Istorija konoplje

Potpuna legalizacija kanabisa 1/2

Danas živimo u sistemu koji ne mari nizašta drugo osim financijskog prosperiteta, sistemu koji malo po malo naš ekosistem i biosferu dovodi do ruba kolapsa. Postoji širok spektar koraka koje bi čovek mogao da učinit kako bi osigurao svoj opstanak na planeti Zemlji a ujedno poboljšao kvalitet života. Za potrebe ovog rada istražila sam jednu metodu koja može pridoneti našem putu ka boljitku i blagostanju – a to jeste potpuna legalizacija marihuane. Njena legalizacija može pomoći na dosta puno nivoa – kako pojedincu, pa tako i celokupnom društvu – te sam se u ovom istraživanju odlučila posvetiti samo nekima od njih. Pojedine zemlje prepoznale su blagodati marihuane te su – regulišući svaka na svoj način – omogućile dostupnom svojim stanovnicima.

Na taj su način ujedno osigurale svojoj državi financijski boljitak, npr. u Koloradu možemo danas naći nekoliko vrsta turizma upravo zbog kanabisa: umesto Bed & Breakfast usluge  koja postoji u Hrvatskoj i u drugim zemljama, u Koloradu su joj na pojedinim mestima kreativno dali ime Bud & Breakfast[1], a osim ove vrste turizma, tamo cveta i medicinski turizam. Mnoge porodice se sele iz okolnih država u Kolorado, upravo kako bi imale omogućen nesmetan pristup leku. Čak postoji i termin „medical refugees“[2], koji opisuje ljude kojima je je medicinski kanabis poslednja nada.

Za potrebe razrade teze obradila sam pojedine epistemološke probleme koje možemo vezati uz kanabis. Kanabis je usko povezan uz kult poštovanja i slavlja prirode te je njegova upotreba ključna za razumevanje pojedinih drevnih šamanskih zapažanja o životu. Ova biljka i njene čari poznate su čoveku već sigurno 8500 godina, iako postoje indicije da su je naši preci koristili još i pre tog vremenskog  okvira.

Postoje razne teorije odakle je potekao kanabis – dva najraširenija mišljenja su da njegovo poreklo nalazimo u Centralnoj Aziji ili pak Kini, a seobama nomadskog naroda Skita prenešen je u Severnu Evropu. Konoplju – uz još nekolicinu biljaka – zbog njenih posebnih karakteristika, smatrali su jednom od svetih biljaka, biljaka učiteljica života. Razne civilizacije i narodi širom sveta su je kroz različite vremenske periode koristili u sakralne, religijske, magijske, medicinske i mnoge druge svrhe. Te zapise o njoj možemo naći u najranijim zapisima poput Veda, ili je pak možemo vezati za mnoge drevne mitove (npr. za nordijsku boginju ljubavi i plodnosti Freyu).

Na trenutak, zaista se može činiti vrlo čudno kako je nešto tako prirodno, kao što je jedna biljka, moglo pridoneti razvoju kulture koja je gotovo potpuno odvojena od prirode. Ali je od izuzetne važnosti da se istakne kako se takav stepen otuđenosti postepeno razvijao u različitim slojevima ljudske svesti, da bi danas dostigao svoj maksimum.

Nužno se nameće pitanje odakle drevnim narodima takvo znanje o konoplji (i uopšte o raznim biljkama)? Šamani su govorili kako su oni svo to znanje dobili od bogova, raznih sila ili pak da su im se obratile same biljke. Veza s božanskim ili uopšte višim silama koje su čoveku podarile znanje, neuobičajena je za empirijsku nauku, koja ni dan danas ne može sa sigurnošću utvrditi odakle im svo to znanje i kako su otkrili brojne kreativne načine korišćenja konoplje. Možda upravo u ovim redovima leži ključ za bolju budućnost: raditi na razvoju svesti kakvu su nekada imali naši preci koji su poštovali prirodu, uviđajući da je ona nešto sveto. S poštovanjem su se odnosili prema biljkama i Majci Zemlji, shvatajući da je  ona naš jedini dom, izvor života i energije.

