Legalizacija i Zakoni u Svetu

Španija, nova Meka kanabisa

• Marihuana socijalni klubovi se umnožavaju u Kataloniji, Baskiji i Madridu kao vid aktivizma

• Marihuana na kućnu adresu

Svetleća reklama sa rečju klinika pri kraju lokala pokazuje zonu gde članovi mogu izabrati među 27 sorti marihuana, dve smole i 10 ekstrakcija (derivat hašiša proizveden gasom). Dvoje njih čeka svoj red ćaskajući dok se na šalteru isporučuju tri grama meksičke. U ostatku prostora ljudi puše, ćaskaju, pijuckaju nešto ili odgovaraju na elektronsku poštu. Sedam je po podne u Zelena Milja (La Milla Verde), jednom od 300 udruženja kanabisa u gradskom području Barselone. U pozadini se čuje ‘’99 problems’’ repera Jay-Z. Ali, svakodnevno, kako oglašavaju neki od postera sa zidova, takođe ima džez koncerta i sesija disk džokeja, radionica kuvanja ili izložbe slika.

Svako udruženje ima svoju ponudu i različite stilove.
Sve su rasle u nekoj vrsti pravnog limba koji je dozvolio njihov eksponencijalni rast u Španiji (pogotovo u Barseloni, gde ima 160 lokala, koja se takmiči u turističkom smislu sa 198 coffee shops Amsterdama). Obim posla i zaposlenja koji stvaraju, kao i njihova društvena primena, širom su otvorili vrata regularizaciji.

Zelena Milja se nalazi u ulici Kalvet (Calvet), u samom centru Barselone, i ima među svojih 1600 članova (samo nekih 400 aktivnih, između 21 i 66 godina) komšije, trgovce iz zone, preduzetnike i studente. Lokal je opremljen jednim složenim rashladnim sistemom zasnovanim na ugljeniku i ozonu, i zapošljava (fiksnim ugovorom) šest osoba. Ovo udruženje plaća 21% poreza na kvote (ne rade to sva) i socijalno osiguranje zaposlenih. Prema izvorima ovog sektora, procenjuje se da samo u Barseloni ovi entiteti fakturišu pet miliona evra mesečno. Možda zbog ovog ekonomskog obima i nepovratne primene, vlade Katalonije i Baskije (77 registrovanih udruženja) izučavaju svoje propise već neko vreme, ali sa veoma malo uspeha. Prema izveštaju iz 2013 godine, sastavljenom od strane Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti od droga, više od 25% odraslih Španaca koristili su kanabis u toku života. U iščekivanju jednog projekta koji se razmatra mesecima u zajednicama poput Katalonije (sa 165000 članova) ili Baskiji, Gradsko veće Barselone je suspendovalo na godinu dana odobravanje licenci ovog tipa. Trenutno, ova udruženja su uglavnom zasnovana na sudskoj praksi vezanoj za ovu temu, bez jasnih krivičnih ili administrativnih regulacija.

Prema svim izvorima, ovaj fenomen je rođen u jeku Zakona o zabrani pušenja iz 2011 godine, koji dozvoljava pušenje samo u zatvorenim prostorima (van domova) koji su registrovani zvanično kao privatni klubovi pušača. Ovaj zakon su udruženja tumačila tako da se pored duvana mogu pušiti i hašiš i marihuana. Na taj način, počela su da se umnožavaju neprofitna udruženja sa ograničenim brojem članova, koji plaćaju mesečnu kvotu, pa se mogu gajiti i distribuirati marihuana, kao i njeni derivati, članovima kluba.

Pravni butik Nieto i Povedano (Nieto&Povedano), glavna kancelarija u Španiji za ova pitanja, savetuje Zelenu Milju (La Milla Verde). Jedna od njihovih članova, advokat Amina Omar Nieto objašnjava uslove za otvaranje jednog udruženja ove vrste u Barseloni li drugim gradovima kao što je Madrid, gde takođe rade. Da bi postao član, pored punoletnosti (preporučuje ograničenje od 21 godine, s tim da je naučno dokazano da se u tom dobu mozak prestaje razvijati), potrebno je odobrenje drugog člana i razmatranje zahteva od strane odbora (sastavljenog od najmanje jednog predsednika, sekretara i blagajnika). Potrebno je dokazati da je nov član već ranije bio korisnik i da se ne indukuje. Ova udruženja se ne mogu reklamirati. Zbog toga, u samom cvatu turizma kanabisa u Barseloni, ove nedelje je jedna sudija naložila zatvaranje jednog udruženja iz Ravala (Raval) koje je presretalo strance na ulici i odmah ih registrovalo da bi im prodavalao marihuanu.

