Legalizacija i Zakoni u Svetu

Lečenje kanabisom biće ravno otkriću penicilina !

BRAVO ČEŠKA za pravu reVUluciju u medicini i brigu za bolesne i građane!
“Želimo da pojednostavimo međunarodnu saradnju u istraživanju konoplje, stvaranjem svojevrsnog ‘zajedničkog jezika’. Maksimalno ćemo iskoristiti i popisati podatke uspešnosti takozvanog ‘divljeg’ lečenja kanabisom u Češkoj. U pitanju je duga tradicija ilegalnosti koja i dalje preovladava zbog minimalne dostupnosti medicinskog kanabisa”.

11414780_10205701396847361_863895435_n

ICCI pokreće proces, krojen po mjeri pacijenta, koji će “jednog dana prerasti u prijelomni trenutak u medicini”, a nadgleda ga profesor Hanuš s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu. Češkoj je uzor Izrael gdje 20.000 pacijenata legalno koristi kanabis kao lijek

The International Cannabis and Cannaboids Institute‘ (ICI), je jedinstveni međunarodni institut, za istraživanje kanabisa i kanabinoida čiji je cilj raširena upotreba konoplje u lečenju raznih bolesti, zasnovana na rezultatima istraživanja i krojena po meri pacijenta. Naučnici žele da iskoriste i iskustva pacijenata koji su se marihuanom lečili ”ilegalno”, gajeći je kod kuće ili je kupujući na crnom tržištu.

Češka prestonica postaje svetski centar za istraživanje lekovitih dejstava kanabisa. Američko-kanadska investicija vedna pola milijarde čeških kruna ili 20 miliona dolara najveća je privatna investicija u medicinskim istraživanjima u poslednje vreme u Češkoj. Novac je izdvojen za otvaranje i rad institucije pod nazivom ‘The International Cannabis and Cannaboids Institute’ (ICCI). U pitanju je jedinstveni međunarodni institut, biotehnološki ‘start-up’ za istraživanje kanabisa i kanabinoida  u liječenju raznih bolesti.

“Cilj je učestvovati u procesu koji će, po našem mišljenju, jednog dana prerasti u prijelomni trenutak u medicini”, kaže naš sagovornik doktor Tomaš Zabranski, vodeći češki stručnjak za zavisnosti, savetnik ministra zdravlja, i direktor ICCI za nauku i istraživanje. Zabranski se nada da će razumevanje delovanja supstanci iz kanabisa – kanabinoida, flavonoida i terpena, njihova interakcija i delovanje na ljudske receptore – u bliskoj budućnosti iz temelja zatresti medicinu kao nekad otkriće penicilina. Rad Instituta će nadgledati najveći svetski autoritet za medicinsku konoplju, profesor češkog porekla, dr. Lumir Hanuš sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu. To je trenutno najprestižnija svetska naučna institucija koja se bavi istraživanjem kanabisa. Hanuš radi u timu profesora Rafaela Mešulama, koji je pronašao THC, glavnu psihoaktivnu supstancu u konoplji, i kandidat je za Nobelovu nagradu za otkrića kanabinoida i funkcija Endokanabinoidnog sistema. Češkoj je u lečenju kanabisom uzor Izrael gde 20.000 pacijenata legalno koristi kanabis kao lek, za više desetina različitih obolenja.

Otvaranje ICCI stranim privatnim kapitalom predstavlja u Češkoj preokret u finansiranju istraživanja u medicini. Do sada se uglavnom ulagalo u državne i javne institucije. Rad Instituta podržava ministar zdravstva Svatopluk Němeček i vodeći češki univerziteti.

“Prag je naprosto idealna lokacija. Češka republika ima dugogodišnju istoriju u istraživanju kanabisa (konoplje), izvanredne pravne uslove za naučni rad u oblasti medicinskog kanabisa i, naravno, vrlo pogodan položaj u središtu Evrope”, izjavio je prilikom otvaranja Bendžamin Z. Bronfman, direktor ICCI za međunarodni razvoj.

Češka regulativa dozvoljava istraživanje medicinskog kanabisa i u skladu je s međunarodnim ugovorima o drogama, što nije uobičajeno ni u zemljama s većim iskustvima u ovoj oblasti, na primer, u Sjedinjenim državama.

