IRKA Socijalni Kanabis Klubovi Srbije

Захтев Министарству здравља, Скупштини Р. Србије, Влади Р. Србије за јавну расправу о ЗКПС-у

26. децембар 2016. у привредној комори Србије, Ресавска 15 од 10ч

Захтев за промену законске регулативе канабиса и образложење захтева
Скупштини Републике Србије, Влади Р. Србије, и Министарству здравља Р. Србије
Захтев подносе УГ ИРКА ( ‘Иницијатива за промену законске регулативе канабиса’ ), и УГ СКК Београд.
26. децембар 2016

  1. Тренутна ситуација и потребе оболелих у Србији
  2. Научно медицински разлози за примену канабиса у медицини
  3. Позитивни примери легализације у Европи и свету и чињенице
  4. Законски предлози и решења
  5.  Економски и привредни разлози и корист од легализације и развоја канабиса у Србији

1.Тренутна ситуација и потребе оболелих у Србији

Легализација марихуане за медицинске сврхе представља заштиту основних људских права на лек и избор.

Законикоји сутренутно на снази и регулишу садњу и употребу канабиса су анти-људски, у потпуној супротности са науком, етиком, моралом и укидају основна људска права на лечење и слободан избор, гарантована Уставом Србије и Повељом УН о основним људским правима. У Србији се тренутно лечи на хиљаде људи и деце илегално, канабисом и екстракатима цветова, страхујући сваки дан од хапшења. Хапсе се мајке, и други тешко болесни, само зато што су успешно лече канабисом. Закони су тренутно у сукобу са стварношћу и ту репресија не помаже, јер су болесни решили да је боље бити илегално жив него легално мртав.

У Србији постоји највећи број јавних сведочења о успешном и илегалном лечењу канабисом, више него у свим другим државама Европе, а одржан је највећи број регионалних и међународних трибина, радионица и семинара о лечењу канабисом у последње 2 године. Успехе наших пацијената у лечењу најтежих оболења канабисом прате инострани медији, лекари и научници, док домаћи ћуте и одбијају да их испитају и прате ттерапију и лечење упркос резултатима и бројним захтевима болесних.
Закон који би омогућио пацијентима лечење канабисом, лежи у Скупштини од фебруара прошле године. Никада није дошао на јавну расправу.
Болесни ће наставити да се илегално лече у Србији, или ће ићи у иностранство у све већем броју како се истина буде сазнавала. Овде су осуђени на црно тржиште без могућности провере квалитета лека који користе, без могућности набавке правих сорти за њихова оболења.

2.Научно медицински разлози за примену канабиса у медицини

Постоји преко 125.000 научних и медицинских истраживања о лековитости канабиса и значају ендоканабиноидног система рецептора за наше здравље, највећи број у лабораторијским истраживањима на људским ткивима и на животињама.
Од краја осамдесетих година прошлог века познато је да су канабиноиди саставни део наше физиологије а истраживањима претходних деценија потврђено је да је Ендоканабиноидни систем рецептора у нашем телу, највећи и најбитнији за очување самог живота, за регулисање хомеостазе и свих битних система у нашем телу. Савремена наука је показала и доказала да фито-канабиноиди из цвета канабиса могу у потпуности и успешно да мењају наше када смо болесни и када их наше тело не лучи.

3.Позитивни примери легализације у Европи и свету и чињенице 

Све већи број држва у свету препознаје корист и значај употреба канабиса и укида даљу забрану коришћења канабиса у медицини за превенцију и лечење, као и за слободну садњу, чиме доприносе бољем здрављу својих грађана и привреди. Примери земаља које су легализовале употребу потврђује успешност и корист закона за здравље грађана и развој економије.

Македонија је у мају донела револуционарни закон о лечењу канабисом по угледу на постојећи нацрт закона у Србији и већ постаје међународни центар за најновија истраживања и примену канабиса у лечењу, привлачећи познате научнике, лекаре и инвеститоре. Постали су прва држава у Европи која ће омогућити слободна истраживања на пацијентима и примену у медицини. Mнога истраживања недостају јер су она на људима практично свуда забрањена.

