Endokanabinoidni sistem i kanabinoidi

Terpeni iz marihuane i njihova dejstva

Genetska raznolikost Marihuane omogućava bolji i širi spektar lečenja

Svaka biljka Marihuane koja raste iz semenke ima svoj kanabinoidni profil, jedinstveni ukus i mirisne molekule, koji se ne nalaze na isti način u bilo kojoj drugoj biljci. Ova kombinacija mogućnosti stvara bezbroj varijacija u ukusu i dejstvima marihuane, i one su veoma cenjene od strane uzgajivača, koji otkrivaju nova uzbuđenja kada uspeju da uzgoje različite sojeve, ili mogu da započnu projekat uzgoja kako bi izabrali biljku koja najviše odgovara njihovim potrebama i prioritetima.

Širok spektar ukusa i efekata koje nude različiti sojevi kanabisa takođe pomažu da se izbegne razvijanje tolerancije na njihova dejstva: kada se koristi samo jedan soj, korisnik i njegovo telo razvijaju izdržljivost – toleranciju – prema svojstvima biljke koja se konzumira.

Već duže vreme znamo da su THC i THC-V prvenstveno odgovorni za psihoaktivna dejstva marihuane. Drugi kanabinoidi (CBD, CBN, CBC, CBG…) imaju mali uticaj takve vrste. Kako možemo da objasnimo različitost u dejstvima koje se mogu primetiti između različitih biljaka?

Terpeni, aromatični molekuli u biljkama
Hajde da se pozabavimo jednom od komponenata koje sačinjavaju miris marihuane. Između 10% i 30% mirisa se sastoji od terpena, koji su aromatični molekuli koji nastaju u smoli biljaka. Većina mirisa i mirisnih tragova koje povezujemo sa biljkama su posledica terpena (i flavonida). Nasuprot tome, kanabinoidi nemaju nikakvu aromu ili miris.

Obzirom da biljke ne mogu da se pomeraju, ne mogu da pobegnu od predatora ili od susednih biljaka koje prevladaju na njihovoj teritoriji, one su razvile veoma efikasnu odbrambenu strategiju, koja se bazira na hemijskoj borbi.
Terpeni obezbeđuju nekoliko različitih funkcija: na primer, neki od njih održavaju predatore na distanci, drugi ih ubijaju, neki drugi usporavaju njihovo sazrevanje, a neki opet utiču na metabolizam. Biljke koriste i druge aromatične molekule ne bi li privukle insekte koji će ih oprašiti i na taj način osigurati reprodukciju – ili da privuku predatore njihovih neprijatelja. Pored ovih, postoje i drugi terpeni koji se mogu razviti kao posledica stresa biljke (višak toplote, i tako dalje).

Terpeni su glavna komponenta takozvanih eteričnih ulja iz biljaka. Aromaterapija koristi medicinska svojstva tih terpena da bi regulisala raspoloženje, probleme sa spavanjem i opšte zdravsveno stanje. Na primer, eterična ulja iz lavande deluju umirujuće i opuštajuće, dok ruzmarin povećava koncentraciju i proizvodi osećaj blagostanja.

Moguće je proizvesti eterična ulja marihuane kroz ekstrakciju parom. Ona se koriste u parfemima, kozmetici, sapunima, svećama, i takođe kao sredstvo za poboljšanje ukusa u pripremi hrane, kao što su slatkiši i pića (pivo sa aromom marihuane).
Kada se marihuana ubere, biljka sadrži otprilike 1% eteričnih ulja, koja su većinom sastavljena od nestabilnih monoterpena (80 – 90%), koji veoma brzo isparavaju. Kada se trava potpuno osuši, prisutna količina eteričnih ulja je samo 0.1% i otprilike polovinu toga čine seskiterpeni (klasa terpena koja se sastoje od tri jedinice izoprena, i njihova empirijska formula je C15H24) koji nisu tako nestabilni.

Šta su terpeni iz marihuane?
Više od stotinu različitih terpena je detektovano kod marihuane, a ima ih znatno više ako uzmemo u obzir različite varijacije svakog od njih. Na primer, tipičan miris agruma potiče od terpena koji se zove limonen, ali on može da varira u koncentraciji. Limoneni iz limuna su identični limonenima iz pomorandže, iako svaka vrsta ima svoj karakteristični miris, koji je rezultat malih razlika u proporcijama limonena koje sadrže.
Ovde smo napravili spisak glavnih terpena koje nalazimo kod Kanabis Sative i koji utiču na naše zdravlje. Kao što vidite procenti mogu da variraju zavisno od sorte.

