Interna medicina

Nova studija kaže da se kanabis pokazao kao efikasan u lečenju Kronove bolesti

Nova klinička studija objavljena od strane Nacionalnog instituta za zdravlje u Žurnalu farmakologije je pokazala da je kanabis veoma efikasan u lečenju Kronove bolesti, vrste upalnog oboljenja creva.

Upalna oboljenja creva, kao što su ulcerozni kolitis i Kronova bolest pogađaju više od milion ljudi u SAD. Mnogi pacijenti oboleli od upalnih oboljenja creva pate od bolova, dijareja i slabe mogućnosti varenja hrane, i čak polovina slučajeva je toliko ozbiljna da je na kraju potrebna hirurška intervencija da bi se uklonio oštećeni deo creva.

Studiju, naslovljenu „Kanabis pronalazi svoj put u lečenju Kronove bolesti“ (Međunarodni žurnal za eksperimentalnu i kliničku farmakologiju) su zajednički napisali Dr sci. Rudolf Schicho i M. Storr, obojica iz Instituta za eksperimentalnu i kliničku farmakologiju, na Medicinskom univerzitetu u Gracu u Austriji.

U sažetku studije, Schicho i Storr su napomenuli da je u drevnoj medicini kanabis imao široku primenu u lečenju crevnih smetnji i upala, a skorašnje kliničke studije su pokazale da je lekovita biljka kanabis sativa opravdala očekivanja i pokazala da je veoma efikasna u slučajevima upalnih oboljenja creva.

Istraživači su saopštili da je dalekovidna placebo kontrolisana studija potvrdila ono što je u velikoj meri očekivano od anegdotskih izveštaja, odnosno da kanabis donosi značajne kliničke koristi kod pacijenata koji pate od Kronove bolesti. Oni su napomenuli da mehanizam delovanja nije još potpuno jasan, ali najverovatnije uključuje periferne akcije na kanabinoidnim receptorima CB1 i CB2, a možda uključuje i centralne akcije.

Forum za Kronovu bolest napominje da ljudsko telo proizvodi supstance koje se zovu endokanabinoidi, ili endogeni kanabinoidi, koje funkcionišu na sličan način kao i kanabinoidi koji se nalaze u medicinskoj marihuani. Kanabinoidi, bilo da su proizvedeni u ljudskom telu ili da su uzeti iz spoljnog izvora (npr. farmaceutska ili medicinska marihuana) ispoljavaju efekte koji mogu da koriste pacijentima koji pate od upalnih oboljenja creva, uključujući tu i Kronovu bolest i ulcerozni kolitis. Medicinska marihuana utiče na kanabinoidne receptore u gastrointestinalnom traktu i može da ispolji efekte koji pomažu kod ublažavanja simptoma. Ti efekti uključuju smanjenje bolova, upala i  dijareje. Kanabis može da umanji bolne gastrointestinalne grčeve jer opušta glatke mišiće, i na taj način dovodi do popuštanja grčeva. Kanabinoidi takođe mogu da donesu poboljšanja u zalečenju povređenih epitelnih tkiva. Mnogi od ovih efekata su posledica stimulacije kanabinoidnih receptora (CB1 i CB2) koji se nalaze u mnogim delovima ljudskog tela.

11262672_10152895907593199_209771862_o

Ljudsko telo proizvodi i koristi sopstvene kanabinoide, ali takođe može da iskoristi kanabinoide iz spoljnih izvora kao što je marihuana. U svom naučnom radu, Schicho i Storr su primetili da je tokom poslednje decenije došlo do konstantnog porasta u broju publikacija koje se bave protivupalnim dejstvima kanabinoida i potencijalnim potpornim mehanizmima, a posebno podaci o blagotvornom dejstvu sintetičkih i prirodnih kanabinoida u životinjskim modelima koji imitiraju karakteristike upalnog oboljenja creva. Oni citiraju prospektivnu placebo kontrolisanu studiju, autora T. Naftali o efektima kanabisa na upalna oboljenja creva koja potvrđuje ono što su već duže vreme sugerisale eksperimentalne studije – da kanabinoidi mogu da obezbede protivupalne efekte i simptomatične koristi kod pacijenata koji pate od upalnih oboljenja creva.

