Neurodegenerativne bolesti

Ultra male doze THC-a mogu da pomognu u zaštiti protiv neurodegenerativnih bolesti

 

Parkinson

 

Postoji mnogo dokaza koji sugerišu da kanabis može biti koristan u preveniciji i tretmanu neurodegenerativnih bolesti kao što je Alchajmerova bolest (AD) i Parkinsonova bolest (PD). Naime, jedna Brazilijanska studija koja je publikovana prošle godine sugeriše da kanabidiol (CBD) sprečava smrt nervnih ćelija koja je karakteristična za proces neurodegeneracije.

U cilju  dobijanja  boljeg uvida u medicinsku primenu marihuane u neurodegenerativnim bolestima, tim istraživača sa Univerziteta Tel-Aviv u Izraelu prolsog meseca publikovao je studiju u časopisu Journal of Neuroscience Research . Njihovi rezultati ukazuju na to da jako niske doze kanabinoida i posebno tetrahydrocannabinol (THC), mogu biti od pomoći u zaštiti od kognitivnih poremećaja koji nastaju kao rezultat inflamacije (zapaljenskih procesa) u mozgu.

Šta je to neurodegenerativna bolest?

Većina onog što se zna o neurodegenerativnim bolestima (što nije mnogo), može se pripisati radu Dr. George Bartzokis. Znajući da se tokom vremena gvožđe nagomilava u određenim delovima našeg tela, on je istraživao uticaj gvožđa na razvoj mozga. U svojim istraživanjima on je našao da postoji veza između prekomernog nagomilavanja gvožđa u mozgu i neurodegeneracije. Jedan od regiona mozga gde se posebno nagomilava gvožđe su bazalne ganglije ( inače one su odgovorne za kontrolu pokreta između ostalog).

“Jedan od deficita koji se javlja u neurodegenerativnim bolestima kao što su AD i PD (vidi skraćenice u gornjem tekstu) je manjak hemijske energije u sinapsi, (mesto prenosa nervnog signala sa jedne na drugu ćeliju).”

Interesantno, bazalne ganglije su najviše pogođene u neurodegenerativnim bolestima kao što su AD i PD. S druge strane, višak gvožđa se smatra odgovornim za kognitivne deficite (cognitive deficits) povezane sa ovim stanjima. To takođe pomaže da se bolje razume uloga mitohondrija u normalnom funkcionisanju mozga,  pošto mitohondrije proizvode najveći deo hemijske energije ćelije.

One se često nazivaju i  “ćelijske elektrane.” Njihov posao je da kontrolišu ćelijske procese, kao što je apoptoza (programirana ćelijska smrt). Jedan od deficita koji se javlja u neurodegenerativnim bolestim kao što su AD i PD je manjak hemijske energije u sinapsi, (mesto prenosa nervnog signala sa jedne na drugu ćeliju). Ovo sugeriše da mitohondrije imaju ključnu ulogu u održavanju efikasnosti neuronskih mreža u mozgu. Višak gvožđa izgleda da narušava dinamiku mitohondrija, izaziva ih da pokrenu više ćelijskih smrti nego što je normalno, što zauzvrat izaziva kognitivne deficite.

THC može da spreči kognitivne deficite koji nastaju kao posledica inflamacije (zapaljenjskih procesa) u mozgu.

Ranija istraživanja su pokazala da jedna ultra-niska doza THC (0.002 mg/kg) može da zaštiti mozak od različitih povreda koje bi inače izazvale kognitivne deficite. Imajući u vidu da mnoge od tih povreda (može i insulta, lekari to tako zovu, na pr šlog je za njih insult) mogu da izazovu inflamaciju u mozgu, izraelski istraživački tim je pokušao da odredi da li te niske doze THC mogu takođe I da zaštite mozak od inflamacijom izazvan kognitivni deficit. Predvođeni sa dr Miriam Fishbein-Kaminietsky, istraživači su odlučili da izvedu studiju (study) na miševima koji su bili tretirani sa 10 mg/kg   lipopolysccharide (LPS), koji se inače koristi se kao sredstvo za izazivanje inflamacije u laboratotijskim uslovima. Miševi su primili jednu injekciju od 0.002 mg/kg THC bilo 48 h pre LPS tretmana ili 1-7 dana nakon LPS tretmana. To je urađeno da bi se utvrdilo pravo vreme za tretman sa THC, kao i kako ono utiče na efikasnost. Tri nedelje kasnije, svaka od grupa miševa uključena je u test prepoznavanja objekta, da bi se odredile njihova kognitivna svojstva.

“Jedna ultraniska doza THC, koja nije imala nikakvo psihotropno dejstvo, zaštitila je mozak od neuroinflamacijom-izazvanog oštećenja kognicije…”- Miriam Fishbein-Kaminietsky, PhD Prema rezultatima studije ( study’s results), LPS (I njime izazvana inflamacija) izazvali su dugotrajne kognitivn deficite. Međutim, primena THC je zaštitila miševe od LPS-om izazvanog oštećenja. To je dokazano bez obzira da li je THC davan pre ili nakon tretmana sa LPS, što je sugerisalo da on može biti koristan podjednako kao prevetivni ili reaktivni tretman (kad je bolest već počela, primedba SP).