Колорадо се препородио две и по године после легализације марихуане:
2015, је прикупљено 125 милиона $ од пореза и такси, троструко је повећан сав приход у буџету, уз велики број отворених нових радних места и развој осталих привредних делатности, посебно у медицини, агроривреди, туризму.
Смањило се коришћење марихуане међу младима, али и свих других незаконитих психоактивних супстанци, алкохола и лекова!
Поред смањења криминала, насиља, саобраћајних незгода, броја умрлих од преписаних лекова, смањена је употреба многих лекова, и постигнуте су значајне уштеде у буџету и времену које полицији омогућава да решава злочине и прави криминал, уместо хапшења грађана и корисника који раде, плаћају порезе и не угрожавају никога. Хапшења и судски процеси су пали за 80%, а корисници више нису стигматизовани, и испоштована су њихова основна људска права.
Уз побољшање здравствених услуга за пацијенте и финснсијску корист по привреду и буџет, изграђене су нове школе и уведени нови образовни програми, обновљени су путеви … У граду Аурора, градска власт је одвојила више од 5 милиона $ за решавање проблема 3000 бескућника уз социјалне програме запошљавања, што су само примери реалног и корисног коришћења вишка средстава у буџету државе и локаних општина.

4. Законски предлози и решења

Предлози за промену законске регулативе о канабису, по угледу на развијене државе Европе и света. Најпаметније и најефикасније је за почетак применити најбоља решења из света у Србији:

• Доношење Закона о медицинској примени биљака рода Канабис / ‘Cannabis’  (Индика, Сатива, Рудералис) у Србији за све оболеле којима је ово лековито средство потребно.
• Доношење Закона о самолечењу (право пацијента да користе природни алтернативни третман на рачун здравственог осигурања – на рецепт).
• Промена закона који се тичу законске регулативе канабиса, декриминализација канабиса за личну употребу (што укључује и садњу одређене количине за личну употребу пацијента и свих особа старијих од 18 година)
Декриминализација мора да прати доношење Закона о медицинској примени канабиса. Болесни и други грађани који лично користе канабис не смеју више да се третирју као криминалци, да се прогањају и хапсе.
• Промена постојећих закона о производњи индустријске конопље и максимално поједностављење процедуре издавања дозвола за узгој, куповину семена, производњу и промет производа од конопље.
• Једноставно и транспарентно добијање дозвола за садњу за мале и велике узгајиваче, а њихов број не би био ограничен ничим осим потребама медицинског узгоја. Услови за органски узгој за медицинску употребу ће бити строги, а држава ће их прописати и контролисати.

• Регистровање лиценцираних хуманитарних одгајивача, што је прилика за органску привреду и научна истраживања, на основу модела и резултати из Израела, Канаде и Шпаније, где постоји много малих узгајивача, где имају највећу квалитетан развој медицинских сорти.
• Развој домаће фармацеутске индустрије и медицине, бањских лечилишта и медицинских диспанзера, заснован на природним производима од канабиса, производња у медицинске сврхе, као и клиничка и научна истраживања.
Откуп, прерада и производња екстраката (уља) из цветова канабиса је обавеза државе, као и даља дистрибуција до оболелих, клиника и апотека, као и продаја. Друга могућа варијанта је да држава све само контролише. Као посебну биљку, са толиким бројем корисних примена, држава би требало да субвенционише садњу канабиса.

5. Економски и привредни разлози и корист од легализације и развоја канабиса у Србији

 

Сматрамо да је потпуно ослобађање биљке најбоље решење за све, које би на најлакши начин омогућио лек болеснима, као и истраживања, који би елиминисао црно тржиште, криминал, отворио нова радна места, омогућио економски и привредни развој Србије, посебно пољопривреде, туризма, бањских лечилишта и нових еко индустрија, заснованих на обновивим ресурсима од биомасе канабиса.
У ту сврху треба избрисати дозовољен проценат ТХЦ из ЗКПС и забрану садње сорти које поседују виши проценат различитих канабиноида. Тиме би се омогућила садња сорти за индустријску примену, које имају далеко већи принос биомасе и семена, али нешто виши проценат ТХЦ од дозвољеног. Посебно је битно јер се тиме омогућавају научна и клиничка истраживања и примена у медицини у пуном обиму, што је кључно за пацијенте.

Конопља (Канабис) није проблем, већ може да буде решење за многе проблемe, како нам стварност свуда показује.

Предлог измена закона постоји и предуго чека на јавну расправу, са свим потребним регулативама. У јавну расправу је неопходно уз стручњаке, лекаре и науку, укључити припаднике болесних, јер тренутно највише знају о томе шта и како им помаже.
Животно смо заинтересовани!