Austrijski istraživači su primetili da se CB1 i CB2 receptori nalaze u epitelu debelog creva, tako da je pojmljivo protektivno dejstvo kanabinoida delta-9tetrahidrokanabinola (THC) kroz epitelnu propustljivost, i u tom slučaju kanabinoidni receptori mogu da poboljšaju zarastanje epitelnih povreda na debelom crevu.

Takođe su primetili da su druge studije pokazale istaknutu karakteristiku kanabinoida kod eksperimentalnih crevnih upala da utiču na imunocite koji uglavnom utiču na CB2 receptore.Nakon aktivacije CB2 receptora, T ćelije prolaze kroz apoptozu i umanjenu proliferaciju u kolitisu. Osim toga, aktivacija CB2 receptora umanjuje oporavljanje neutrofila, T ćelija i makrofaga u upaljenom delu debelog creva. Kanabinoidni receptori se takođe nalaze u trbušnom nervnom sistemu koji kontroliše pokretljivost utrobe i sekreciju. CB1 receptori koji se nalaze u trbušnom nervnom sistemu predstavljaju kočnicu koja štiti trbušni nervni sistem od hiperstimulacije, koja je često uzrokovana prekomernom ekspresijom upalnih posrednika koji aktiviraju trbušni nervni sistem tokom upalnog oboljenja creva. Shodno tome, oni su zaključili da aktivacija kanabinoidnih receptora uz pomoć THC-a može da umanji hiperpokretljivost koja je povezana sa upalom creva, i to umanjenje hiperpokretljivosti može da ublaži dijareju, i na taj način da proizvede pozitivne efekte za pacijenta.

Kronov forum izveštava dasignalizacija kroz CB1 receptore takođe ima moćne efekte koji mogu da budu korisni za osobe sa upalnim oboljenjem creva, i uključuju smanjenje mučnine i povraćanja, inhibiciju intestinalne pokretljivosti i protivupalna dejstva. Tamo je primećeno da farmaceutske kompanije pokušavaju da naprave lekove koji povećavaju signalizaciju kroz CB1 receptore, i koji bi mogli da ponude delotvorano lečenje upalnih oboljenja creva uključujući i Kronovu bolest i ulcerozni kolitis. CB1 receptori se nalaze u mozgu i oni su odgovorni za psihološke i bihejvioralne efekte koji su posledica korišćenja medicinske marihuane. Da bi lek bio delotvoran i da bi se minimalizovali psihološki efekti korišćenja medicinske marihuane, farmaceutski lekovi bi trebalo da deluju specifično na CB1 receptore i ne bi trebalo da prelaze krvno moždanu barijeru.CB1-receptor-distribution-5

Osim toga, čini se da CB1 štiti od teških oblika kolitisa. Forum citira istraživanja na miševima kod kojih su CB1 receptori bili blokirani, ili nemaju CB1 receptore (miševi kojima su uklonjeni CB1 receptori) kod kojih se pojavljuju ozbiljniji simptomi eksperimentalnog kolitisa nego kod običnih miševa. U životinjskim modelima kolitisa, preventivni tretman CB1 agonistima (hemikalijama koje aktiviraju receptore) dovodi do smanjenja hemijski indukovane upale i edema, za razliku od životinja koje nisu dobile preventivni tretman.

Tamo se napominje da kanabis sativa sadrži mnoštvo drugih hemikalija koje mogu biti od značaja za lečenje bolesti, a ne samo THC i CBD. Napominje se da je THC odgovoran samo za trećinu efekata medicinske marihuane, i da druge hemikalije koje možemo naći u ekstraktima kanabis sative mogu ili da pojačaju ili da inhibiraju terapeutske efekte THC-a.

U članku koji se prvo pojavio na Alternetu, Paul Armentano govori o studijama koje otkrivaju da marihuana sadrži više od 60 aktivnih sastojaka koji verovatno poseduju prepoznatljive terapeutske karakteristike koje uključuju i antikancerogena svojstva, antidijabetička svojstva, neuroprotektivna i protiv moždanog udara, i ostale osobine drugih kanabinoida osim THC-a, koji je osnovno psihoaktivno jedinjenje u kanabisu i sam po sebi poseduje korisna terapeutska dejstva.

Naravno, glavna prepreka širokoj upotrebi kanabisa u borbi protiv bolesti kao što su upalna oboljenja creva, je činjenica da je marihuana – uključujući i medicinsku marihuanu, ilegalna u većini saveznih država, na saveznom nivou u SAD i u većini raznih zemalja širom sveta. Međutim, 2012. godine savezne države Kolorado i Vošington su usvojili glasačke inicijative koje legalizuju marihuanu i za rekreativnu i za medicinsku upotrebu, a trenutno imamo 20 saveznih država koje su donele zakone o legalizaciji medicinske marihuane, ali Teksas nažalost nije među tim državama.

