Istorija konoplje

Ritualna upotreba kanabisa – drugi dio

Antropološka i povijesna istraživanja otkrivaju kako različita uloga kanabisa u društvu ovisi o kulturnom, klimatskom, povijesnom i političkom kontekstu te kako na taj način ujedno nastaju i kulturološke razlike u upotrebi ove biljke.

Kultura igra veliku ulogu u prihvaćanju ili neprihvaćanju marihuane. U ovom nastavku ćemo se upoznati kako su narodi u Africi, staroj Europi te na području Bliskog istoka poznavali konoplju, a ako ste slučajno propustili prvi dio, možete ga pročitat na ovim linku.

Kanabis na području Afrike

U cijeloj Africi su plemena također poznavala konoplju i njezin ljekovit učinak. Upotreba konoplje bila je i svakodnevno zastupljena. Postojali su mnogi kultovi štovanja marihuane. U kultu Bashilenge, sudionici su odavali počast bogu tako da su pušili što su češće mogli. Marihuana se pušila na lule, a njezino je simboličko značenje isto kao i ono u američkih Indijanaca (Usp; Wissman et al. 1888, prema Spicer 2002). Pridodavali su nadnaravne moći konoplji i smatrali su kako ona suzbija zlo pa su je koristili kada bi vodili ratove s drugim plemenima ili kada bi išli na dalek put. U njihovom kultu, kanabis je također bio važan dio pravne filozofije. Naime, ako je pojedinac bio optužen za neki zločin, od njega se zahtijevalo da puši daggu dok ne prizna zločin ili dok ne izgubi svijest. U starim plemenskim ceremonijama plemena Istočne Afrike u blizini Viktorijinog jezera, također se često pušila marihuana i udisao hašiš. U Egiptu, kanabis se počeo uzgajati zbog utjecaja Indije i Perzije. Egipćani su ga koristili za proizvodnju užadi, a i za pušenje hašiša, zbog svog psihoaktivnog učinka. Ritualno pušenje kanabisa bilo je uobičajeno u Etiopiji (Usp; Van der Merwe 1975 prema Dubreta 27). Pleme Hotentot s rta Dobre Nade, razvija lule za pušenje od tikvica, stabljika bambusa i kokosovih ljusaka. Jedan istraživač u posjeti Kongu otkrio je 1888. kako je kralj Baluba plemena, pokorivši nekoliko plemena, naredio paljenje njihovih idola. Znao je kako mnoštvo bogova ne može pridonijeti napretku te je odlučio učvrstiti naciju uspostavivši jedinstven idol za sve – kanabis. Kanabis je osim u ritualne svrhe korišten i u svrhu druženja u večernjim satima (Usp; Spicer 2002).
„Kanabis se u Sjevernoj Africi konzumira kao mješavina sa začinima i voćem poznata kao “majoon”, a postoje i tamne, mekane kuglice poznate kao Tibetan Temple Balls, te tzv. “tajlandski štapići”, odnosno osušena “trava” vezana u štapiće vlaknima iste biljke koja je vrlo jaka i puši se.“ (Plečko 1997, str. 24)

Kanabis na području stare Europe

U skandinavskoj mitologiji, biljka marihuane veže se uz Freyu, boginju ljubavi, ljepote, plodnosti i rata. Daljnji dokaz za prethistorijsku upotrebu kanabisa daju i proučavatelji jezika koji tvrde kako riječ hemp dolazi od staroengleske riječi hænep. Staroengleska riječ hænep razvila se iz proto-germanskog jezika (hanapiz), jezika za koji se smatra pretečom svih današnjih germanskih jezika. Proto-germanska riječ hanapiz, slijedeći lingvistička pravila proizašla je od riječi koju su koristili Skiti – kanabis.

