Endokanabinoidni sistem i kanabinoidi

Neželjena dejstva upotrebe Kanabisa – studija, Izrael 2016

Neželjena dejstva upotrebe Kanabisa – Izraelska studija iz 2016

Prva studija o neželjenim i sporednim efektima kod pacijenata sa dozvolom Ministarstva zdravlja za lečenje medicinskom marihuanom, a što je do sada bilo “nepoznato polje” za medicinu – objavljena je na Šestoj međunarodnoj konferenciji u Jerusalimu o zdravstvu, 2016 godine.

Evo stvarnih činjenica obimne studije Nacionalnog instituta za istraživanje zdravlja ‘Zdravstvena upotreba i karakterizacija pacijenata koji koriste medicinski kanabis u Izraelu’:

Vođa istraživanja profesor Švarcman je objasnio da su rezultati studije pokazuju da je većina korisnika doživela značajno poboljšanje u lečenju bola i funkcionisanju, ali da je Kanabis takođe izazvao neželjene efekte, da je 77% ispitanika prijavilo neželjene efekte, a da su oni minorni.

Najčešći neželjeni efekti su:

  • Suva usta (60,6%);
  • Glad (60%);
  • Povišeno raspoloženje (‘high’) 44%;
  • Pospanost 23%;
  • Umor 28,6%;
  • Crvene oči 32% i
  • Zamagljen vid 13%;

Većina korisnika koji su imali navedene probleme izvestila je u kasnijim intervjuima da su im se poboljšali bol, mučnina, anksioznost, apetit i opšti osećaj. Manje od 10% pacijenata prestalo je da koristi Kanabis zbog nuspojava i zbog toga što im lečenje nije bilo efikasno.

Studija je pratila lečenje 400 pacijenata sa klinika, uz intervjue sa 1500-2000 pacijenata koji su pristali da učestvuju u projektu.

Studija je otkrila da su najgore nuspojave Kanabisa – suva usta i glad.

Uporedimo to sa konvencionalnim farmako lekovima koji se izdaju na recept. Neželjeni efekti lekova koji se izdaju na recept su neizbežni i ozbiljni, bez obzira na savezne propise koji nadgledaju te lekove.

U stvari, svake godine 4,5 miliona Amerikanaca poseti hitnu pomoć ili lekarsku ordinaciju zbog neželjenih nuspojava lekova na recept, a zapanjujućih 2 miliona drugih pacijenata koji su dospeli u bolnicu zbog štetnih efekata lekova koji se izdaju na recept, čak i dok su pod nadzorom lekara. To uključuje smrt uz podatak da na svakih 17 minuta umre jedna osoba od prepisanih lekova u SAD, zatim fizičku oslabljenost, srčane probleme i udar, moždani udar i rak, da nabrojimo samo neke od posledica.

Izrael beleži značajan porast medicinske upotrebe Kanabisa (Konoplje). Zakon odobrava njegovu upotrebu za bolove kod karcinoma i drugih uzroka, mučninu i nedostatak apetita kod obolelih od raka, multiplu sklerozu, epilepsiju, upalne bolesti creva, HIV (AIDS), autizam, Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest i još mnogo toga. Broj licenciranih pacijenata koji koriste Kanabis u Izraelu trenutno doseže preko 50 000 korisnika. Do ove studije nije bila izvršena nikakva procena ili praćenje ovih pacijenata.

Studiju je vodio profesor Pesač Švarcman sa Univerziteta Ben-Gurion i Fakulteta zdravstvenih nauka u Negevu.

Studija je sprovedena kako bi se utvrdilo da li pacijenti osećaju bilo kakve popratne efekte od upotrebe kanabisa, koliko njih prestaje da koristi i zašto. „U svetu nismo mogli da nađemo ni jednu sličnu studiju“, rekao je Schvartzman. “To je posao koji se brzo razvija i moramo znati šta radimo sa našim pacijentima kada im dajemo kanabis.”

