Interna medicina

Studije pokazuju da upotreba kanabisa smanjuje stopu smrtnosti tokom velikih operacija i hospitalizacije

Kako marihuana u bolnicama može sa spasi živote!

Studije: Imate daleko veću šansu za preživljavanje i uspeh hirurške operacije uz kanabis!

Pokazalo se da upotreba Kanabisa nije samo lekovita, već ima i brojna preventivna svojstva. Raste novi broj dokaza koji pokazuju kako je upotreba Kanabisa smanjila bolničku smrtnost pacijenata koji su podvrgnuti velikim operacijama i urgentnoj hospitalizaciji!

Ortopedske povrede

Nedavna studija koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Alabama u Birmingemu i Univerziteta Tafts u Bostonu, a koja je objavljena u časopisu ‘Substance Abuse’, otkrila je da je istorija upotrebe kanabisa povezana sa smanjenjem smrtnosti u bolnici za pacijente koji su bili podvrgnuti specifične ortopedske operacije.

Da bi sproveli studiju, istraživači su pregledali 9,5 miliona pacijenata, od kojih su svi prošli kroz 5 uobičajenih tipova ortopedske hirurgije: totalna artroplastika kuka (THA), totalna artroplastika ramena (TSA), totalna artroplastika kolena (TKA), traumatska fiksacija preloma butne kosti i fuziju kičme.

U ovoj studiji, upotreba marihuane je bila povezana sa smanjenom smrtnošću kod pacijenata koji su bili podvrgnuti THA, TKA, TSA i traumatskoj fiksaciji butne kosti“, rekli su istraživači. “S obzirom na statistički značajne veze između upotrebe marihuane i pozitivnih bolničkih ishoda u ortopedskoj hirurškoj populaciji, potrebno je više istraživanja da bi se detaljno objasnile potencijalne posledice ovih nalaza.”

Rezultati: Od 9.561.963 pacijenata koji su bili podvrgnuti jednoj od 5 odabranih procedura u periodu od 4 godine, 26.416 (0,28%) je identifikovano sa dijagnozom poremećaja upotrebe marihuane. Kod pacijenata sa artroplastikom kuka i kolena, upotreba marihuane je bila povezana sa smanjenim izgledima smrtnosti u poređenju sa neupotrebom marihuane (P < .0001) i povećanim izgledima za HF (P = .018), moždani udar (P = .0068) i CD ( P = .0123). Pacijenti sa traumatičnom fiksacijom butne kosti imali su najveću prevalenciju upotrebe marihuane (0,70%), što je bilo povezano sa smanjenim izgledima mortaliteta (P = .0483), HF (P = .0076) i CD (P = .0003). Za spinalne fuzije, upotreba marihuane je bila povezana sa povećanim izgledima za moždani udar (P < .0001) i CD (P < .0001). Upotreba marihuane kod pacijenata koji su bili podvrgnuti totalnoj artroplastici ramena bila je povezana sa smanjenim izgledima smrtnosti (P < .001) i moždanog udara (P < .001).

Zaključci: U ovoj studiji, upotreba marihuane je bila povezana sa smanjenom smrtnošću kod pacijenata koji su bili podvrgnuti THA, TKA, TSA i traumatskoj fiksaciji butne kosti, iako je značaj ovih nalaza ostao nejasan. Potrebno je više istraživanja da bi se pružio uvid u ove asocijacije u rastućoj hirurškoj populaciji.

Teške traumatske povrede

Studija objavljena u časopisu ‘Journal of Trauma and Acute Care Surgeri’ prošle godine pokazala je da pacijenti sa traumom koji su bili pozitivni na kanabis tokom prijema u jedinicu intenzivne nege (ICU) imaju manju verovatnoću da će umreti kada su hospitalizovani u poređenju sa kontrolnom skupinom odgovarajućeg uzrasta.

Istraživanje je sproveo tim sa Univerziteta u Arizoni. Oni su procenili stope smrtnosti u bolnici kod odraslih koji su primljeni na intenzivnu negu tokom perioda od 5 godina. Od ispitanika, 1.339 je bilo pozitivno na upotrebu kanabisa, dok je 1.339 bilo negativno.

Autori studije su zaključili: „Pacijenti sa pozitivnim nalazom marihuane imali su nižu stopu mortaliteta (5,3% naspram 8,9%) u poređenju sa pacijentima sa negativnim nalazom marihuane… Prospektivne studije sa dugoročnim praćenjem biće korisne u odgovoru na mnoge preostala pitanja koja se tiču specifičnog uticaja marihuane na ishode nakon traume.”

Pacijenti sa srčanim udarom

Pacijenti koji su preživeli srčani udar koji su ranije koristili kanabis imaju manju vjerovatnoću da će umreti tokom hospitalizacije, na osnovu podataka predstavljenih na predavanju 2016. na Američkom koledžu za kardiologiju.

Studiju su sproveli istraživači Univerziteta Kolorado, koji su analizirali bolničke zapise više od 3.800 pacijenata sa srčanim udarom. Pacijenti su priznali da koriste kanabis ili su bili pozitivni na nju – ovi podaci su upoređeni sa više od 1,2 miliona sličnih kontrola.