Gledano izbliza, našli smo da je protektivno dejstvo THC bilo blokirano drugim lekovima koji su kategorisani kao antagonisti CB1 receptora, ali ne i CB2 receptora. Ovo sugeriše da je sposobnost THC da štiti od inflamacijom-izazvanih kognitivnih deficit, u stvari vezana za specifičnu aktivaciju CB1 receptora, odnosno njegov efekat se verovatno ispoljava preko ovih receptora.( primedba SP)

Da zaključimo:

 Istraživački tim dr Fishbein-Kaminietsky je utvrdio da je “jedna ultraniska doza THC, koja nije imala nikakvo psihotropno dejstvo, zaštitila mozak od neuroinflamacijom-izazvanog oštećenja kognicije i da može biti korišćena kao efektivan lek za tretman neuroinflamatornih stanja, uključujući i neurodegenerativne bolesti.”

Drugim rečima, minijaturne doze THC najverovatnije mogu da pomognu u ublažavanju kognitivnih deficita koji nastaju usled zapaljenja (inflamacije) u mozgu, kao i kod u neurodegenerativnih bolesti kao što su AD i PD. Činjenica da su ove doze suviše male da bi izazvale “podizanje” koje se tradicinalno vezuje za dejstvo THC, može biti ohrabrujuće za starije pacijente koji su neodlučni (ili u isčekivanju da se odluče) oko primene marihuane u medicinske svrhe.

Izvor: http://www.medicaljane.com/2014/08/06/study-ultra-low-doses-of-thc-may-help-protect-against-neurodegenerative-diseases/

Click to add a comment

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar Login

Ostavite Odgovor

Neurodegenerativne bolesti

More in Neurodegenerativne bolesti

Studija: Kanabis je bezbedan i efikasan kod lečenja starijih osoba!

FritzTheCatOctober 26, 2019
Lečenje bolesti kostiju Kanabisom

BEZ KOSTI U GRLU: Kako kanabis moze da pobedi bolesti kostiju

rundozucoDecember 22, 2017

Imućna porodica poklonila preko 30 miliona dolara za Kanabis istraživanje

rundozucoDecember 4, 2017

Izraelski istraživači pokušavaju da izleče autizam kanabisom

rundozucoNovember 18, 2017

Studija: Marihuana leči Alchajmerovu bolest, uklanjajući toksine iz mozga!

FritzTheCatJuly 10, 2016

Kap ulja koja život znači – LEGALIZACIJA HITNO!!! (pismo bolesnog)

FritzTheCatJanuary 14, 2016

Razumevanje Endokanabinoidnog sistema receptora i načina na koji Kanabis leči

FritzTheCatNovember 10, 2015

DANI KANABISA 10-12 jul 2015 Novi Sad, Beograd, Banja Trepča, Banja Luka

FritzTheCatJuly 9, 2015

Kako kanabigerol (CBG) može da pomogne u borbi protiv simptoma Hantingtonove bolesti

rundozucoJuly 1, 2015

Pušenje marihuane može da ublaži simptome Parkinsonove bolesti

rundozucoJune 29, 2015

Kanabis bi mogao da pomogne u tretiranju Leu Gehrigove bolesti (ALS)

rundozucoJune 16, 2015

Medicinska marihuana i ALS

rundozucoJune 12, 2015

Medicinska marihuana za pacijente sa ALS-om

rundozucoJune 12, 2015

Sastojak iz marihuane može da pomogne ljudima koji pate od Parkinsonove bolesti

rundozucoJune 4, 2015

Četiri neverovatna dokaza zašto je marihuana odlična za naš mozak

rundozucoFebruary 7, 2015

Kanabidiol može pomoći kod Parkinsonove bolesti

rundozucoFebruary 6, 2015

Marihuana i epilepsija

rundozucoJanuary 24, 2015

Kanabinoidi obećavaju u zaštiti mozga od zapaljenja

rundozucoJanuary 16, 2015

Naučnici se nadaju da će lečiti Alchajmerovu bolest jedinjenjima Marihuane

rundozucoDecember 20, 2014

AKTIVNA KOMPONENTA KANABISA MOŽE DA OBNOVI MOŽDANE ĆELIJE

Tatjana BajicDecember 17, 2014

Studija: ultra male doze THCa mogu da pomognu u zaštiti protiv neurodegenerativnih bolesti

BuxnaAugust 31, 2014

Istraživanje pokazalo da je Alchajmer uzrokovan gubitkom kanabinoida

BuxnaJuly 9, 2014

Kanabis koristan za upravljanje MS-om, studija potvrđuje

BuxnaJune 25, 2014

Kanabinoidi marihuane se bore protiv autizma

BuxnaJune 25, 2014

Naučnici se nadaju da će lečiti Alchajmerovu bolest jedinjenjima marihuane

BuxnaJune 25, 2014

Kako pušenje marihuane može biti najbolji način za prevenciju Alchajmerove bolesti

BuxnaJune 25, 2014

Simptomi Parkinsonove bolesti se umanjuju pušenjem marihuane

BuxnaJune 12, 2014
Мatičnibroj: 28136170
Company registration number: 28136170
PIB: 108411715

Sa sajta je dozvoljeno skidati članke samo u edukativne sfrhe i u sfrhe širenja istine o lekovitosti Kanabisa. Zabranjeno je naplaćivati ili unovčavati bilo koju informaciju.

From this site is allowed to download articles for educational purposes only and for the purpose of spreading the truth about the healing properties of cannabis. It is forbidden to charge or monetize any information.

Inicijativa za promenu zakonske reguletive Kanabisa (IRKA) u potpunosti podržava stavove autora.

The initiative to change the cannabis legislation (IRKA) fully supports the views of the author's.

Newsletter – Budite u toku

Dobrodošli na naš newsleter sistem Prijavom na ovu uslugu našeg sajta, dobijaćete informacije o novim člancima, promocijama i najvažnije o dostignućima svetske medicine na području istraživanja medicinske upotrebe kanabisa.

[Valid RSS]

Active Search Results
futerbaner2