Mirsin
Mirsin je najčešći terpen kod sojeva marihuane (do 60% esencijalnih ulja kod pojedinih sorti) međutim nema ga u tekstilu od konoplje. Mirsen se takođe nalazi u hmelju, u velikim količinama, kao i kod Zapadnoindijskog drveta. Njegov miris podseća na miris karanfilića. Mirsen je snažan analgetik, antibiotik i ima protivupalna dejstva. On blokira delovanje citohroma, aflatoksina B i drugih promutagenih kancerogenih materija. Takođe deluje opuštajuće, smirujuće, protiv grčeva i kao sedativ. Kada deluje u sinergiji sa THC-om, mirsen povećava njegov psihoaktivni potencijal.

Limonen
Limonen se često nalazi u smoli kanabisa. Ova porodica terpena proizvodi tipičan miris koji mi prepoznajemo kao citrus. Limonen ima antigljivična i antibakterijska svojstva i takođe deluje kao antikancirogen. Sprečava propadanje RAS gena, koje je jedan od faktora koji doprinose razvoju tumora. Takođe štiti od Aspergilusa (vrste budji) i kancerogenih materija prisutnih u dimu. Limonen brzo i lako prodire kroz krvno-moždanu barijeru, što povećava sistolni pritisak. Tokom testiranja efekata limonena, učesnici su iskusili povećanje pažnje, mentalnog fokusa, blagostanja pa čak i seksualnog nagona. Limonen se ponekad koristi u obliku spreja za lečenje depresije i anksioznosti. Takođe deluje na smanjenje neprijatnosti koja je posledica želudačne kiseline i stimuliše imuni sistem. Biljke često koriste limonen da bi oterale predatore; na primer on odbija muve kao bilo koji insekticid.

Kariofilen
Kariofilen se može nači kod raznih biljaka i začina, posebno u crnom biberu, i doprinosi njegovom začinskom ukusu. Lokalno deluje protivupalno i kao anlagetik, i jedan je od aktivnih sastojaka karanfilića. Kariofilen je efikasan lek za ublažavanje zubobolje. Takođe ima antigljivična svojstva. Ovaj terpen ima osobenost da selektivno aktivira kanabinoidne receptore (CB2 receptore) iako nije kanabinoid. Ovo otkriće otvara vrata za mnoge mogućnosti u medicinskim istaživanjima.

Pinen
Pinen je odgovoran za poznati miris koji povezujemo sa drvećem borova i jelki, i da budemo jos precizniji, sa njihovom smolom. On je glavni sastojak esencije terpentina. Takođe je prisutan u mnogim biljkama kao što su žalfija i ruzmarin. Pinen se koristi u medicini kao sredstvo za iskašljavanje, lek za astmu, kao lokalni antiseptik i protivupalno sredstvo. Takođe lagano prolazi kroz krvno-moždanu barijeru, i sprečava razaranje molekula koji su odgovorni za prenos informacija, što dovodi do poboljšanja memorije. Uglavnom su zbog prisustva pinena ruzmarin i žalfija smatrani za lekovite biljke u tradicionalnoj medicini. Ovaj terpen, delom se suprotstavlja delovanju THC-a, što dovodi do smanjivanja nivoa acetilholina. Rezultat toga je da memorija više trpi od pročišćenog THC-a nego od THC-a pomešanog sa pinenom. Razni sojevi skanka su, naprimer, poznati po visokim nivoima pinena. Ovo stvara efekat širenja bronhija, tako da dim biljaka koje su bogate pinenom pruža osećaj udisanja više vazduha, što može da prouzrokuje hiperventilaciju i ponekad kašalj. Pinen takođe poboljšava koncentraciju, lično zadovoljstvo i energiju, ali može biti ograničen efektima terpinola.

Terpinol
Terpinol miriše na jorgovan, cvetove jabuke i limete. Prilikom testiranja na miševima njihova pokretljivost je bila smanjena na 45%. To objašnjava sedativni efekat nekih sojeva marihuane. Terpinol se često pronalazi kod sojeva koji imaju visok nivo pinena, aroma koje mogu da prikriju miris terpinola.

Borneol
Borneol ima miris nane i kamfora. U kineskoj medicini se koristi protiv umora, stresa ili pri oporavku od bolesti. Soj marihuane Super Silver Haze od Sensi semenki poznat je po svojoj kamfornoj aromi, a njegovo dejstvo je
opuštajuće i psihodelično. Stoga, možemo da pretpostavimo da sadrži veliku količinu borneola.

Linalul
Linalul ima cvetni miris koji podseća na lavandu i prolećno cveće. Ljudi su u stanju da osete njegov miris u veoma malim koncentracijama, čak od 1 PPM u vazduhu. Linalul se trenutno koristi u lečenju raznih vrsta kancera. On takođe ima snažno umirujuće dejstvo, deluje protiv anksioznosti i proizvodi sedativno dejstvo. U testiranju na miševima otkriveno je da je njihova aktivnost bila umanjena za 75%. Linalul je stoga delimično odgovoran za sedativne efekte određenih sojeva marihuane. Takođe deluje kao analgetik a ima i antiepileptička svojstva.