Predrasude i skupoća

Osnivači instituta kažu da su nekompetetnost i strah od zloupotrebe kanabisa kao tzv. ‘rekreativne’ droge među glavnim razlozima zašto ova lekovita biljka još uviek nije dostupna svim pacijentima koji je trebaju. Pomaže kod malignih tumora, Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, AIDS-a, teških kožnih oboljenja, dijabetesa,… Lečenje kanabisom je legalizovano u Češkoj, ali apoteke prodaju samo kanabis iz uvoza što je preskupo za većinu pacijenata, a mnogi lekari se ustručavaju da ga prepišu iz raznih razloga, pa i predrasuda i mahom neznanja.

Rad instituta u Pragu neće direktno pomoći dostupnosti medicinske konoplje desetinama hiljada čeških pacijenata zainteresovanih za lečenje ovom jedinstvenom biljkom. Po rečima Zabranskog, ICCI neće da uzgaja kanabis, niti će iz nje da proizvodi lek za standardnu medicinsku upotrebu, ali može da pomogne posredno na nekoliko načina. Delovanje instituta u Pragu, uveren je Zabranski, pomoći će češkim lekarima i zdravstvenim institucijama da lakše prihvate lečenje kanabisom.

Kliničke studije ćemo sprovoditi uglavnom u Češkoj, kako u okvirima vlastitog istraživačkog programa, tako i u tržišnim okvirima. Jedna od naših značajnijih aktivnosti biće standardizacija podataka dobijenih kliničkim istraživanjima, lekovitih učinaka i eventualnih nuspojava kod liječenja s produktima kanabisa, standardizacija podataka dobijenih u laboratorijskim procesima, u uzgoju i preradi, i standardizacija kvaliteta i testova. Želimo da pojednostavimo međunarodnu suradnju u istraživanju konoplje, stvaranjem svojevrsnog ‘zajedničkog jezika’. Maksimalno ćemo iskoristiti i popisati podatke uspešnosti takozvanog ‘divljeg’ lečenja konopljom u Češkoj. U pitanju je duga tradicija ilegalnosti koja i dalje preovladava zbog minimalne dostupnosti medicinskog kanabisa”.

U Češku se medicinski kanabis uvozi iz Holandije, cena je 300 kč za gram, nešto više od 10 eura. Domaća kompanija ‘Elkoplast’, koja je pobedila na javnom konkursu imaće prvu berbu kanabiusa krajem februara 2016. godine, pa će se cena medicinskog kanabisa znatno sniziti. I Udruženje čeških pacijenata i stručnjaci smatraju da je strateška greška što država od početka nije ustupila licencu domaćim prozvođačima, kako bi se preskočilo razdoblje uvoza iz Holandije koje dugo vremena nije profunkcionisalo.

U odnosu na prošlu godinu, međutim, štošta se promienilo na bolje, premda, po riječima doktora Zabranskog, nedovoljno. Oko 20 pacijenata leči se medicinskim kanabisom, otprilike isti broj lekara je registrovan u sistem u okviru kojeg se jedino i može prepisati recept za kanabis. Samo pet lekara za sada redovno prepisuju kanabis.

“Za ogromnu većinu indikovanih pacijenata je stalno na snazi ekonomska prohibicija, jer je gram uvozne konoplje 300 kč, a to je ljudima naprosto nedostupno. I kanabis uzgojen u Češkoj, prosečna doza je 70 grama mjesečno, neće biti dostupan češkim pacijentima. Pretpostavka je da će cena domaće konoplje po gramu iznositi 90 kč, a 6300 kč je nešto malo ispod granice mesečnog primanja osoba sa stopostotnim invaliditetom, koji mahom čine grupaciju ‘kanabis pacijenata’, ističe Zabranski.

Maksimalna propisana doza u početku je bila samo 30 grama, trenutno je 180 grama zahvaljujući uredbi sadašnjeg ministra zdravlja Němečeka, koja je stupila na snagu u novembru prošle godine. Naš sagovornik podseća da je prvobitna doza jedna od mnogih grešaka iz ostavštine bivšeg ministra zdravstva Lubomira Hegera, koji je zbog ideološke zadrtosti po pitanju kanabisa u potpunosti ignorisao naučne činjenice ( da li vas to podseća na situaciju u Srbiji posebno, i na Balkanu? ).

1005516_920666824715029_2991731499568647332_n

Bivši ministar zdravlja, kanabis i pola litre viskija

Doktor Zabranski podseća da je ostala jedna velika prepreka iz nasledstva bivšeg ministra, a to je zabrana finansiranja lečenja kanabisom sredstvima iz javnog zdravstvenog osiguranja. Udružene pacijenata KOPAC nedavno je podnelo zahtjev za ukidanje ove uredbe, ali o tome odluku donosi SUKL, državni institut za kontrolu lekova.

