IRKA i mediji

Pismo dr. Saviću – Šta je to ‘ekstremno’?

Šta je to ‘ekstremno’ i ‘prenaglašeno’ u zahtevima bolesnih?

Poštovani doktore Saviću,
Veoma cenim Vaše zalaganje za legalizaciju medicinske upotrebe kanabisa i podržavam sve vaše napore za dobrobit svih bolesnih kojima kanabis može da pomogne. Vrlo poštujem Vašu iskrenost kada kažete da ste tek počeli da učite o kanabisu i lečenju kanabisom i da želite da saznate još jer Vas bolesni sa razlogom stalno zovu i pitaju o ulju. Međutim začuđen sam nekim tezama u Vašem nedavnom obraćanju javnosti u emisiji uživo na rts-u. Rekli ste da postoje ‘neki’ koji imaju ektremne zahteve, da su neki protiv (iz nepoznatih razloga) i da treba da se nađemo ‘negde između’..?

Nadam se da ne mislite da su ekstremni zahtevi bolesnih za prestanak zabrane lečenja kanabisom – onim što im zaista pomaže i koje uz oslobađanje biljke i njihova javna svedočenja o uspešnosti lečenja, traže već 4 nedelje ispred zgrade RTS-a?

Takođe se nadam da ne mislite da su njihovi zahtevi za lično uzgajanje kanabisa za lečenje ektremistički? Svakako ne u državi sa najgorim sistemom zdravstva u Evropi i sa najsiromašnijim građanima, ne samo u Evropi. Svakako nisu ektremni u državi gde postoji procentualno najveći broj umrilih od kancera.
Nadam se da nisu ektremni zahtevi da se bolesni ne hapse i da im se ne uzima lek? Mi nismo kriminalci. Nama treba lek- kanabis. Kako dobro konstatujete, mi nećemo prestati da koristimo lek koji nam pomaže i leči nas.
Naše pitanje zakonodavcima je samo jedno: Zašto mi branite da se lečim?

Iskreno bio sam iznenađen kada ste pomenuli da niste član Radne grupe Ministarstva i da ne sarađujete sa njima i dr. Grujičić na donošenju novog zakona o lečenju obolelih kanabisom i njegovim ekstraktima.
I pored toga nadam se da ne mislite da je zahtev bolesnih koji se uspešno leče kanabisom i izlečenih članova za učešće u daljem radu Radne grupe, koji smo podneli Ministarstvu zdravlja maksimalistički?
O nama i našim životima se radi i sami smo živi dokaz lekovitosti kanabisa, uz sve medicinske nalaze i dokaze za to koje imamo, sa naših klinika i bolnica.

Nadam se isto da ne mislite da su ektremni zahtevi, za učešće u Radnoj grupi u pisanju i pripremi novog zakona, bolesnih i oni koji rade danonoćno u Socijalnim kanabis klubovima Udruženja oboleih IRKA, već godinu i po pomažu bolesnima, prevode sve bitne studije, one koje ste Vi predali Ministru uz zahtev sa nalazima bolesnih, koje smo mi bolesni sakupljali i zvali ostale, a na zahtev Vaših prijatelja iz sadašnjeg udruženja ’Lekalizacija Srbije’?

Voleo bih  da sa Vama podelimo iskustvo u lečenju i desetine javnih svedočenja naših članova i pozivam Vas na prvo sledeće okupljanje i svedočenje izlečenih i onih koji se leče kanabisom ispred našeg javnog servisa, ove nedelje. Naučili smo jako puno i znamo dosta o lečenju mnogih obolenja kanabisom iako smo sami pacijenti i želimo da nam pomognete da to znanje i naše lečenje uspešno nastavimo. Mi lečimo našu decu, naše roditelje, nas same.
Jelena i Ana