Po popunjavanju formulara – onako kako se radi na recepciji Zelene Milje – član treba označiti koliko grama mesečno puši. Granica je 150 (više od pet grama dnevno po osobi, u skladu po propisima Vrhovnog suda, mogu biti kažnjeni zbog distribucije).

Udruženja ne mogu profitirati i u osnovi vraćaju novac za svoju funkcionalnost. U Zelenoj Milji tromesečna kvota iznosi 5 evra, i godišnja 20. Marihuana se konzumira unutar lokala – potrošnja nije kažnjiva u Španiji, osim ako se radi sa namerom da promoviše nelegalnu potrošnju. Kada je reč o sadnji i distribuciji, gajenje za sebe nije kažnjivo ako neki sudija utvrdi da je za ličnu upotrebu. Tako klubovi smatraju da je krajnji cilj samo zajedničko gajenje kulture ali ne i kažnjivo. Pored kvote, to što svaki član plaća po gramu u momentu preuzimanja, ne smatra se prodajom već kao jedno proširenje pružanja dostave za kolektivnu samo-kultivaciju – čije se sadnice nikada ne nalaze u istom lokalu.

Odnos vazan za kulturu ogleda se u statutima, ali to nije uvek tako.
“Oni su (statuti), s naše tačke gledišta, jedan način izražavanja onoga što udruženje ima za nameru da radi”, objašnjava Omar Nieto. “Oni moraju biti potpuno transparenti sa onim što se čini, uključujući i gajenje. Trebaju obavestiti tužilaštvo da bi se razmotrilo i odobrilo ovo pitanje sa njihove strane. Želimo se ograditi od drugih udruženja koja ne govore o kulturama u statutima nego se odnose na zajedničku kupovinu, što bi značilo da ste na crnom tržištu pošto nemate sadnicu. I da se dozvoli to crno tržište, nikada nećemo postići regularizaciju, što je prvi cilj”, objašnjava.

Policija može zatvoriti usev ukoliko to odluči sudija. I dešavalo se. U međuvremenu,pitanje proizvodnje i korišćenja je regulisano i klubovi su ponovo otvoreni.

“Da bi se smatralo zločinom, mora postojati objektivan element, kao što je nuđenje marihuane ili neki drugi subjekti, koji promovišu nedozvoljenu potrošnju.”, smatra Laura Alegre Povedano, na čelu krivičnog odeljenja iste kancelarije. “Ali u jednom udruženju su svi članovi već bili potrošači, dolaze s odobrenjem i konzumiraju unutar lokala. Ukoliko ja imam usev namenjen jednom udruženju, ne mora biti krivično delo pošto ne postoji subjektivni element. ”

U Madridu, gde je ovaj fenomen nešto mlađi, ima već 14 udruženja pridruženih Federaciji Udruženja Kanabisa (la Federación de Asociaciones de Cannabis – MadFac), ukupno između 30 i 40. Klubovi kao što su Mršava Zelena Linija (La Delgada Línea Verde) počeli su sa radom pre godinu dana. Radi se o jednom lokalu u centru sa 230 članova, podeljenog na 3 jedinice: prostorija za registraciju – recepcija, sala za pušenje i soba sa mirisom apoteke gde se otpremaju kesice marihuane, slatkiši, peciva napravljena sa travom ili osvežavajuća pića i pivo koje svako može uzeti uz “donaciju’’ od jednog evra. Jer, u teoriji, ovi klubovi ne mogu prodavati piće ni hranu na uobičajen način, pošto bi se pretvorili u barove i restorane, upravo ono što Zakon o zabrani pušenja iz 2011 godine brani. Kao i u drugim klubovima, isto tako i u ovom, da bi bio član treba popuniti formular, ići na predhodni razgovor, i doći po preporuci nekog drugog člana. “Svako odlučuje o svojoj ličnoj potrošnji, te koncept prodaje ostaje eliminisan. ” Ovde je ograničenje: 100 grama mesečno, podeljeno na tri i po dnevno i 25 nedeljno. Svaki član plaća mesečno sedam evra i neke posebne kvote odobrene na skupštini. Baskijska vlada objavila je ove nedelje da će do kraja godine podneti Skupštini predlog zakona za regulisanje ovih udruženja. Skupština Katalonije je takođe izglasala u korist, prošlog 13. februara, da se usvoji uredba ‘iz perspekive javnog zdravlja, potrošnje i samo-kultivacije, koje su u suprotnosti kriminalizacije španske vlade.’ Rok od četiri meseca će se ubrzo iscrpeti. Odgođeno decenijama i sa međunarodnim ehom slučajeva kao što su Kolorado i Urugvaj, Španija se sada suočava sa ovom debatom sa stotinama otvorenih klubova koji funkcionišu.