Za rad novog ministarstva Zabranski ima puno reči hvale, premda celi proces traje puno duže nego što bi on to želeo.

“Izgradnja je uvek puno teži i duži proces od rušenja, a kad to želite raditi prema propisima, onda je to beskrajno dugotrajno. Bivšem ministru je bilo puno lakše, on je samo rušio, nikakva pravila nije priznavao, niti se njima rukovodio”, ističe naš sugovornik podsećajući da je 2010. godine legalizaciju medicinskog kanabisa podržavalo 92 posto Čeha i da se atmosfera u društvu nije promenila.

Zanimljivo je da je u Češkoj legalizacija medicinskog kanabisa bila podržavana od strane Ministarstva unutarnjih poslova i policije, a sistemski joj se protivilo Ministarstvo zdravlja, koje je, inače, svugde na svijetu inicijator legalizacije.

Bivši ministar Heger je u nekoliko navrata izjavio kako se u Češkoj nikad neće legalizovati kanabis u medicinske svrhe, a inicijatori peticije “Lečebne konopi, petice 2011”, čiji je član i naš sagovornik, uz široku podršku javnosti, stručnjaka i političara širom političkog spektra uspeli su u ovoj namjeri, pa je kanabis u medicinske svrhe legalizovan sredinom 2013. godine.

Heger je, inače, Član stranke TOP 09, po mnogo čemu liberalne i napredne, na čijem je čelu donedavno bio Karel Švarzenberg, nekadašnji bliski saradnik Vaclava Havela i bivši ministar spoljnih poslova. Ali, bivši ministar zdravlja iz njihovih redova ostaće upamćen po tome što je i u medijima i u parlamentu tvrdio da je terapeutski učinak konoplje uporediv s terapeutskim učinkom pola litre viskija. S jedne strane je izazvao podsmeh i šire i stručne javnosti, a istovremeno su stručnjaci bili frustrirani ministrovom arogancijom, ravnodušnošću i nezainteresiranošću za sudbine hiljada pacijenata koji se kanabisom leče ilegalno. Pored stresa zbog oboljenja žive i u strahu, jer, tehnički gledano, krše zakon. Pored zaplene dragocjenog leka, preti im i kazna zatvorom.
( U Srbiji je i dalje tako, i ko da čitamo priču bolesnih odavde, o nesrećnima koji se razbole )

coltyn350

Lečenje bolesti, a ne samo simptoma

Posebna tema je lečenje dece medicinskim kanabisom. Prema sadašnjem zakonu lečenje kanabisom u Češkoj dozvoljeno je starijima od 18 godina. Ono što frustrira stručnjake i lekare koji leče djecu od najtežih bolesti i što smatraju krajnje neetičnim, jeste što se zbog zakonske regulative detetu obolelom od leukemije za smanjenje tegoba mogu davati najjači opijati, ali ne i kanabis?! Deca koja boluju od teških malignih bolesti poput leukemije leče se kanabisom u Izraelu, Sjedinjenim Državama, Kanadi.

“Zašto bi djeca morala patiti više nego odrasli, posebno u slučajevima teških, neizlječivih bolesti kada se ne očekuje da bi doživeli godine u kojima bi se negativne prateće pojave uživanja kanabisa – uzgred budi rečeno sa naučnog stanovišta vrlo sporne – odrazile na nervni sistem”, pita se doktor Zabranski.

Prema rečima profesora Hanuša s Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu koji konoplju proučava već 45 godina, o njenom lekovitom dejstvu se još uvek ne zna dovoljno, koliko bi moglo.

“Smatram da je potencijal lečenja konopljom ogroman. Mi znamo da je tamo tetrahidrokanabiol i kanabidiol, ali različite sorte konoplje mogu djelovati različito i kad su u njima zastupljene te dvije supstance. Ukoliko u potpunosti upoznamo ovu biljku i razumemo njeno delovanje, moći ćemo svakom pacijentu posebno pripremiti lek koji mu treba”, izjavio je Hanuš aludirajući na ostale kanabinoide i supstance u konoplji – flavonoide i terpene koji takođe imaju antikancerogeni učinak.