Finansirana je od strane Nacionalnog instituta za istraživanje zdravlja, a sprovedena zajedno sa dr. Silvioom Brillom (koji rukovodi jedinicom za lečenje bolova u bolnici Ichilov u Tel Avivu i takođe je predsednik Izraelskog udruženja za bol) i dr. Itai Gur-Arie (šef Medicinskog centra Sheba, jedinica za upravljanje bolovima u Tel HaShomer-u), studija je trebalo da dve godine prati nove korisnike kanabisa. Studija se zasniva i na intervjuima sa 1.500-2.000 pacijenata koji su pristali da učestvuju u projektu.

Cilj studije bio je praćenje novih korisnika medicinskog Kanabisa tokom dve godine, a samo onih koji leče protiv bolova, tokom četiri meseca kako bi se utvrdilo:

– socijalno-demografske i ekonomske karakteristike i profil bolesti

– indikacije za propisivanje kanabisa

– metode davanja i doze

– izloženost i doza proteklih tretmana do odobrenja kanabisa

– dugoročne nuspojave i bezbednost korišćenja

– poštovanje terapije i odustajanje

efikasnost lečenja u skladu sa početnim indikacijama i korišćenjem zdravstvenih usluga pacijenta tokom godine pre i godinu dana nakon lečenja.

Pacijenti su praćeni na tri klinike za bol i anketirani tokom prva tri meseca lečenja, a zatim svaka četiri meseca tokom dve godine.

Od 321 pacijenta koji nisu bolesni od karcinoma, 47,4 procenata bili su muškarci, a ostatak žene. Od 78 obolelih od karcinoma, 60% su bili muškarci.

Srednja starost pacijenata koji nisu bolesni od karcinoma bila je 50,1 godina, a pacijenata sa karcinomom 57,5 ​​godina. Od svih pacijenata 47% koji nisu oboleli od raka i 40% obolelih od raka su bili Izraelci. Ukupno 53,8% obolelih od raznih bolesti i 56,9 obolelih od raka su sekularnog opredelenja. Četrdeset procenata oboljelih od raznih obolenja je bilo zaposleno kao i 49,3% obolelih od karcinoma. 30,4% pacijenata bolesnih od raznih oboljenja, i 47,9% obolelih od raka imalo je akademsko obrazovanje. Od pacijenata bolesnih od raznih oboljenja, 56,7% je u braku, u poređenju sa 65,3% obolelih od karcinoma.

Oko 42% svih pacijenata dobilo je preporuke za medicinsku upotrebu kanabisa od svojih lekara, dok su samo 24% savet dobili od prijatelja ili člana porodice. Recepte za lek najčešće su davali specijalisti palijativne medicine, ortopedi i svi drugi specijalisti, a samo mali broj (0,4%) porodični lekari. Punih 99,6% pacijenata se prijavilo za terapiju Marihuanom posle uzimanja konvencionalnih lekova koji nisu bili efikasni.

Gotovo 56% ih je reklo da žele Kanabis jer su prethodni lekovi izazvali neželjene efekte. Tri četvrtine pacijenata su koristili terapiju pušenjem Kanabisa, dok je skoro 21% koristilo koncentrovane ekstrakte ( ‘ulje’ ), a ostatak isparavanje, tj inhaliranje pare cvetova Kanabisa (‘vaporizacija’).

U međuvremenu, Medicinski odsek Univerziteta u Vašingtonu upravo je izvestio o istraživanju nemedicinske upotrebe Marihuane u SAD-u, koji je ukazao da broj tinejdžera koji koriste Marihuanu opada.

Slično tome, stope upotrebe Marihuane kod svih mladih padaju uprkos činjenici da sve više američkih država legalizuje ili dekriminalizuje upotrebu marihuane, dok se broj odraslih koji koriste Kanabis povećava.

Istraživači su ispitali podatke o upotrebi psihoaktivnih supstanci prikupljenih od mladih od 12 do 17 godina u rasponu od 12 godina. Otkrili su da se broj adolescenata koji su imali probleme u vezi sa marihuanom – poput zavisnosti ili problema u školi i u odnosima – smanjio za 24% od 2002. do 2013. godine.

Preveo i priredio Miloš Simić i IRKA tim

Korišćeni su dokumenti studije i tekstovi: https://www.jpost.com/Business-and-Innovation/Health-and-Science/Most-medical-marijuana-users-benefit-from-treatment-finds-Ben-Gurion-University-study-455072

https://www.medicaljane.com/2016/05/27/results-of-unprecedented-cannabis-study-unveiled-at-jerusalem-conference/

More in Endokanabinoidni sistem i kanabinoidi

Studije: AKUPUNKTURA DELUJE TAKO ŠTO AKTIVIRA ENDOKANABINOIDNI SISTEM!

