Legalizacija i Zakoni u Svetu

Represivna politika protiv droga je propala! – Zelena partija Nemačke

Dok se u Srbiji političari svim silam trude da održe prohibiciju Kanabisa i najrigorozije zakone u Evropi, zemlje Evrope i sveta ubrzanim koracima smanjuju represiju, dekriminalizuju lično korišćenje ili policija jednostavno više ne hapsi zbog posedovanja ili ličnog uzgoja internom uredbom. Realnost je da se korisnici praktično nigde više ne hapse i krivično procesuiraju, osim u nekoliko totalitarističkih režima.

Zašto? Tzv. ‘rat protiv droge’ koji je pokrenula Niksonova administracija 1974. je doživeo katastrofalni neuspeh i stvorio najveće narko kartele, uvećao kriminal i korupciju do neslućenih razmera, razorio privrede mnogih država i uzrokovao smrt i patnje miliona nevinih u ratovima kartela i policijsko vojnih snaga. Prohibicija je znatno uvećala broj korisinka svih zabranjenih supstanci, omogućavajući monopol i basnoslovne finansije za mafiju.

Početkom maja 2021. švajcarski Parlament je prvi u Evropi usvojio zakon o potpunoj legalizaciji i komercijalizaciji Kanabisa, uzgoja i lične upotrebe, što je odjeknulo čitavom nastajućom industrijom Kanabisa u Evropi i podstaklo ostale države da ubrzaju regulatorne promene za Kanabis.

Zelena partija Nemačke će po svim prognozama osvojiti dovoljno glasova na predstojećim izborima i biće važan deo ili će predvoditi Vladu Nemačke u narednom periodu! Zeleni su odlučno ZA legalizaciju Kanabisa i ukidanje štetnog “rata protiv droga” koji je očigledna ogromna greška i okidač za nastanak najvećih narkokartela i povećanje broja zavisnika, kriminala i korupcije. I to je jedan od razloga njihove današnje popularnosti.
Njihovu ‘Politiku o psihoaktivnim supstancama i lekovima’, Udruženje IRKA u potpunosti podržava i preporučujemo svim političarima Srbije da je pažljivo prouče jer predstavlja celovito i održivo rešenje koje u znatnoj meri smanjuje veliku štetu nastalu štetnim zakonima Prohibicije. Kraj prohibicije najkorisnije biljke na planeti je blizu i vreme je da se i u Srbiji o tome progovori.

Politika o psihoaktivnim supstancama i lekovima
Zelene partije Nemačke

Zalažemo se za humanu politiku droge i zavisnosti koja niti omalovažava drogu niti je ideološki demonizuje. Želimo efikasno da zaštitimo decu i mlade od droge. Želimo da ojačamo odgovornost odgovornih odraslih kao i efikasnu prevenciju. Zavisnicima je potrebna pomoć. Potrošači više ne bi trebalo da budu kriminalizovani, jer to za mnoge ima strašne posledice i ne čini ništa. Lekove treba regulisati u skladu sa rizicima. Pojavilo se crno tržište ilegalnih droga, gde ne važe pravila i mladi i deca nisu zaštićeni.

To pokazuje da je represivna politika prema drogama propala. Progon korisnika droga vezuje osoblje u policiji i državnim tužilaštvima. Osoblje koje nedostaje, na primer, u rešavanju provala ili zaštite od terorizma. Mnogi zdravstveni rizici povezani sa ilegalnom upotrebom droga, poput opasnih zaraznih bolesti, trovanja i predoziranja, zapravo su rezultat kriminalizacije, a ne dotičnih supstanci. Kontaminirani špricevi koji su više puta korišćeni prenose infekcije. Koncentracije aktivnih sastojaka variraju između pet i 60 procenata. Trgovci mešaju sve vrste supstanci sa lekovima i svim od stakla do brašna da bi stvorili veću količinu i zaradili više novca. Pre nekoliko godina heroin je pomešan sa virusom antraksa. Na crnom tržištu nema kontrole. Međunarodno, represivna politika prema drogama destabilizovala je države poput Meksika i čitavih regiona u Africi i Južnoj Americi i dovela do ozbiljnih kršenja ljudskih prava.

Želimo da isušimo crno tržište kanabisa i smanjimo organizovani kriminal. U tu svrhu ćemo uvesti zakon koji omogućava legalnu i kontrolisanu distribuciju kanabisa u licenciranim specijalizovanim prodavnicama. U budućnosti bi privatnim odraslim osobama trebalo da bude dozvoljeno da kupuju i poseduju do 30 grama kanabisa ili tri biljke kanabisa za sopstvenu upotrebu. U isto vreme želimo da stvorimo regulisani i nadgledani sistem za uzgoj, trgovinu i distribuciju kanabisa. Za razliku od današnjih dana, zaštita potrošača i mladih, kao i prevencija zavisnosti treba da stupe na snagu.

Ne želimo više da uvodimo nove zabrane i inkriminišemo korisnike droga. Ovo takođe rasterećuje policiju i državno tužilaštvo. Oslobađaju se sredstva koja se mogu koristiti za prevenciju, smanjenje štete i bolje ponude terapije. Želimo da omogućimo takozvanu proveru supstanci i lekova.

Potrošačima na klupskoj sceni, na primer, treba pružiti mogućnost da se psihoaktivne supstance provere na opasne sastojke ili primese. Ovo delimično ograničava postojeće zdravstvene rizike ovih supstanci, smanjujući trovanje ili predoziranje. Želimo da garantujemo dobru zdravstvenu zaštitu zavisnicima i omogućimo ponude pomoći zasnovane na potrebama. To takođe uključuje načine izdavanja čistih špriceva za smanjenje zaraznih bolesti poput HIV-a ili hepatitisa. Želimo efikasne i verodostojne strategije prevencije za sve supstance – uključujući legalne supstance kao što su alkohol, duvan i lekovi.