Jedna stvar me međutim jako dugo muči i ne razumem zašto se prećutkuje? Zašto forsirate isključivo dekarboksilovani ekstrakt cvetova kanabisa, poznat kao ’ulje od cvetova’, koji je izuzetan lek za mnoga teška i neizlečiva obolenja, a ne i sam kanabis? Kako je moguće da ste toliko neobavešteni a zalažete se za medicinsku upotrebu, kad ne znate da je inhalacija cvetova vaporizatorom itekako lekovita, za mnoge bolesti i da se odavno taj način upotrebe koristi za lečenje i ublažavanje posledica bolesti?
U praktično svim državama gde je kanabis dozvoljen za medicinsku upotrebu, dozvoljen je zapravo cvet kanabisa i uz njega farmako ekstrakti i veštački sintetički THC, dok je ulje dozvoljeno samo u par država sveta i to ono sa niskim % THC-a i višim CBD-a? Samo u Koloradu, Kaliforniji i od nedavno u Čileu je dozvoljeno ulje sa visokim % THC-a. Kanabis se skoro svuda inhalacijom koristi u terapijske svrhe, za veliki broj obolenja i to je činjenica koja ne sme da se prećutkuje, jer mnogima taj vid lečenja jako pomaže.

Takođe zbunjuje kad pominjete da zakon treba da ’uskladimo’ sa ’EU regulativom’ koja zapravo ne postoji. Svaka država je potpuno za sebe i na drugačije načine donela zakon o medicinskoj primeni, ne samo u EU nego u celom svetu. Baš ni jedan zakon nije isti, svaki je donet po potrebi i mogućnosti države u tom trenutku i nikakva ’regulativa’ niti ’preporuka’ ne postoji. Svakoj državi do sada je dozvoljeno da sama donese svoj zakon, bez mešanja. Čak su i u Kongesu SAD zabranili nacionalnoj agenciji DEA za borbu protiv narkotika, da se meša u unutrašnje zakone i legalizacije kanabisa u državama SAD.

I ono najbitnije, istina, poštenje i moralnost koju moramo preneti kao jasnu poruku svima preko medija. Kad su bolest i lek u pitanju i život, ne postoji ’nešto između’ a bitno je samo ’maksimalno’ – ‘ekstremno’:
Ako kanabis može da pomogne i da leči i najteža obolenja, ako može uspešno da pomaže kod destine drugih, koji razlog postoji da on bude dalje zabranjen? Na ovo pitanje svi mi moramo da damo odgovor.
Svaka dalja zabrana je nehumana, besmislena i svakim novim danom imamo preko 70 umrlih od kancera i preko 110 obolelih, najčešće mladih, a sve je više beba rođeno sa tumorom. Za mnoge od njih lek postoji samo je zabranjen. To ’između’, kao i ovo dvogodišnje natezanje je za mnoge smrt i to se mora zaustaviti. A ovo su stare statistike, iz 2010, novih nema, ne objavljuju se kao što znate.

Više puta su članovi udruženja IRKA pokušavali da stupe u kontakt sa Vama i vašom bolnicom, bezuspešno. Nadam se da ćemo u buduće sarađivati i zajedno učiti, zarad svih bolesnih i samih lekara. Ne zamerite mi na primedbama, sve je to nadam se u zajedničkom cilju istine i boljeg i tačnijeg informisanja bolesnih u Srbiji

S poštovanjem,

Miloš Simić,
( član beogradskog Socijalnog kanabis kluba IRKA i jedan od bolesnih koji se bore za isto što i Vi, pravo na lečenje, onim što mi zaista pomaže )
11329986_10204575653332392_576931183000526977_n

Emisija RTS-a ‘Studio 3’ i prilog o legalizaciji Kanabisa uz gostovanje dr. Savića. Hvala hrabrim novinarima na pravim i jako bitnim pitanjima, pozivamo ih da naprave javnu emisiju sa bolesnima i izlečenima koji se ilegalno i uspešno leče kanabisommi dekarbonizovanim ekstraktom njegovih cvetova:

Click to add a comment

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar Login

Ostavite Odgovor

More in IRKA i mediji

Srbija dotakla dno: 3 godine i 2 meseca zbog 2 biljke kanabisa za lečenje bolesnog Mrđića!!