Eukaliptol
Eukaliptol (takođe se naziva 1.8-sineol) je glavni sastojak etarskog ulja eukaliptusa. On ima karakterističan miris ovog drveta i takođe se nalazi u marihuani u malim količinama. Efekti eukaliptola ublažavaju bol i poboljšavaju koncentraciju i unutarnju ravnotežu. Biljke koje sadrže eukaliptol poboljšavaju meditaciju i koncentraciju.

Nerolidol
Nerolidol, ima aromu drveta i sveže kore, nalazi se u đumbiru i limunovoj travi. Poseduje antigljivična i antimalarijska svojstva. Takođe proizvodi sedativno dejstvo.

Ostali terpeni
Drugi terpeni koje možemo da nađemo u smoli marihuane su, naprimer, felandren, fitol, humulen, pulegon, bergamoten, farnesen, D3-karen, elemen, fenkol, aromadendren, bizabolen i mnogi drugi.
Možemo da primetimo da su beskrajne mogućnosti terpenskih profila odgovorne za varijacije u ukusima i dejstvima marihuane. Neke kombinacije terpena mogu da deluju u sinergiji (sa dodatnim efektima), dok su druge antagonisti (efekti inhibiraju jedni druge). Neki terpeni povećavaju asimilaciju THC-a, dok drugi utiču na protok dopamina i seratonina, dva glavna regulatora raspoloženja i ponašanja.

Znamo da su pojedini korisnici medicinske marihuane primetili da im jedna biljka marihuane pomaže više nego druge. Kada analiziramo kanabinoide tih biljaka, vidimo da imaju iste ili veoma slične nivoe kao i druge biljke koje imaju slabije efekte. Možemo zaključiti da su neki terpenski profili, zajedno sa odgovarajućim stopama kanabinoida, delotvorniji za pacijente od drugih sličnih sorti. Tako smo primetili kroz efekte marihuane da terpeni imaju svoju ulogu. Nažalost, trenutna hromatografska tehnologija ne dozvoljava preciznu identifikaciju svih terpena koji su prisutni u marihuani.

Ovu raznolikost koju nudi priroda nije moguće reprodukovati u farmaceutskoj industriji, koja pokušava da izoluje aktivne principe kako bi patentirala njihovu sintetičku reprodukciju. Čist THC izaziva potpuno različite efekte nego što to čini marihuana, zato što mu nedostaju terpeni i drugi kanabinoidi koji menjaju njegovo dejstvo.
Starost biljke, njena zrelost i vreme berbe može uticati na nivoe i količine terpena. Obično je miris najintenzivniji tokom cvetanja, ali može da varira zavisno od vremenskih uslova, životne sredine (vrste đubriva, naprimer) ili stresa koji trpi biljka. Primetićete da je miris biljke intenzivniji rano izjutra nego predveče. Terpeni su odgovorni i za ukus i aromu biljke. Važno je zapamtiti da će biljka sa malo arome uvek imati i slabiji ukus.

Terpeni i njihove interakcije sa mozgom su fascinantna tema, koja otvara put ka brojnim medicinskim istraživanjima i ka drugom nivou istraživanja i stvaralaštva za banke semenki. Kroz prepoznavanje različitih porodica terpena, možemo predvideti efekte cveta kanabisa samo na osnovu njegovog mirisa!

Mango, mirsen i marihuana
Prema nekolicini različitih izvora, konzumacija dobre zrele voćke manga 45 minuta pre konzumiranja marihuane pojačava efekte biljke. Ovo se može objasniti prisustvom mirsena u mangu, koji deluje u sinergiji sa THC-om.
Međutim, prema našem istraživanju, treba odabrati određenu vrstu manga, zato što samo nekolicina vrsta ima eterično ulje bogato mirsenom (Kavalo 57.1%, Rouz 52.4%, Svord 37.2% i Paulista 30.3%), a osim toga ovaj mirsen, pomešan sa drugim molekulima iz iste voćke, smanjuje njihovu asimilaciju. Takođe, ako mango nije dovoljno zreo nivoi mirsena će biti suviše niski da bi se primetila ova interakcija.

Takođe se može koristiti eterično ulje hmelja (hidro-destilacija neoplođenog ženskog cveta). Ono sadži više od 20% mirsena koji se može asimilirati veoma brzo.
Terpeni otvaraju vrata brojnim naučnim istraživanjima, posebno na medicinskom nivou. Na primer, ako dodamo još limonena, dobićemo još stimulativniju biljku, i nasuprot tome ako povećamo nivoe linelula u biljci, njeni efekti će biti više sedativni.

