Hapšenja obolelih

Realnost: Promena politike o Kanabisu i korisnicima – Srbija 2018?

Vreme je za otvoren dijalog o ozbiljnom problemu.
Smatramo da je poslednji trenutak da Srbija kao i druge države promeni politiku prema drogama. Niko ne treba da bude krivično gonjen niti kažnjavan jer je korisnik! Zavisnost je socijalno društveni problem, ne kriminogeni. Pomozi – NE hapsi!

Možemo da nastavimo da se obmanjujemo ili da se suočimo sa stvarnošću i istinom i postanemo bar za nijansu bolje i srećnije društvo.

Policija/tužilaštvo/mediji danas trpaju Kanabis u isti koš sa ostalim zabranjenim psihoaktivnim supstancama, dok ceo razvijen svet dekriminalizuje ili legalizuje korišćenje i uzgoj, kao i trgovinu i prodaju Kanabisa.
Kanabis koristi od pola miliona do milion ljudi u Srbiji dok sve ostalo zabranjeno, koristi šačica bogatih i poznatih okupljenih oko turbo-folk zajednice, par hiljada po zvaničnim statistikama!

Rešenja postoje a najbolji primer je Portugal, koji 17 godina posle dekriminalizacije ima najmanje mladih zavisnika i najnižu stopu kriminala u EU! Uticaj narko mafije kao i korupcija su drastično umanjeni. Portugal je dobar primer jer je sličan Srbiji, ima visoku stopu nezaposlenosti mladih, na raskrsnici je svih puteva droge i ostale ilegalne trgovine, a i živi se noću, posebno mladi.

Ovih dana u nastupu medijske histerije oko hapšenja svih i svakoga za kanabis, novinar D. Pantelić je u svojoj emisiji na tv prva, predložio “Filipinsko rešenje” (koje podrazumeva likvidaciju hiljada zavisnika i korisnika), – jer je od inspektora i bivšeg službenika db ‘saznao’ podatak da je sve više zavisnika i sve više droge u Srbiji, a da je sistem borbe protiv neuspešan i kontraproduktivan. To je nedopustivo Dejane!
Vreme je da ozbiljni i odgovorni reaguju, jer medijsko i zakonsko ‘ludilo’ koje negira stvarnost, mora da se prekine.

Kanabis je LEK i nije uvod u bolesti zavisnosti, naprotiv, to su alkohol, cigarete i socijalna situacija, kako pokazuju sve nove obimne studije.

Kanabis zato može najbolje da pomogne u lečenju svih oblika zavisnosti od droge, alkohola do kocke, tv-a i interneta, kako pokazuju studije i praksa u sve većem broju slučajeva.

‘Rat protiv droga’ koji je američka federacija pod Niksonom pokrenula 1974, frustrirana masovnim protestima protiv rata, a kao sredstvo kontrole manjina i slobdno mislećih, da bi kasnije preko UN i lobiranja prenela na ceo svet, je potpuno kontraproduktivan i katastrofalnih posledica četiri decenije posle. I to danas skoro svi osim administracije SAD priznaju.
Nikad više zavisnih (i brojno i procentualno), stvorene su najjače narko mafije koje kontrolišu čitave države, uništeni životi miliona nevinih, zatvoreni milioni običnih korisnika, razorene ekonomije država proizvođača, ratovima kartela i državnih snaga.

Zato već nekoliko godina praktično sve države latinske i centralne Amerike menjaju smer i okreću se ka iskustvu Portugala, Urugvaja i drugih pametnih država. UN će ove godine na specijanoj sednici razmatrati zahteve mnogih država Amerike, EU i sveta za ukidanje daljeg ‘rata protiv građana’ kako to nazivaju mnogi zagovornici promene politike od Kofi Anana, pa do sadašnjeg predsedavajućeg UN i stotine drugih sadašnjih i bivših državnika, među kojima su Angela Merkel i Vlada Nemačke.

Pouka za državu i odgovorne:
Anahroni zakon, protivan nauci i zasnovan na predubeđenjima mora da se promeni.
Država ne sme preko pola miliona korisnika Kanabisa (zvanično a u stvarnosti dosta više), da tretira kao kriminalce, zbog antiustavnog zakona! Sama ova činjenica govori da nešto ozbiljno nije u redu sa ovim i ovakvim zakonom. Kao i društvom koje ćuti i ne reaguje.
Ili se sladi prozivajući po medijima ove nesrećnike (na slici dole) i držeći ih na udici, a usput hapseći bolesne koji se uspešno leče Kanabisom i svedoče. Zarad prikaza uspešne statistike MUP-a? Srbija može i ume bolje.