Izvor: http://sociedad.elpais.com/sociedad/2014/06/13/actualidad/1402684898_507332.html

Povezani članak: https://irka.org.rs/sajam-konoplje-spannabis/

Click to add a comment

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar Login

Ostavite Odgovor

Legalizacija i Zakoni u Svetu

More in Legalizacija i Zakoni u Svetu

Nemačka planira da dozvoli kupovinu i posedovanje do 20 grama kanabisa!

FritzTheCatOctober 21, 2022

Studija: Sposobnost vožnje bicikla na kanabisu!

FritzTheCatOctober 18, 2022

Kanadski zakon o kanabisu

FritzTheCatOctober 12, 2022

2021. objavljeno je preko 3.900 recenziranih naučnih radova o kanabisu!!

FritzTheCatMay 25, 2022

NEMAČKA: Plan legalizacije Kanabisa donosi 2,4 milijarde € prve godine u budžet!

FritzTheCatMay 18, 2022

Legalan Kanabis je stvorio 151.000 radnih mesta i doneo kanadskom budžetu 43,5 milijarde dolara!

FritzTheCatMarch 24, 2022

GDE JE SVE KANABIS DOZVOLJEN U SVETU (do početka 2022)?

FritzTheCatJanuary 9, 2022

Malta je ipak prva zemlja EU koja je legalizovala kućni uzgoj kanabisa i ličnu upotrebu!

FritzTheCatDecember 14, 2021

Srbija dotakla dno: 3 godine i 2 meseca zbog 2 biljke kanabisa za lečenje bolesnog Mrđića!!

FritzTheCatDecember 11, 2021

Represivna politika protiv droga je propala! – Zelena partija Nemačke

FritzTheCatMay 7, 2021

Kanabis je u Srbiji DEKRIMINALIZOVAN obavezujućom odlukom UN! Ali..

FritzTheCatFebruary 6, 2021

KANABIS je i zvanično LEK! Istorijska odluka UN

FritzTheCatDecember 2, 2020

Vrhovni sud Slovenije oslobodio kanabis aktiviste jer su radili u korist zdravlja ljudi!

FritzTheCatNovember 30, 2020

Nataša Brašić – državni neprijatelj br. 1

FritzTheCatSeptember 21, 2020

Neželjena dejstva upotrebe Kanabisa – studija, Izrael 2016

FritzTheCatSeptember 27, 2019

Kanabis na recept u EU – nova Rezolucija EU Parlamenta o Kanabisu

FritzTheCatSeptember 13, 2019

4. MAJ Koncert ZA dekriminalizaciju: Proslava svetskog dana Kanabisa (video)

FritzTheCatApril 4, 2019

Legalizacija i dekriminalizacija Kanabisa u 21. veku

FritzTheCatFebruary 19, 2019

Realnost: Promena politike o Kanabisu i korisnicima – Srbija 2018?

FritzTheCatMarch 19, 2018

Srbija: Prva oslobađajuća presuda za Kanabis zbog lečenja i posedovanja!

FritzTheCatFebruary 19, 2018

Pravna pomoć za sve osuđene za uzgoj u Srbiji!

rundozucoFebruary 1, 2018

Medicinska i lična (preventivna) upotreba Kanabisa u Kaliforniji

rundozucoJanuary 10, 2018

Svetska zdravstvena organizacija – CBD bezbedan, koristan i treba da bude dostupan!

rundozucoDecember 23, 2017
Rockefeller-medicine

Medicinu zapadnog društva smatramo medicinom Rokfelerovih

rundozucoDecember 19, 2017

IRKA na panelu o Kanabisu Centra za marginu

rundozucoDecember 3, 2017
Coffeeshop Xpresso

Nova holandska vladina koalicija konačno podržala legalnu proizvodnju konoplje

rundozucoDecember 3, 2017

Pravni osnovi za ukidanje prohibicije o kojima se malo zna a još manje priča

rundozucoNovember 23, 2017

Ličnosti legalizacije: Miloš Simić – Po mišljenju Magazina ‘Legalizace’

rundozucoNovember 19, 2017

RBiH je na dobrom putu legalizacije Kanabisa – Bravo za saborce, čekaju se političari

rundozucoNovember 8, 2017

3. Kanabis Marš – Beograd 2017 (Video – foto)

rundozucoOctober 25, 2017
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2