FritzTheCatMarch 20, 2023

Kanabis u terapiji raka dojke, glioma, kože, debelog creva, glave, vrata i dr. studije iz Nemačke, SAD, Kanade, Izraela, Češke iz 2022/23

FritzTheCatFebruary 23, 2023

2021. objavljeno je preko 3.900 recenziranih naučnih radova o kanabisu!!

FritzTheCatMay 25, 2022

Studija: Zdravlje korisnika kanabisa je bolje od onih koji ne koriste!

FritzTheCatJanuary 28, 2022

Kanabis u terapiji kovid-19 infekcije može da spreči teške oblike i smrt – pokazuju naučne studije

FritzTheCatDecember 24, 2020

5 Razloga zašto kanabis na pojedince utiče različito

rundozucoApril 17, 2018

Svetska zdravstvena organizacija – CBD bezbedan, koristan i treba da bude dostupan!

rundozucoDecember 23, 2017
Lečenje bolesti kostiju Kanabisom

BEZ KOSTI U GRLU: Kako kanabis moze da pobedi bolesti kostiju

rundozucoDecember 22, 2017

Izraelski istraživači pokušavaju da izleče autizam kanabisom

rundozucoNovember 18, 2017

Drugi (II) međunarodni seminar: ‘Kanabis u medicini i praksi’ Beograd 2017 (Video play list)

rundozucoAugust 3, 2017

Međunarodni seminar o lečenju Kanabisom Beograd 2016: dr Melamed (SAD) i dr Bouso (Španija) KC REX

FritzTheCatMay 26, 2017

Sorte Kanabisa: Podela po dejstvu i sastavu kanabinoida i terpena za medicinu

FritzTheCatNovember 5, 2016

Legalization of cannabis for medicinal purposes in Macedonia – II Symposium (video)

FritzTheCatOctober 30, 2016

Dr. Lumír Hanuš – Zbog čega je Kanabis uspešan lek? (video)

rundozucoJuly 14, 2016

Zločin protiv Čovečnosti 2016 ( pismo Dr. Roberta Melameda )

rundozucoJuly 14, 2016

Dr. Itan Ruso o kliničkom nedostatku Endokanabinoida i CBD-u (video)

rundozucoJuly 7, 2016

Razumevanje kanabinoidnih receptora

rundozucoFebruary 14, 2016

Marihuana kao preventivni lek

rundozucoFebruary 3, 2016

Kanabinoidi i imuni sistem: Imuno – kanabinoidna modulacija

rundozucoFebruary 1, 2016

Razumevanje Endokanabinoidnog sistema receptora i načina na koji Kanabis leči

FritzTheCatNovember 10, 2015

Naučnik – Dr. Rafael Mešulam i nauka o Kanabisu (dokumentarni film)

FritzTheCatOctober 10, 2015

‘ENTOURAGE EFFECT’ – cela biljka Marihuane je LEK!

FritzTheCatAugust 20, 2015

Kanabinoidni profil tetrahidrokanabivarina (THCv)

rundozucoAugust 6, 2015

Dr. Itan Ruso: Nedostatak endokanabinoida i medicinski kanabis

FritzTheCatJuly 9, 2015

Vodič za početnike o endokanabinoidnom sistemu

rundozucoJune 16, 2015

Demistifikacija kanabisa-medicinska upotreba-dr. Lumír Ondřej Hanuš-Ljubljana – (Video)

rundozucoJune 4, 2015

Vizuelni prikaz endokanabinoidnog sistema receptora i funkcija u telu čoveka

rundozucoJune 3, 2015

Dr. Melamede: genetska modulacija i kanabis na seminaru u Sloveniji 29.05.2015 – (Video)

rundozucoJune 3, 2015

Terpeni iz marihuane i njihova dejstva

rundozucoJune 3, 2015

Razumevanje medicinskog kanabisa i nastanak kanabinoida

rundozucoMarch 19, 2015
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2