Stručnjaci su uvereni da će u bliskoj budućnosti lekari posezati za medicinskim kanabisom ne samo da bi ublažili simptome pacijentima, već i da bi ih izlečili od teških oboljenja. Jer kanabis zahvaljujući jedinstvenom Endokanabinoidnom sistemu receptora to može.

Izvor : http://www.forum.tm/…/lijecenje-konopljom-bit-ce-ravno-otkr…

Priredio IRKA tim

More in Legalizacija i Zakoni u Svetu

Nemačka planira da dozvoli kupovinu i posedovanje do 20 grama kanabisa!

FritzTheCatOctober 21, 2022

Studija: Sposobnost vožnje bicikla na kanabisu!

FritzTheCatOctober 18, 2022

Kanadski zakon o kanabisu

FritzTheCatOctober 12, 2022

2021. objavljeno je preko 3.900 recenziranih naučnih radova o kanabisu!!

FritzTheCatMay 25, 2022

NEMAČKA: Plan legalizacije Kanabisa donosi 2,4 milijarde € prve godine u budžet!

FritzTheCatMay 18, 2022

Legalan Kanabis je stvorio 151.000 radnih mesta i doneo kanadskom budžetu 43,5 milijarde dolara!

FritzTheCatMarch 24, 2022

GDE JE SVE KANABIS DOZVOLJEN U SVETU (do početka 2022)?

FritzTheCatJanuary 9, 2022

Malta je ipak prva zemlja EU koja je legalizovala kućni uzgoj kanabisa i ličnu upotrebu!

FritzTheCatDecember 14, 2021

Srbija dotakla dno: 3 godine i 2 meseca zbog 2 biljke kanabisa za lečenje bolesnog Mrđića!!

FritzTheCatDecember 11, 2021

Represivna politika protiv droga je propala! – Zelena partija Nemačke

FritzTheCatMay 7, 2021

Kanabis je u Srbiji DEKRIMINALIZOVAN obavezujućom odlukom UN! Ali..

FritzTheCatFebruary 6, 2021

KANABIS je i zvanično LEK! Istorijska odluka UN

FritzTheCatDecember 2, 2020

Vrhovni sud Slovenije oslobodio kanabis aktiviste jer su radili u korist zdravlja ljudi!

FritzTheCatNovember 30, 2020

Nataša Brašić – državni neprijatelj br. 1

FritzTheCatSeptember 21, 2020

Neželjena dejstva upotrebe Kanabisa – studija, Izrael 2016

FritzTheCatSeptember 27, 2019

Kanabis na recept u EU – nova Rezolucija EU Parlamenta o Kanabisu

FritzTheCatSeptember 13, 2019

4. MAJ Koncert ZA dekriminalizaciju: Proslava svetskog dana Kanabisa (video)

FritzTheCatApril 4, 2019

Legalizacija i dekriminalizacija Kanabisa u 21. veku

FritzTheCatFebruary 19, 2019

Realnost: Promena politike o Kanabisu i korisnicima – Srbija 2018?

FritzTheCatMarch 19, 2018

Srbija: Prva oslobađajuća presuda za Kanabis zbog lečenja i posedovanja!

FritzTheCatFebruary 19, 2018

Pravna pomoć za sve osuđene za uzgoj u Srbiji!

rundozucoFebruary 1, 2018

Medicinska i lična (preventivna) upotreba Kanabisa u Kaliforniji

rundozucoJanuary 10, 2018

Svetska zdravstvena organizacija – CBD bezbedan, koristan i treba da bude dostupan!

rundozucoDecember 23, 2017
Rockefeller-medicine

Medicinu zapadnog društva smatramo medicinom Rokfelerovih

rundozucoDecember 19, 2017

IRKA na panelu o Kanabisu Centra za marginu

rundozucoDecember 3, 2017
Coffeeshop Xpresso

Nova holandska vladina koalicija konačno podržala legalnu proizvodnju konoplje

rundozucoDecember 3, 2017

Pravni osnovi za ukidanje prohibicije o kojima se malo zna a još manje priča

rundozucoNovember 23, 2017

Ličnosti legalizacije: Miloš Simić – Po mišljenju Magazina ‘Legalizace’

rundozucoNovember 19, 2017

RBiH je na dobrom putu legalizacije Kanabisa – Bravo za saborce, čekaju se političari

rundozucoNovember 8, 2017

3. Kanabis Marš – Beograd 2017 (Video – foto)

rundozucoOctober 25, 2017
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2