Image may contain: 6 people, people smiling, people standing and text

Naslovna strana iz martovskog Blica, kao slika nadrealnosti Srbije

Procena koliko se u Srbiji dnevno profitira od Prohibicije Kanabisa:
Potroši se od pola tone do 1 tone Kanabisa dnevno! Po zvaničnoj statistici 7,7% punoletnih koristi, što je preko pola miliona građana od ukupnog broja, dok je u stvarnosti daleko više.
90% Kanabisa u Srbiji je poreklom iz Albanije i KiM, gde odlazi i zarada od najmanje 3 pa do 8 miliona € dnevno, kada se oduzme deo za pomagače iz Srbije koji održavaju prohibiciju.
Zarada na ulici je daleko veća.

Molimo ma kog ekonomistu da sve sračuna nezavisno. Jer slušamo smešne priče po medijima i od strane “eksperata”, koje prikazuju stostruko manju dnevnu zaradu mafije na PROHIBICIJI najlekovitije biljke poznate čoveku.
Srbija zaslužuje da zna punu istinu. Mediji ćute i prikrivaju realno stanje! Onda će se shvatiti koliko mala kap u moru su količine od 20-30kg koje policija povremenu ‘uhvati’… To je količina koja se u jednoj manjoj opštini BGa dnevno potroši.

Korisnici Kanabisa su danas najveća i potpuno obespravljena manjina u Srbiji, hteli to neki da priznaju ili ne.

Kako vidimo iz stalnih nastupa Ministra, policija je sve svoje snage bacila u tzv ‘rat protiv droge’ i akcenat je na kanabisu, hapse se bolesni, obični korisnici masovno, zatim razni kuriri (“mule”, kako ih eksperti zovu), policajci, popovi, vladini službenici, majke i ćerke ‘dileri’, vladina kola, carinici, seku se sva polja po Srbiji i otkrivaju famozne ‘laboratorije’ kanabisa (? – valjda misle na uzgajališta?) … a osim skorije velike zaplene pilula ne čujemo o zaplenama drugih kontrolisanih psihoaktivnih supstanci? Takođe vidimo i koliki je udeo u dnevnoj potrošnji Kanabisa koji policija zaplenjuje za pola godine.

Pa nek je potrošnja i duplo manja a nije. Jer recimo u Sloveniji, gde je Kanabis isto zabranjen ali se još masovnije koristi, proizvede se ilegalno oko 300 tona godišnje, plus ‘uvoz’.

Šta je pametno učiniti?
Kada se pogleda statistika korišćenja svih zabranjenih supstanci, Kanabis koristi daleko najviše korisnika u odnosu na sve ostale supstance zajedno. Vrlo je lako izračunati da zaradu narko mafije u obimu od oko 90% čini ilegalna trgovina Kanabisom.
Ako država zaista želi da se obračuna sa narko mafijom i korupcijom na visokom nivou, moraće da primeni sasvim drugačiju strategiju, koju danas primenjuju mnoge države sveta. Da uskrati mafiji mogućnost velikog finansijskog profita kakav postoji danas isključivo zahvaljujući prohibiciji.

Mnogi se već dugo pitaju zašto Srbija prohibicijom finansira albansku narko mafiju, kupovinu oružja za učk i direktno borbu protiv sebe?

Već smo razmotrili šta su smer i tendencija u Evropi i svetu što se tiče zakona o ličnom korišćenju kontrolisanih supstanci. Smatramo zato da bi umesto bacanja para, sredstava i ljudstva policije i sudstva, bilo daleko pametnije prihvatiti jasne smernice Svetske zdravstvene organizacije i UN da se zakoni koriguju i promene u smislu preporuka i same EU –  dekriminalizacije ličnog korišćenja Kanabisa, kao poštovanje ljudskih prava, prava bolesnih, smanjenja diskriminacije i stigmatizacije, a što je naša država i prihvatila kao obavezu. Ali do danas nije sprovela.
A sredstva kao i Portugal i druge države usmeriti na bolju edukaciju, obaveštavanje, lečenje i prevenciju kao najbolju zaštitu.

I to već ove godine, ako želimo dobro našoj deci i sebi.
U suprotnom otići će, svi vide šta se dešava oko nas i u svetu. Mesec dana berbe Kanabisa ma gde je kao godišnja vrhunska zarada u Srbiji.
Poziv svim odgovornim u društvu od zvaničnika do stručnjaka i posebno građana da se najzad posle više od 4 godine obećanja prethodne Ministarke i sadašnjeg Ministra zdravlja, pitanje konačno reši i to putem otvorenog dijaloga, bez unapred nametnutih rešenja. Dalje ćutanje vodi samo u sve veći besmisao i progone nevinih, dok pravi kriminalci likuju i slobodno se ubijaju po ulicama, jer je policija ‘zauzeta’.

