Studija: Sposobnost vožnje bicikla na kanabisu!

Postoji zabluda o smanjenju sposobnosti upravljanja vozilom pod delovanjem Kanabisa! To može da važi za nove korisnike i zato je oreznost i izbegavanje vožnje kod novih korisnika Kanabisa važna. Ipak kod iskusnih korisnika je sasvim drugačije.

Kako je korisnika Kanabisa sve više, ne samo u nemačkoj i EU već i u Srbiji, a korisnici se kažnjavaju bez preciznih testova i jasnih doza koje su dozvoljene, a koje mogu da prave problem, potpuno proizvoljno, i važno je da nauka sve pravilno istraži i odredi.

Zato je za razumevanje delovanja Kanabisa, i uspostavljanje pravilne regulative, ova nova nemačka studija izuzetno važna i korisna. Univerzitetska klinika u Dizeldorfu uradila je studiju o sposobnosti vožnje bicikla pod dejstvom viših doza Kanabisa i nije bilo moguće utvrditi dozu THC-a koja vas onemogućava da vozite bicikl!!! Neke testirane osobe su pokazale tek neznatne efekte na motoriku i sposobnost vožnje dokumentovane medicinskim testovima. Vožnja bicikla je u mnogome komplikovanija od vožnje automobila i zahteva veću pribranost, osećaj ravnoteže i sinhronizacije pokreta.

Nalaz studije: “Nije moguće odrediti definisanu koncentraciju THC-a koja može da dovede do nesposobnosti za vožnju bicikla. Pojedini ispitanici su pokazali samo male karakteristične znake opadanja sposobnosti, koje se mogu dokumentovati medicinskim testom.”

“Da bi se procenili efekti kanabisa na sposobnost potrebnu za vožnju bicikla, ponavljani praktični testovi vožnje biciklom i lekarski pregledi su sprovedeni pre i posle inhalativne konzumacije kanabisa.
Svaki ispitanik mogao je da konzumira najviše tri džointa (kanabis cigarete) sa sadržajem THC-a prilagođenog telesnoj težini (300 mg THC-a po kg telesne težine). Proučavano je četrnaest ispitanika koji su redovno konzumirali kanabis (12 muškaraca, 2 žene).
Ukratko, primećeno je samo nekoliko grešaka u vožnji i pod uticajem veoma visokih koncentracija THC-a. Definisana koncentracija THC-a koja dovodi do nemogućnosti vožnje bicikla ne može se predstaviti. Ispitanici su pokazali samo neznatne distinktivne karakteristike koje se mogu dokumentovati korišćenjem medicinskog testa koji se rutinski sprovodi za osobe pod sumnjom da voze pod dejstvom alkohola ili droge.”

Studija: The effect of cannabis on regular cannabis consumers’ ability to ride a bicycle

NEWS Archives - Medical Cannabis Bike Tour
U Evropi su sve popularnije Kanabis biciklističke trke, koje popularišu zdravlje, sport i kanabis kao sjajnu podršku zdravom životu i punoj regeneraciji posle sportskih aktivnosti i napornih treninga i takmičenja

Dobar primer menjanja regulative imamo u državi Njujork gde su testovi na marihuanu sada ilegalni na većini radnih mesta.
Milioni ljudi više ne moraju da brinu da li će ih kazniti i otpustiti, ako su juče ili pre dve, tri nedelje koristili Kanabis, jer sadašnji neodgovarajući testovi pokazuju korišćenje i nedeljema posle jednog džointa.

Većina njujorških radnika sada može slobodno da koristi ‘travu’ posle dugog radnog dana. Kao odgovor na državnu legalizaciju marihuane, Ministarstvo za rad države Njujork izmenilo je Zakon o radu 201-D i objavilo zakonsku obavezu „Kanabis za odrasle i na radnom mestu“.

Ovo je najjača pravna zaštita koja se nudi potrošačima kanabisa u bilo kojoj državi SAD-a. Danas je protivzakonito diskriminisati legalne korisnike kanabisa u Njujorku.