Zanimljivo je kako konzumiranje konoplje takođe omogućuje čoveku pristup određenom znanju: istina, koja se nalazi duboko u nama, ponekad se može „dohvatiti“ putem retrospekcije i introspekcije – samo nekih u nizu fenomenalnih potencijala koje konoplja otvara, oslobađa i do kojih pojedincu omogućuje lakši pristup. Ove epistemološki priznate metode sticanja znanja poznavali su i drevni Sumeri, koji su konoplju koristili upravo u te svrhe. Mišljenja sam kako čovek unutrašnju istinu može spoznati i sam, bez konzumiranja konoplje ili drugih stvari, ali svakako valja naglasiti kako konoplja, osim što opšte pozitivno djeluje na ljudsko telo (ako se ne zloupotrebljava), jednako tako utiče i na ljudski um (ovdje se neću doticati problema anksioznosti i shizofrenije, jer je to pitanje za posebnu analizu).

Na koji način konoplja pomaže pri retrospekciji i postizanju spoznaje prikazano je sljedećim citatom Huanita Luksetića: „To je jedan efekat na telo, taj psiho efekat. Jako je bitan, jer na psihu deluje u pozadini. Meni se dogodilo to da sam ležao u krevetu i razmišljao o sukobima koji su se dogodili nekad ranije u životu, a to me je zapravo i dalje mučilo. Tek tada je to isplivalo na površinu. Ti trenuci mogu biti vrlo emotivni – možeš vrlo lako početi plakati i plakati dok tvoje telo, odnosno um, sam to ne procesuira. Taj psiho efekt uveliko ti pomaže da se oslobodiš. Jednostavno vidiš čistije ovaj svet. Ženama može biti posebno teško u tim trenucima, čuo sam čak i neke komentare od žena kako im je bilo teško, kako ne mogu više upravo zato što su prolazile kroz puno plakanja. Zapravo taj psiho efekt uveliko pomaže čoveku da nauči nešto o sebi. Od ulja se ne može biti zavistan, to pouzdano znam jer sam to testirao sam na sebi.”

_______________________________________________

[1] Bud & Breakfast je naziv za modernu vrstu smeštaja osmišljenog za putnike, poput Bed & Breakfast usluge, a radi se o „cannabis friendly“ opciji, koja je prisutna u Americi. Naslov sadrži igru reči gde je engleska reč „bed“ zamijenjena drugom „bud“, koja označava vrh, odnosno cvet marihuane.

[2] „Medical refugees“ ili „medicinski izbeglice“ termin je koji označava ljude koji zbog određenih medicinskih razloga napuštaju vlastitu zemlju i traže dom u drugim državama. Česti uzroci selidbe i uopšteno rasta medicinskog turizma (zbog npr. pojedinih loše formulisanih zakona ili pak nedostupnosti leka) su eutanazija ili – kao što je navedeno u ovom slučaju – mogućnost upotrebe kanabisa, koji je još uvek izvan granica zakona u mnogim državama.

Autorka: Mirna Petak

IRKA tim

Drugi deo: https://irka.org.rs/potpuna-legalizacija-kanabisa-22/

Click to add a comment

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar Login

Ostavite Odgovor

Istorija konoplje

More in Istorija konoplje

Ko se plaši biljke još? Geniji ne, njima Trava pomaže

FritzTheCatSeptember 17, 2019

Kako je Kanabis postao zabranjen i zašto?

rundozucoOctober 13, 2016

Kanabis kroz milenijume kod Srba, Slovena i na Balkanu. I šta su Vinčanci pušili u ovim svojim lulicama?

rundozucoJuly 10, 2016

Kanabis je uvek bio LEK – Srpska farmakopeja

rundozucoApril 11, 2016

Religijska upotreba konoplje

rundozucoFebruary 15, 2016

Kanabis kroz istoriju kao lek i duhovna hrana

rundozucoFebruary 8, 2016

Ritualna upotreba kanabisa – treći dio

rundozucoAugust 2, 2015

Ritualna upotreba kanabisa – drugi dio

rundozucoAugust 2, 2015

Ritualna upotreba kanabisa – prvi dio

rundozucoAugust 2, 2015

Potpuna legalizacija kanabisa 2/2

rundozucoJuly 2, 2015

Fiorello Laguardia o prohibiciji marihuane

rundozucoMarch 18, 2015
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2