Kako god bude odlučeno i odlučivano, činjenica je da će sve više i više građana početi da koristi Kanabis, jer osim onih koji ne čitaju i ne prate svi već znaju za mnoge lekovite mogućnosti Kanabisa i svakim danom je sve manje i manje tabu – osim na očito potpuno kontrolisanim medijima, posebno nacionalnim TV kanalima, gde Udruženje IRKA nikada nije bilo pozvano da gostuje i pored više nego obimne aktivnosti i uspeha pacijenata u Srbiji u ilegalnom lečenju Kanabisom.

Priredio Miloš Simić i IRKA tim

Odlična situacija u Portugaliji 14 godina pošto su dekriminalizovane sve droge

 

More in Hapšenja obolelih

Srbija dotakla dno: 3 godine i 2 meseca zbog 2 biljke kanabisa za lečenje bolesnog Mrđića!!

FritzTheCatDecember 11, 2021

Kanabis je u Srbiji DEKRIMINALIZOVAN obavezujućom odlukom UN! Ali..

FritzTheCatFebruary 6, 2021

“Moja deca će živeti u hodniku suda” – silovanje pravde i nemoćnih u Srbiji

FritzTheCatJanuary 20, 2021

Vrhovni sud Slovenije oslobodio kanabis aktiviste jer su radili u korist zdravlja ljudi!

FritzTheCatNovember 30, 2020

Nataša Brašić – državni neprijatelj br. 1

FritzTheCatSeptember 21, 2020

Srbija: Prva oslobađajuća presuda za Kanabis zbog lečenja i posedovanja!

FritzTheCatFebruary 19, 2018

Pravna pomoć za sve osuđene za uzgoj u Srbiji!

rundozucoFebruary 1, 2018

Ličnosti legalizacije: Huanito Luksetić

rundozucoDecember 5, 2017

Tri i po meseca pritvora za teško bolesnog aktivistu zbog uzgoja leka za sebe!

FritzTheCatSeptember 21, 2017

Da li je oduzimanje leka namenjenog detetu i teško bolesnom KRIVIČNO DELO i takođe akt fašizma? – 4

rundozucoSeptember 20, 2017

Kome zakon o topuzu leži tragovi mu smrde nečoveštvom – izjava o hapšenju majke i LEKA

FritzTheCatSeptember 15, 2017

Dobro došli u Fašističku Republiku Srbiju – 3

rundozucoSeptember 15, 2017

Slovenija: ISTORIJSKA oslobađajuća presuda za aktiviste za uzgoj, prodaju i pomoć u lečenju Kanabisom!

FritzTheCatSeptember 1, 2017

Još jedna SKANDALOZNA PRESUDA bolesnom ocu za malo trave!

rundozucoMay 8, 2017

U IME NARODA! Protest bolesnih i članova porodica ispred zgrade Vlade Srbije

rundozucoFebruary 12, 2017

Još jedan rođendan bez slavlja

rundozucoJanuary 30, 2017

Srpski kanabis lider uhapšen uoči Javne rasprave zakona o kanabisu (‘Leafly’)

FritzTheCatJanuary 16, 2017

#SlobodaZaDragana Dean Herenda (Slovenija): U ime HUMANOSTI

FritzTheCatJanuary 9, 2017
irka

Izjava UG IRKA o PROCESU protiv Dragana Alargića

rundozucoDecember 31, 2016

KVAKA 22 za Travu – kako obesmisliti i iskoristiti Zakon u Srbiji!

FritzTheCatDecember 17, 2016

#FreeDraganAlargic BALKAN CANNABIS HERO IS ARRESTED !!!

FritzTheCatDecember 14, 2016

Srbija: ZABRANJENO LEČENJE! Proces protiv bolesnih! – “Happy TV” (video)

rundozucoDecember 10, 2016

Zvanično saopštenje povodom sramne presude za lečenje Kanabisom

rundozucoNovember 23, 2016

Tribina Zrenjanin – Video play list

rundozucoOctober 12, 2016

Uhapšena je još jedna osoba samo zato što hoće da se leči – Tatjana Bajić

rundozucoJuly 15, 2016

Odbačena optužnica protiv supruge Saše Mićića

rundozucoJune 18, 2016

PAŽNJA!!! Upravo je UHAPŠENA ANA ANTIĆ MAJKA 3 PREDIVNA DETETA OBOLELA OD MS-a

FritzTheCatMay 5, 2016
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2