Izmenjeni zakon navodi da svi zaposleni u javnom i privatnom sektoru (od 21 godine i stariji) mogu zakonito da koriste kanabis bez straha od diskriminacije na radnom mestu. Nova pravila važe za sve radnike bez obzira na državljanstvo ili imigracioni status. Postoje neki izuzeci za određene poslove kao što su vozači komercijalnih kamiona. Dok korišćenje tokom lične vožnje nije zabranjeno!

Zakonodavac navodi da je „kanabis koji se koristi u skladu sa zakonom države Njujork legalan potrošni proizvod“.

„Kao takav“, navodi se u aktu, „poslodavcima je zabranjeno da diskriminišu zaposlene na osnovu upotrebe kanabisa od strane zaposlenog van radnog mesta, van radnog vremena i bez upotrebe opreme ili imovine poslodavca.“

Odeljak Zakona 201-D je izmenjen kako bi se uklopio sa Zakonom o propisima i oporezivanju marihuane, koji je legalizovao posedovanje i upotrebu kanabisa za odrasle u celoj državi 31. marta 2021.

Final Bill Introduced To Legalize, Tax, And Regulate Adult-Use Marijuana |  NY State Senate
Detalj sa predstavljanja novog zakona o legalnom kanabisu u Njujorku iz marta 2021, gde su do tada diskriminisane manjinske zajednice sa najviše hapšenih i osuđenih, dobile mogućnost da prve otvore komercijalne uzgajivačnice i poslove. Sve kazne za kanabis su obrisane.

IRKA: Osnovni problem svih testova na Kanabis je što daju nalaz da ste koristili čak iako je to bilo pre više nedelja, dok delovanje prolazi za nekoliko sati u potpunosti. Testovi na THC (zaravo na metabolite koji dugo ostaju u krvi) prikazuju u potpunosti lažnu sliku vaših sposobnosti i vremena kada ste koristili kanabis. I zapravo predstavljaju vrstu prevare, kada se koriste u prekršajnom ili krivičnom sudskom postupku i krše osnovne pravosudne principe ravnopravnosti i olakšavajućih okolnosti po okrivljenog.

Ono što treba naglasiti je da kombinovanje Kanabisa sa nekim narkotikom, tj. alkoholom i drugim opijatima, kokainom, amfetaminom i ekstazijem, može značajno da pojača dejstvo opijata (heroin, alkohol, opioidi, sedativi, barbiturati i dr depresori) i dodatno umanji sposobnost upravljanja vozilom, dok u manjem obimu utiče na dejstvo stimulansa kakvi su kokain, amfetamin i ekstazi, može da produži delovanje ali i da ublaži njihov agresivni i energetski efekat. Kod korišćenja psihodelika kakvi su LSD, DMT, psilocibe i drugi, delovanje Kanabisa je neprimetno, ne pojačava već može da ublaži dejstvo i ima podižući efekat samo dok psihodelik ne proradi u punom obimu.

Kako je sve više priča o vožnji pod dejstvom legalnih i ilegalnih narkotika i Kanabisa, a testiranja nepodobnim i nepreciznim testovima na Kanabis sve češća, molimo ‘eksperte’ koji se pojavljuju na medijima da ne iznose zablude i neistine, već da savesno i časno govore istinu, jer jedino istina može da pomogne hiljadama neupućenih koji koriste psihoaktivne supstance.

Ono što je činjenica u stvarnosti je da su vozači pod dejstvom Kanabisa zapravo daleko oprezniji i često voze sporije, jer su čula i opažaji intenzivniji a misli brže, nego bez Kanabisa. Ako niste iskusan korisnik Kanabisa, ne preporučujemo vožnju motornih vozila, posebno ne motora kao i bicikla jer ih je teže voziti, dok kod redovnih korisnika upravo nekorišćenje može da izazove nesigurnost u vožnji. Naravno dosta može da zavisi i od sorte, jer mnoge imaju sasvim drugačije dejstvo, zato su legalan pristup, znanje šta se koristi i obrazovanje o samom korišćenju neophodno.

Korišćen je članak: Marijuana drug tests are now illegal in most workplaces in New York State

Prevod studije i priprema teksta: M. Simić

Click to add a comment

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar Login

Ostavite Odgovor

More in Korisne informacije o Kanabisu i lečenju

NAUKA: DUGOTRAJNO KORIŠĆENJE ULJA CVETOVA KANABISA JE BEZBEDNO I EFIKASNO!