Pored toga, intenzivnije treba ukazivati na opasnosti duvana i alkohola. Odbacujemo oglašavanje nikotina. Na primer, želimo da ograničimo oglašavanje duvana u javnim prostorima kako bismo naročito zaštitili decu. Želimo da garantujemo zaštitu potrošača za nove proizvode kao što su elektronske cigarete.

Odbijamo zabranu. Da bismo bolje zaštitili zavisnike od kockanja od ogromnog duga, želimo da umanjimo automate za igre na sreću kako bismo smanjili moguće finansijske gubitke u ovim igrama i ograničili rizik od zavisnosti.

Izvor: https://www.gruene.de/themen/drogenpolitik

Prevod Vladimir Nedeljković
Priredio IRKA tim

Pogledajte takođe kako je problem zavisnosti i dekriminalizacije rešen u Portugalu još 2001, a što predstavlja vodilju i uzor sve većem broju država u svetu. Treba istaći da je prestanak represije prema korisncima svih kontrolisanih psihoaktivnih supstanci zvaničan stav Svetske zdravstvene organizacije, koji je preporučila svim članicama 2016. godine:

Odlična situacija u Portugaliji 14 godina pošto su dekriminalizovane sve droge

More in Legalizacija i Zakoni u Svetu

Nemačka planira da dozvoli kupovinu i posedovanje do 20 grama kanabisa!

FritzTheCatOctober 21, 2022

Studija: Sposobnost vožnje bicikla na kanabisu!

FritzTheCatOctober 18, 2022

Kanadski zakon o kanabisu

FritzTheCatOctober 12, 2022

2021. objavljeno je preko 3.900 recenziranih naučnih radova o kanabisu!!

FritzTheCatMay 25, 2022

NEMAČKA: Plan legalizacije Kanabisa donosi 2,4 milijarde € prve godine u budžet!

FritzTheCatMay 18, 2022

Legalan Kanabis je stvorio 151.000 radnih mesta i doneo kanadskom budžetu 43,5 milijarde dolara!

FritzTheCatMarch 24, 2022

GDE JE SVE KANABIS DOZVOLJEN U SVETU (do početka 2022)?

FritzTheCatJanuary 9, 2022

Malta je ipak prva zemlja EU koja je legalizovala kućni uzgoj kanabisa i ličnu upotrebu!

FritzTheCatDecember 14, 2021

Srbija dotakla dno: 3 godine i 2 meseca zbog 2 biljke kanabisa za lečenje bolesnog Mrđića!!

FritzTheCatDecember 11, 2021

Kanabis je u Srbiji DEKRIMINALIZOVAN obavezujućom odlukom UN! Ali..

FritzTheCatFebruary 6, 2021

KANABIS je i zvanično LEK! Istorijska odluka UN

FritzTheCatDecember 2, 2020

Vrhovni sud Slovenije oslobodio kanabis aktiviste jer su radili u korist zdravlja ljudi!

FritzTheCatNovember 30, 2020

Nataša Brašić – državni neprijatelj br. 1

FritzTheCatSeptember 21, 2020

Neželjena dejstva upotrebe Kanabisa – studija, Izrael 2016

FritzTheCatSeptember 27, 2019

Kanabis na recept u EU – nova Rezolucija EU Parlamenta o Kanabisu

FritzTheCatSeptember 13, 2019

4. MAJ Koncert ZA dekriminalizaciju: Proslava svetskog dana Kanabisa (video)

FritzTheCatApril 4, 2019

Legalizacija i dekriminalizacija Kanabisa u 21. veku

FritzTheCatFebruary 19, 2019

Realnost: Promena politike o Kanabisu i korisnicima – Srbija 2018?

FritzTheCatMarch 19, 2018

Srbija: Prva oslobađajuća presuda za Kanabis zbog lečenja i posedovanja!

FritzTheCatFebruary 19, 2018

Pravna pomoć za sve osuđene za uzgoj u Srbiji!

rundozucoFebruary 1, 2018

Medicinska i lična (preventivna) upotreba Kanabisa u Kaliforniji

rundozucoJanuary 10, 2018

Svetska zdravstvena organizacija – CBD bezbedan, koristan i treba da bude dostupan!

rundozucoDecember 23, 2017
Rockefeller-medicine

Medicinu zapadnog društva smatramo medicinom Rokfelerovih

rundozucoDecember 19, 2017

IRKA na panelu o Kanabisu Centra za marginu

rundozucoDecember 3, 2017
Coffeeshop Xpresso

Nova holandska vladina koalicija konačno podržala legalnu proizvodnju konoplje

rundozucoDecember 3, 2017

Pravni osnovi za ukidanje prohibicije o kojima se malo zna a još manje priča

rundozucoNovember 23, 2017

Ličnosti legalizacije: Miloš Simić – Po mišljenju Magazina ‘Legalizace’

rundozucoNovember 19, 2017

RBiH je na dobrom putu legalizacije Kanabisa – Bravo za saborce, čekaju se političari

rundozucoNovember 8, 2017

3. Kanabis Marš – Beograd 2017 (Video – foto)

rundozucoOctober 25, 2017

3. Kanabis Marš – Beograd (foto)

rundozucoOctober 4, 2017
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2