Kanabis na području Bliskog istoka

Pojedini istraživači biljke marihuane vjeruju kako su stanovnici Bliskog Istoka prvi upotrebljavali kanabis u religijske svrhe zbog čovjekove nesposobnosti bavljenja retrospekcijom. Sumerani su razvili vlastito božanstvo koje su svakodnevno štovali izgaranjem kanabisa. Sumerani su vjerovali kako im štovanje boga na dnevnoj bazi pomaže u stjecanju prihoda za život i daje hrabrost u bitkama. Kanabis se raširio kao dio sumeranske religije, jer su vjerovali kako pomoću njega uspostavljaju komunikaciju s bogovima. No, istraživači smatraju kako je inhaliranje kanabisa zapravo bilo samo pomaganje u otkriću i razvoju retrospekcije u Sumerana.
Također, od srednjovjekovne arapske kulture postoje brojna mjesta pušenja hašiša. No, takva su mjesta više stvar poroka. Jedan od povijesnih primjera konzumiranja hašiša u Arapa jest sekta hašašina. Međunarodna riječ assassin, zapravo dolazi od riječi hašašin. U vrijeme križarskih ratova postojala je jedna ismailitska islamska sekta koja je bila skrivena u brdima na Bliskom istoku. Pripadnici te sekte bili su obučeni ubojice. Kad bi novačili mlade članove, napušili bi ih  hašišem. U  planinama je postojalo mjesto, koje je bilo uređeno kao rajski vrt, gdje bi oni ostavljali regrutirane članove. Oni bi se tamo probudili te bi imali žene i uživali u svim  mogućim užicima. Onda bi ih nakon jednog, dva dana ponovno drogirali, zatim ih vratili te im rekli da su bili u raju. Ako izvrše ugovor bez pogovora, vratit će se u raj gdje će živjeti zauvijek. Zato su svi hašašini izvodili ubojstva poglavito templara, hospitalaca i sličnih viteških redova, kraljeva i drugih moćnika, bez pogovora, pod cijenu vlastitog života jer su smatrali da se vraćaju u raj koji im je bio dan na uvid. Ovu zanimljivu priču iznio je Deniver Vukelić za seminarski rad na temu „Ritualna upotreba psihoaktivnih droga“ pod vodstvom mentorice Milane Ćernelić za potrebe studija etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a ona se ujedno može pronaći i u knjizi Drage Plečka „Droge-bič novog doba“.

Izvori

1. Dubreta, Nikša. (2005) „Društvo i odnos prema drogama: Sociokulturni kontekst upotrebe kanabisa“, Hrvatska Sveučilišna naklada, Pučko otvoreno učilište (Zagreb),
2. Parker, R. C. and Lux. (2008) „Psychoactive Plants in Tantric Buddhism – Cannabis and Datura Use in Indo-Tibetan Esoteric Buddhism“,
3. Plečko, Drago. (1997) „Droge-bič novog doba“, K-2 (Samobor),
4. Spicer, Leah. (2002) „Historical and Cultural Uses of Cannabis and the Canadian „Marijuana Clash“. Prepared For The Senate Special Committee On Illegal Drugs.“ (Library of Parliament),
5. http://digital.nls.uk/dcn6/7443/74435762.6.pdf,
6. http://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_Cognizance,
7. http://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_the_Universe,
8.http://en.wikipedia.org/wiki/THC_Ministry“>http://en.wikipedia.org/wiki/Religious_and_spiritual_use_of_cannabis,
http://en.wikipedia.org/wiki/THC_Ministry“>9.http://en.wikipedia.org/wiki/THC_Ministry,
10. https://kb.osu.edu/dspace/bitstream/handle/1811/28443/Vincent_Bur?sequence=1,
11. http://swilhite.weebly.com/history-of-psychoactive-drug-use.html,
12. http://www.marijuana.nl/?loc=religion,
13. http://www.temple420.org/,
14. http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/110866/Nemoguca-misija-uzgoj-konoplje-u-Hrvatskoj.html#.UQZwsfL8mSo.

 

Tekst:   Mirna Petak

Izvor: http://www.reggae.hr/ganja/item/992-ritualna-upotreba-kanabisa-drugi-dio

TREĆI DEO

Istorija konoplje

More in Istorija konoplje

Ko se plaši biljke još? Geniji ne, njima Trava pomaže

FritzTheCatSeptember 17, 2019

Kako je Kanabis postao zabranjen i zašto?

rundozucoOctober 13, 2016

Kanabis kroz milenijume kod Srba, Slovena i na Balkanu. I šta su Vinčanci pušili u ovim svojim lulicama?

rundozucoJuly 10, 2016

Kanabis je uvek bio LEK – Srpska farmakopeja

rundozucoApril 11, 2016

Religijska upotreba konoplje

rundozucoFebruary 15, 2016

Kanabis kroz istoriju kao lek i duhovna hrana

rundozucoFebruary 8, 2016

Ritualna upotreba kanabisa – treći dio

rundozucoAugust 2, 2015

Ritualna upotreba kanabisa – prvi dio

rundozucoAugust 2, 2015

Potpuna legalizacija kanabisa 2/2

rundozucoJuly 2, 2015

Potpuna legalizacija kanabisa 1/2

rundozucoJuly 1, 2015

Fiorello Laguardia o prohibiciji marihuane

rundozucoMarch 18, 2015
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2