FritzTheCatMarch 10, 2023

Kanabis u terapiji raka dojke, glioma, kože, debelog creva, glave, vrata i dr. studije iz Nemačke, SAD, Kanade, Izraela, Češke iz 2022/23

FritzTheCatFebruary 23, 2023

Karlos Santana o Kanabisu: “Sve je o svesnosti”

FritzTheCatOctober 26, 2022

Studija: Šest puta efikasnije lečenje raka dojke uz pun ekstrakt cveta Kanabisa!

FritzTheCatOctober 19, 2022

NAUKA: Kanabis u lečenju multiple skleroze

FritzTheCatOctober 14, 2022

Studija je pokazala znatno veću terapijsku korist delta 9 THC u odnosu na CBD

FritzTheCatMarch 31, 2022

Studije pokazuju da upotreba kanabisa smanjuje stopu smrtnosti tokom velikih operacija i hospitalizacije

FritzTheCatMarch 12, 2022

Studija: 73% pacijenata sa hroničnim bolom prestalo je da uzima opioide ili benzedine nakon terapije kanabisom!

FritzTheCatMarch 9, 2022

Studija: Koje lekove pacijenti masovno zamenjuju kanabisom i zašto?

FritzTheCatMarch 6, 2022

Studija: Zdravlje korisnika kanabisa je bolje od onih koji ne koriste!

FritzTheCatJanuary 28, 2022

GDE JE SVE KANABIS DOZVOLJEN U SVETU (do početka 2022)?

FritzTheCatJanuary 9, 2022

Skoro svi pacijenti koji leče kancer pomoću Kanabisa imaju poboljšanja u lečenju!

FritzTheCatDecember 10, 2021

Kanabis je u Srbiji DEKRIMINALIZOVAN obavezujućom odlukom UN! Ali..

FritzTheCatFebruary 6, 2021

Ishrana uz Kanabiovo ulje

BuxnaJanuary 4, 2021

Kanabis u terapiji kovid-19 infekcije može da spreči teške oblike i smrt – pokazuju naučne studije

FritzTheCatDecember 24, 2020

KANABIS je i zvanično LEK! Istorijska odluka UN

FritzTheCatDecember 2, 2020

NAUKA: Legalan kanabis znatno smanjuje upotrebu alkohola, duvana i prepisanih lekova!

FritzTheCatDecember 23, 2019

Kanabis je bezbedna i efikasna terapija kod mladih pacijenata sa autizmom

FritzTheCatNovember 24, 2019

Neželjena dejstva upotrebe Kanabisa – studija, Izrael 2016

FritzTheCatSeptember 27, 2019

4. MAJ Koncert ZA dekriminalizaciju: Proslava svetskog dana Kanabisa (video)

FritzTheCatApril 4, 2019

Legalizacija i dekriminalizacija Kanabisa u 21. veku

FritzTheCatFebruary 19, 2019

5 Razloga zašto kanabis na pojedince utiče različito

rundozucoApril 17, 2018

Srbija: Prva oslobađajuća presuda za Kanabis zbog lečenja i posedovanja!

FritzTheCatFebruary 19, 2018

HVALA DRŽAVI ŠTO MI NE DA DA SE LEČIM ONIM ŠTO MI POMAŽE – Lubica Mirković

rundozucoJanuary 29, 2018

Medicinska i lična (preventivna) upotreba Kanabisa u Kaliforniji

rundozucoJanuary 10, 2018
Lečenje bolesti kostiju Kanabisom

BEZ KOSTI U GRLU: Kako kanabis moze da pobedi bolesti kostiju

rundozucoDecember 22, 2017
Industrijska Konoplja

Konoplja daje upotrebljivo biodizel gorivo pokazuju rezultati nove studije

rundozucoDecember 19, 2017
Rockefeller-medicine

Medicinu zapadnog društva smatramo medicinom Rokfelerovih

rundozucoDecember 19, 2017

Đorđe: Pobedio sam Kronovu bolest i Hočkinov limfom Kanabisom!

rundozucoDecember 5, 2017

Da li marihuana može da se koristi u borbi protiv kancera?

rundozucoNovember 21, 2017
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2