Na konferenciji u Hjustonu, održanoj u novembru 2009. godine, skupština Američke medicinske asocijacije usvojila je novu poziciju koja poziva na razmatranje statusa marihuane kao droge 1. razreda u saveznom zakonu o kontrolisanim supstancama. Staro pravilo je ranije preporučivalo da „marihuana bude zardžana u 1. razredu koji sadrži droge kao što su heroin, LSD i PCP za koje se smatra da nemaju prihvaćenu medicinsku upotrebu i da nisu bezbedne za korišćenje čak ni pod lekarskim nadzorom.

Izmenjena politika Američke medicinske asocijacije (AMA) kaže: „AMA potstiče da se status marihuane kao kontrolisane substance 1. razreda revidira sa ciljem da se olakša sprovođenje kliničkih istraživanja i razvoj lekova baziranih na kanabisu i alternativnih metoda snabdevanja.“ Droge navedene u 2. razredu kontolisanih substanci, za koje je dozvoljena medicinska upotreba uz strogu kontrolu uključuju kokain, morfin i metamfetamin. Tableta koja sadrži THC, komponentu koja je odgovorna za intoksikaciju marihuanom, je klasifikovana kao 3. razred čiji blaži propisi omogućavaju da se recepti za takve tablete mogu dobiti i preko telefona.

Točkovi se polako pokreću kada je u pitanju kanabis. Međutim, anketa koju je naručio Projekat polise za marihuanu u Teksasu pokazuje da velika većina glasača podržava izuzimanja marihuane sa kriminalnog tržišta, legalizaciju upotrebe za odrasle i oporezivanje i regulisanje slično kao kod alkohola. Prema toj anketi, 58% glasača podržava ovakve promene, dok je samo 38% glasača bilo protiv. Demokratska partija Teksasa je prošle godine uvrstila dekriminalizaciju marihuane u svoj zvanični program, a kanal KHOU iz Hjustona izveštava da su dvojica zakonodavaca iz Teksasa obećala da će ponovo da predlože legislaciju marihuane onoliko puta koliko je potrebno da bi se Teksas približio Koloradu i Vošingtonu u propisima vezanim za travu.

 

Prevod: Slobodan Petrović i IRKA tim, jul 2015.

Izvor: http://bionews-tx.com/news/2014/01/29/cannabis-proves-effective-treating-crohns-disease-according-new-study/

Interna medicina

More in Interna medicina

Studije pokazuju da upotreba kanabisa smanjuje stopu smrtnosti tokom velikih operacija i hospitalizacije

FritzTheCatMarch 12, 2022

Studija: Koje lekove pacijenti masovno zamenjuju kanabisom i zašto?

FritzTheCatMarch 6, 2022

Kanabis u terapiji kovid-19 infekcije može da spreči teške oblike i smrt – pokazuju naučne studije

FritzTheCatDecember 24, 2020

Studija: Kanabis je bezbedan i efikasan kod lečenja starijih osoba!

FritzTheCatOctober 26, 2019

Snimci Javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama (video)

rundozucoDecember 26, 2016

Kanabis i kronova bolest Dr Zoran Milenković (VMA) diskusija sa pacijentima (video)

FritzTheCatJanuary 13, 2016

Razumevanje Endokanabinoidnog sistema receptora i načina na koji Kanabis leči

FritzTheCatNovember 10, 2015

Istraživanje: THC pomaže kod transplantacije jetre

rundozucoAugust 6, 2015

Medicinska marihuana postiže potpuno povlačenje Kronove bolesti

rundozucoFebruary 17, 2015

Marihuana pomaže kod bola izazvanog artritisom

rundozucoJanuary 13, 2015

Studija : Marihuana može smanjiti uticaj alkohola na jetru

rundozucoDecember 29, 2014

DA li MARIHUANA POMAŽE KOD ARTRITISA?

rundozucoDecember 17, 2014

ISTRAŽIVANJA DOKAZUJU DA JE MARIHUANA DOBRA ZA LEČENJE KRONOVE BOLESTI

BuxnaJuly 28, 2014
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2