Otkrili su da pacijenti koji su bili pozitivni na kanabis imaju niži rizik od smrtnosti kada su hospitalizovani, a takođe su imali smanjen rizik za postavljanje intra-aortne balon pumpe (IABP) u poređenju sa kontrolnim podacima. Međutim, istraživači još uvek nisu sigurni zašto je upotreba kanabisa povezana sa poboljšanim kratkoročnim stopama preživljavanja. Takođe nisu eliminisali mogućnost da to može biti posledica kombinacije faktora.

Još mnogo toga treba da znamo o tome kako kanabis utiče na zdravlje srca. U nekim slučajevima, upotreba kanabisa može privremeno da poveća krvni pritisak, dok drugi podaci sugerišu da može zaštititi srce i smanjiti rizik od moždanog udara i srčanog udara.

Traumatske povrede mozga

REPORT: High-CBD Cannabis May Actually Protect Brain - Leads for Weed

Pokazalo se da pacijenti sa traumatskim povredama mozga (TBI) koji su koristili kanabis imaju povećanu stopu preživljavanja u poređenju sa onima koji ne koriste kanabis, otkriva studija objavljena u časopisu ‘The American Surgeon’.

Da bi došli do nalaza, istraživači iz Medicinskog centra UCLA izvršili su retrospektivnu reviziju trogodišnjih podataka pacijenata sa traumama mozga. Oni su procenili podatke iz 446 slučajeva sličnih povređenih pacijenata, a od pacijenata koji su bili pozitivni na kanabis, 97,6 odsto je uspelo da preživi operaciju. S druge strane, pacijenti koji su bili negativni na kanabis pre operacije imali su samo 88,5% stope preživljavanja.

„Naši podaci ukazuju na važnu vezu između prisustva pozitivnog THC nalaza (korišćenja) i poboljšanog preživljavanja nakon TBI“, pišu istraživači.

„Ovaj nalaz ima podršku u prethodnoj literaturi jer su neuroprotektivni efekti kanabinoida bili uključeni u niz neurodegenerativnih bolesti kao što su Alchajmerova bolest, Hantingtonova bolest i multipla skleroza… Uz kontinuirano istraživanje, otkriće se više informacija o terapeutskom potencijalu THC-a i moguće je uspostaviti dalje terapijske intervencije.

IRKA: Verujemo da je svima koji poznaju lekovite moći Kanabisa i ulogu Endokanabinoidnog sistema, savršeno jasno kako i zašto rezultati toliko jasno pokazuju da se korisnici Kanabisa brže oporavljaju od operacija i ne umiru od posledica. Što pre to prihvate i lekari u Srbiji, biće bolje i za njih a posebno za pacijente.
Apelujemo još jednom na sve lekare da pogledaju ogroman broj dokaza o biljci koja bukvalno SPASAVA ŽIVOTE. Obmane koje izgovarate i dalja zabrana lečenja, direktno za posledicu imaju gubitak i ugrožavanje života za mnoge naše sugrađane i hapšenje pacijenata i korisnika. Odgovornost za neznanje, obmane i ćutanje postoji! A posledice su ogromne.

Video prilog na engleskom:

Izvor: Studies Show That Cannabis Use Reduces Mortality Rates During Major Surgery & Hospitalization

Preveo i piredio: Miloš Simić

Click to add a comment

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar Login

Ostavite Odgovor

More in Interna medicina

Studija: Koje lekove pacijenti masovno zamenjuju kanabisom i zašto?

FritzTheCatMarch 6, 2022

Kanabis u terapiji kovid-19 infekcije može da spreči teške oblike i smrt – pokazuju naučne studije

FritzTheCatDecember 24, 2020

Studija: Kanabis je bezbedan i efikasan kod lečenja starijih osoba!

FritzTheCatOctober 26, 2019

Snimci Javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama (video)

rundozucoDecember 26, 2016

Kanabis i kronova bolest Dr Zoran Milenković (VMA) diskusija sa pacijentima (video)

FritzTheCatJanuary 13, 2016

Razumevanje Endokanabinoidnog sistema receptora i načina na koji Kanabis leči

FritzTheCatNovember 10, 2015

Istraživanje: THC pomaže kod transplantacije jetre

rundozucoAugust 6, 2015

Nova studija kaže da se kanabis pokazao kao efikasan u lečenju Kronove bolesti

rundozucoAugust 6, 2015

Medicinska marihuana postiže potpuno povlačenje Kronove bolesti

rundozucoFebruary 17, 2015

Marihuana pomaže kod bola izazvanog artritisom

rundozucoJanuary 13, 2015

Studija : Marihuana može smanjiti uticaj alkohola na jetru

rundozucoDecember 29, 2014

DA li MARIHUANA POMAŽE KOD ARTRITISA?

rundozucoDecember 17, 2014

ISTRAŽIVANJA DOKAZUJU DA JE MARIHUANA DOBRA ZA LEČENJE KRONOVE BOLESTI

BuxnaJuly 28, 2014
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2