Prevod: Slobodan Petrović i IRKA tim
03. 06. 2015.
Izvor: http://www.alchimiaweb.com/blogen/marijuana-terpenes-effects/
Napomena: Izvorni tekst sadrži zanimljive ilustracije koje vredi pogledati.

Click to add a comment

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar Login

Ostavite Odgovor

Endokanabinoidni sistem i kanabinoidi

More in Endokanabinoidni sistem i kanabinoidi

Studije: AKUPUNKTURA DELUJE TAKO ŠTO AKTIVIRA ENDOKANABINOIDNI SISTEM!

FritzTheCatMarch 20, 2023

Kanabis u terapiji raka dojke, glioma, kože, debelog creva, glave, vrata i dr. studije iz Nemačke, SAD, Kanade, Izraela, Češke iz 2022/23

FritzTheCatFebruary 23, 2023

2021. objavljeno je preko 3.900 recenziranih naučnih radova o kanabisu!!

FritzTheCatMay 25, 2022

Studija: Zdravlje korisnika kanabisa je bolje od onih koji ne koriste!

FritzTheCatJanuary 28, 2022

Kanabis u terapiji kovid-19 infekcije može da spreči teške oblike i smrt – pokazuju naučne studije

FritzTheCatDecember 24, 2020

Neželjena dejstva upotrebe Kanabisa – studija, Izrael 2016

FritzTheCatSeptember 27, 2019

5 Razloga zašto kanabis na pojedince utiče različito

rundozucoApril 17, 2018

Svetska zdravstvena organizacija – CBD bezbedan, koristan i treba da bude dostupan!

rundozucoDecember 23, 2017
Lečenje bolesti kostiju Kanabisom

BEZ KOSTI U GRLU: Kako kanabis moze da pobedi bolesti kostiju

rundozucoDecember 22, 2017

Izraelski istraživači pokušavaju da izleče autizam kanabisom

rundozucoNovember 18, 2017

Drugi (II) međunarodni seminar: ‘Kanabis u medicini i praksi’ Beograd 2017 (Video play list)

rundozucoAugust 3, 2017

Međunarodni seminar o lečenju Kanabisom Beograd 2016: dr Melamed (SAD) i dr Bouso (Španija) KC REX

FritzTheCatMay 26, 2017

Sorte Kanabisa: Podela po dejstvu i sastavu kanabinoida i terpena za medicinu

FritzTheCatNovember 5, 2016

Legalization of cannabis for medicinal purposes in Macedonia – II Symposium (video)

FritzTheCatOctober 30, 2016

Dr. Lumír Hanuš – Zbog čega je Kanabis uspešan lek? (video)

rundozucoJuly 14, 2016

Zločin protiv Čovečnosti 2016 ( pismo Dr. Roberta Melameda )

rundozucoJuly 14, 2016

Dr. Itan Ruso o kliničkom nedostatku Endokanabinoida i CBD-u (video)

rundozucoJuly 7, 2016

Razumevanje kanabinoidnih receptora

rundozucoFebruary 14, 2016

Marihuana kao preventivni lek

rundozucoFebruary 3, 2016

Kanabinoidi i imuni sistem: Imuno – kanabinoidna modulacija

rundozucoFebruary 1, 2016

Razumevanje Endokanabinoidnog sistema receptora i načina na koji Kanabis leči

FritzTheCatNovember 10, 2015

Naučnik – Dr. Rafael Mešulam i nauka o Kanabisu (dokumentarni film)

FritzTheCatOctober 10, 2015

‘ENTOURAGE EFFECT’ – cela biljka Marihuane je LEK!

FritzTheCatAugust 20, 2015

Kanabinoidni profil tetrahidrokanabivarina (THCv)

rundozucoAugust 6, 2015

Dr. Itan Ruso: Nedostatak endokanabinoida i medicinski kanabis

FritzTheCatJuly 9, 2015

Vodič za početnike o endokanabinoidnom sistemu

rundozucoJune 16, 2015

Demistifikacija kanabisa-medicinska upotreba-dr. Lumír Ondřej Hanuš-Ljubljana – (Video)

rundozucoJune 4, 2015

Vizuelni prikaz endokanabinoidnog sistema receptora i funkcija u telu čoveka

rundozucoJune 3, 2015

Dr. Melamede: genetska modulacija i kanabis na seminaru u Sloveniji 29.05.2015 – (Video)

rundozucoJune 3, 2015

Razumevanje medicinskog kanabisa i nastanak kanabinoida

rundozucoMarch 19, 2015
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2