ga je “Fizik “( prirodna nauka ili medicina ) i efekti različitih lečenja i biljaka, a tu je spadao i kanabis”, objašnjava stručnjak.

Huk je na neverovatno detaljan način opisao psihoaktivno iskustvo kao: „oduzimanje sećanja i razumevanja; tako da Pacijent ne razume niti se seća bilo koje stvari koju vidi u toj Ekstazi. “

Ushićujuće, on takođe prvi opisuje sporedne efekte, „munchies“ – nuspojave konzumiranja Kanabisa: „Nakon malo vremena zaspiš i spavaš jako i tiho; a kad se probudiš, snažno si osvežen i preterano gladan.”

Istoričar Harison opisuje kako je naučnik nabavio travu u svojoj knjizi „Postanak slobodnog zidarstva“: „Njegov prijatelj, kapetan broda Robert Knoks, doneo je sa jednog od svojih putovanja„ čudnu travu konoplju i poklonio je Sir Isaku Njutnovom rivalu, Robertu Huku.”

I kao jedan od najranijih zagovornika ovog leka, engleski moreplovac je predajući Huku ovu ‘psihoaktivnu’ biljku, dao prvu “duvačku” lekciju: „To je jedna biljka koja raste vrlo često u Indiji … … Maori je zovu Gandže; Čingalezi Čomsa; i Portugalci, Bangue. Doza je približno onoliko koliko može da se napuni obična duvanska lula. A prvo se osuše listovi i semenke i prilično fino sitno samelju.”

Kako Harison ističe: “Ovo se smatra” prvim detaljnim opisom Kanabisa na engleskom jeziku”.

Da se ne zaboravi, Bojl je takođe zabeležio efekte biljke iz prve ruke: “Napisao je listu obaveza za naučni projekat o Kanabisu, što kategorički dokazuje da očigledno zna i uživa u kvalitetima leka ( Kanabisa )”, Harison ekskluzivno otkriva za Dejli Star Onlajn.

Čovek koji je otkrio ‘Bojlov zakon’ piše o Kanabisu: „Moćni lekovi za promenu i uzvišenje mašte, buđenja, sećanja i drugih funkcija i smirivanje bolova, obezbedjuje čist san, bezopasne snove, itd.“

Harison je rekao: “Lekove su posmatrali na drugačiji način do danas – bili su na neki način prosvećeniji i zanimali su se za lekovita svojstva biljaka.”

„Bojl i Huk su velikani rane nauke – bili su odgovorni za formiranje Kraljevskog društva i inspirisali su njutnovsku prirodnu filozofiju.

Osnivači generacije naučnika, blago rečeno, nisu se plašili malo samoeksperimentiranja.

Preveo i priredio Miloš Simić i Irka tim

More in Istorija konoplje

Kako je Kanabis postao zabranjen i zašto?

rundozucoOctober 13, 2016

Kanabis kroz milenijume kod Srba, Slovena i na Balkanu. I šta su Vinčanci pušili u ovim svojim lulicama?

rundozucoJuly 10, 2016

Kanabis je uvek bio LEK – Srpska farmakopeja

rundozucoApril 11, 2016

Religijska upotreba konoplje

rundozucoFebruary 15, 2016

Kanabis kroz istoriju kao lek i duhovna hrana

rundozucoFebruary 8, 2016

Ritualna upotreba kanabisa – treći dio

rundozucoAugust 2, 2015

Ritualna upotreba kanabisa – drugi dio

rundozucoAugust 2, 2015

Ritualna upotreba kanabisa – prvi dio

rundozucoAugust 2, 2015

Potpuna legalizacija kanabisa 2/2

rundozucoJuly 2, 2015

Potpuna legalizacija kanabisa 1/2

rundozucoJuly 1, 2015

Fiorello Laguardia o prohibiciji marihuane

rundozucoMarch 18, 2015
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2