Удружења Грађана СКК Београд, ИРКА у сарадњи са Зеленом странком

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o PKS (video play list)

IRKA Socijalni Kanabis Klubovi Srbije

More in IRKA Socijalni Kanabis Klubovi Srbije

Pravna pomoć za sve osuđene za uzgoj u Srbiji!

rundozucoFebruary 1, 2018

Poziv sponzorima, izlagačima i posetiocima – Balkanabis Expo

rundozucoDecember 30, 2017

IRKA na panelu o Kanabisu Centra za marginu

rundozucoDecember 3, 2017

Pravni osnovi za ukidanje prohibicije o kojima se malo zna a još manje priča

rundozucoNovember 23, 2017

Da li marihuana može da se koristi u borbi protiv kancera?

rundozucoNovember 21, 2017

Ličnosti legalizacije: Miloš Simić – Po mišljenju Magazina ‘Legalizace’

rundozucoNovember 19, 2017

3. Kanabis Marš – Beograd 2017 (Video – foto)

rundozucoOctober 25, 2017

3. Kanabis Marš – Beograd (foto)

rundozucoOctober 4, 2017

3 Kanabis Marš!! 30 septembar 2017 Beograd, Skupština Srbije

rundozucoSeptember 16, 2017

Kome zakon o topuzu leži tragovi mu smrde nečoveštvom – izjava o hapšenju majke i LEKA

FritzTheCatSeptember 15, 2017

Drugi (II) međunarodni seminar: ‘Kanabis u medicini i praksi’ Beograd 2017 (Video play list)

rundozucoAugust 3, 2017
dr.-robert-melamede

Dr. Bob – “Vreme je da se nauči da nikad ne treba da pričate o onome o čemu ne znate ništa”

rundozucoAugust 3, 2017

Kanabis u medicini i praksi Beograd II međunarodni seminar – Tribina u KC Rex, 23.06.2017. (Foto-Video)

rundozucoAugust 2, 2017

Kanabis u medicini i praksi Beograd II međunarodni seminar – radionica sa dr Bobom 22.06.2017 Boatel Charlie (Foto)

rundozucoAugust 2, 2017

Program i učesnici Međunarodnog seminara o Kanabisu Beograd 2017

FritzTheCatJune 12, 2017

Tribina u Somboru održana 30.05.2017. (foto)

rundozucoJune 7, 2017

Međunarodni seminar o lečenju Kanabisom Beograd 2017 gost Dr Melamed (SAD) 23 jun KC REX

FritzTheCatJune 3, 2017

Donacije za seminar ‘Kanabis u medicini i praksi’ Beograd 2017 i gostovanje Dr. Melameda (SAD) od 20-27 juna

FritzTheCatJune 3, 2017

Međunarodni seminar o lečenju Kanabisom Beograd 2016: dr Melamed (SAD) i dr Bouso (Španija) KC REX

FritzTheCatMay 26, 2017

Svetski Dan Kanabisa Beograd 2017 Ada Ciganlija (foto i video)

rundozucoMay 10, 2017

Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe – RTV (video)

rundozucoJanuary 23, 2017

Srpski kanabis lider uhapšen uoči Javne rasprave zakona o kanabisu (‘Leafly’)

FritzTheCatJanuary 16, 2017

JAVNA RASPRAVA o izmenama ZKPS: Stručne činjenice, nauka i argumenti protiv predloženog rešenja! (video)

FritzTheCatDecember 28, 2016

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama – dan 1. (Foto)

rundozucoDecember 27, 2016

Snimci Javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama (video)

rundozucoDecember 26, 2016

#FreeDraganAlargic BALKAN CANNABIS HERO IS ARRESTED !!!

FritzTheCatDecember 14, 2016

Zahtev Ustavnom Sudu – SKKSO

rundozucoNovember 15, 2016

Radionica o pravilnoj primeni Kanabisa i ekstrakata – SKK Beograd IRKA KC REX

FritzTheCatNovember 6, 2016

Saveti o korišćenju ulja od cvetova kanabisa – SKK Beograd IRKA i Legend Radio (video)

FritzTheCatOctober 30, 2016

Legalizacija kanabisa u Srbiji – SKK Beograd IRKA i Legend Radio (video)

FritzTheCatOctober 30, 2016
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2