FritzTheCatDecember 11, 2021

“Moja deca će živeti u hodniku suda” – silovanje pravde i nemoćnih u Srbiji

FritzTheCatJanuary 20, 2021

4. MAJ Koncert ZA dekriminalizaciju: Proslava svetskog dana Kanabisa (video)

FritzTheCatApril 4, 2019

HVALA DRŽAVI ŠTO MI NE DA DA SE LEČIM ONIM ŠTO MI POMAŽE – Lubica Mirković

rundozucoJanuary 29, 2018

Đorđe: Pobedio sam Kronovu bolest i Hočkinov limfom Kanabisom!

rundozucoDecember 5, 2017

Ličnosti legalizacije: Miloš Simić – Po mišljenju Magazina ‘Legalizace’

rundozucoNovember 19, 2017

Kome zakon o topuzu leži tragovi mu smrde nečoveštvom – izjava o hapšenju majke i LEKA

FritzTheCatSeptember 15, 2017

Program i učesnici Međunarodnog seminara o Kanabisu Beograd 2017

FritzTheCatJune 12, 2017

Međunarodni seminar o lečenju Kanabisom Beograd 2017 gost Dr Melamed (SAD) 23 jun KC REX

FritzTheCatJune 3, 2017

Donacije za seminar ‘Kanabis u medicini i praksi’ Beograd 2017 i gostovanje Dr. Melameda (SAD) od 20-27 juna

FritzTheCatJune 3, 2017

Međunarodni seminar o lečenju Kanabisom Beograd 2016: dr Melamed (SAD) i dr Bouso (Španija) KC REX

FritzTheCatMay 26, 2017

DOBRODOŠLI: 6. maj Svetski Dan Kanabisa Beograd 2017 – Ada Ciganlija

FritzTheCatApril 28, 2017

Konoplja na radiju – Zakonske promene u Srbiji 2017.

rundozucoFebruary 27, 2017

Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe – RTV (video)

rundozucoJanuary 23, 2017

Srpski kanabis lider uhapšen uoči Javne rasprave zakona o kanabisu (‘Leafly’)

FritzTheCatJanuary 16, 2017

Predlog o izmenama Zakona o kontrolisanim psihoaktivnim supstancama – Zelena stranka

FritzTheCatJanuary 9, 2017

JAVNA RASPRAVA o izmenama ZKPS: Stručne činjenice, nauka i argumenti protiv predloženog rešenja! (video)

FritzTheCatDecember 28, 2016

Snimci Javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama (video)

rundozucoDecember 26, 2016

#FreeDraganAlargic BALKAN CANNABIS HERO IS ARRESTED !!!

FritzTheCatDecember 14, 2016

Srbija: ZABRANJENO LEČENJE! Proces protiv bolesnih! – “Happy TV” (video)

rundozucoDecember 10, 2016

Prvi put istina o Kanabisu uživo u programu – Gradimir Veljković – “Happy TV” (video)

rundozucoDecember 10, 2016

Radionica o pravilnoj primeni Kanabisa i ekstrakata – SKK Beograd IRKA KC REX

FritzTheCatNovember 6, 2016

Saveti o korišćenju ulja od cvetova kanabisa – SKK Beograd IRKA i Legend Radio (video)

FritzTheCatOctober 30, 2016

Legalizacija kanabisa u Srbiji – SKK Beograd IRKA i Legend Radio (video)

FritzTheCatOctober 30, 2016

Potrebna POMOĆ majci koja leči multiplu sklerozu Kanabisom, za sudski proces!

FritzTheCatOctober 7, 2016

Kanabis MARŠ 2!! Novi Sad 24 septembar 2016

rundozucoAugust 21, 2016

APEL OGORČENE MAJKE: Koliko vredi dečiji život u Srbiji?!

rundozucoJuly 16, 2016

Serbian doctor about healing with cannabis – Interview for France TV April 2016 – Video

rundozucoJune 21, 2016

Kids and healing with cannabis in Serbia April 2016 – Video

rundozucoJune 21, 2016

Illegal healing with cannabis in Serbia, April 2016 – IRKA documentary

rundozucoJune 21, 2016
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2